veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Tytär osti äitinsä omakotitalon – onko äidin maksettava veroa luovutusvoitosta?

Tytär osti äitinsä omakotitalon – onko äidin maksettava veroa luovutusvoitosta?
27.4.2021

Ostin äidiltäni hänen yksin omistamansa vanhan omakotitalon, joka on nykyisin vapaa-ajan asunto. Hän rakennutti talon 1955 ja on omistanut sen siitä lähtien ja asunut talossa vuoteen 1965 asti.

Nyt verottaja lähestyy äitiäni ennakkoverolla pääomatulosta (30 %), joka on laskettu talon ja rakennuspaikan kauppahinnasta. Onko tämä mielestänne oikein laskettu, koska hän on asunut ja omistanut talon samanaikaisesti yli kaksi vuotta, joten oman asunnon myyntivoitto on hänelle verovapaa? Miten verottajaa pitäisi lähestyä?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Ennakkoveroa ei ole laskettu oikein. Teidän tulee antaa tieto ja luotettava selvitys äidin asumisajasta omistusaikanaan myydyssä kohteessa, jotta asia saadaan korjattua.

Olkaa siis yhteydessä Verohallintoon ja ensisijaisesti kirjeessä mainittuun yhteyshenkilöön.

On mahdollista, että verottaja lähettää valmiin laskelman verotettavasta luovutusvoitosta saatuaan tiedon kaupasta.

Laskelmalla voitto lasketaan hankintameno-olettamaa käyttäen. Verovelvolliselle annetaan tilaisuus esittää joko todellinen hankintahinta ja muut luovutusvoiton verotuksessa vähennettävät kulut tai tieto kohteen käytöstä omana vakituisena asuntona. Luovutusvoitto on verovapaa, mikäli kohdetta on käytetty omana vakituisena asuntona yhtäjaksoisesti omistusaikana kaksi vuotta.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti