veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Tyttäreni myy asunnon osituksen jälkeen – onko myyntivoitto verovapaa?

Tyttäreni myy asunnon osituksen jälkeen – onko myyntivoitto verovapaa?
22.11.2023

Minä, puolisoni ja tyttäremme olemme omistaneet asunto-osakehuoneiston. Puolisoni kuoli yli kaksi vuotta sitten, ja nyt on tarkoitus tehdä omaisuuden ositus, jossa asuinhuoneisto siirtyy kokonaan tyttäreni omistukseen. 

Avio-oikeuden alaista omaisuutta on riittävästi, jotta osituksessa voidaan noudattaa ns. omaisuuden puolittamisperiaatetta. Tytär on ainoa lapsemme, eikä sen takia erillistä perinnönjakoa tehdä. Tyttäreni oli asunut jo ennen puolisoni kuolemaa asunnossa yhtäjaksoisesti yli kaksi vuotta. 

Onko mahdollinen myyntivoitto tyttärelleni verovapaa, jos hän myy asunnon vasta jäämistöosituksen jälkeen?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Kyllä on. Häneltä ei mene jäämistöosituksen jälkeen asunnon myyntivoitosta myyntivoittoveroa. 

Kun on asunut asunnossa vakituisesti ja yhtäjaksoisesti omistusaikanaan vähintään kaksi vuotta, on asunnon mahdollinen myyntivoitto silloin verovapaa oman asunnon luovutus. Vastaavasti mahdollista luovutustappiota ei vahvisteta. 

Tyttäresi on omistanut oman osuutensa asunnosta kaupantekohetkestä lähtien. 

Kun toimitatte omaisuuden jäämistöosituksen, täsmentyy, että sinulta tyttärellesi siirtyvä osuus asunnosta on hänelle perintösaantoa ja omistusaika alkaa tämän osuuden osalta perinnönjättäjän kuolinhetkestä. 

Samoin jäämistöosituksessa täsmentyy, että myös vainajan osuudet asunnosta ovat tulleet hänelle perintönä vähän yli kaksi vuotta sitten ja perityn asunnon osuuden osalta omistusaika alkaa perinnönjättäjän kuolinhetkestä. 

Kun teette jäämistöosituksen ennen asunnon myyntiä, teidän ei tarvitse edes miettiä asunnon perintöverotusarvoa, jota on yleensä normaalisti pohdittava. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti