veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Vaikuttaako vuokraus metsän ja pellon myynnin verovapauteen?

Vaikuttaako vuokraus metsän ja pellon myynnin verovapauteen?
28.12.2020

Olen myynyt maa- ja metsätilakiinteistön sisarelleni. Pellot on vuokrattu ulkopuoliselle, enkä ole kymmeneen vuoteen itse viljellyt peltoja. Vaikuttaako tämä metsän ja pellon myynnin verovapauteen, jos kaikki muut verovapaan myynnin ehdot täyttyvät?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa: 

Tämä ei vaikuta myyntisi verovapauteen.

Kiinteän maa- tai metsätalouden omaisuuden myynti on myyjälle verovapaa, kun ostajana on yksin tai puolisonsa kanssa laissa tarkoitettu lähiomainen. Lähiomaisia ovat luovuttajan kanssa alenevassa polvessa oleva sukulainen, sisarus tai sisarpuoli.

Lisäksi edellytyksenä on, että luovutettava maa- tai metsätalouden kiinteä omaisuus on ollut yhteensä yli 10 vuotta omistajan tai hänen ja sellaisen henkilön omistuksessa, jolta hän on saanut sen vastikkeettomasti. Jos tilalla on esimerkiksi tontteja tai vapaa-ajan asuntoja, niiden osuus kauppahinnasta ei ole verovapaa.

Korkeimman hallinto-oikeuden vuosikirjaratkaisussa 2010:25 puolisot olivat viljelleet yli 10 vuotta omistamaansa maatilaa. He olivat lopettaneet oman maatalouden harjoittamisen vuonna 1995, minkä jälkeen pellot oli vuokrattu ulkopuoliselle viljelijälle. Pellosta saatu vuokratulo oli verotettu maatilatalouden tuloverolain mukaan.

Vuonna 2004 maatilalla tehtiin sukupolvenvaihdos, jossa puolisoiden tytär ja hänen aviopuolisonsa ostivat maatilan. Peltoon voitiin soveltaa luovutusvoiton verovapautta Säännös ei edellyttänyt, että luovuttajan on harjoitettava aktiivisesti maataloutta juuri ennen luovutusta.

Rahat, verot, työ & eläke, koti