veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Tutkimus: Varainsiirtovero syö muuttohalut – perheet asuvat liian suurissa tai pienissä asunnoissa

Tutkimus: Varainsiirtovero syö muuttohalut – perheet asuvat liian suurissa tai pienissä asunnoissa
9.3.2018

Varainsiirtovero kasvattaa muuttokustannuksia ja vähentää omistusasunnossa asuvien suomalaisten muuttohaluja. Monet asuvat liian pienissä tai suurissa asunnoissa, ilmenee Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen (VATT) tutkimuksesta.

Asunto-osakekauppojen yhteydessä maksettava 2 prosentin varainsiirtovero kasvattaa kotitalouksien muuttokuluja. Veron kielteiset vaikutukset heijastuvat myös työmarkkinoille. Muutto työn perässä toiselle paikkakunnalle ei houkuttele.

Varain­siirtovero kiristyi maaliskuussa 2013 asunto-osakeyhtiöissä 1,6 prosentista 2,0 prosenttiin. Lisäksi asunto-osakeyhtiöissä varainsiirtoveron veropohjaa laajen­nettiin siten, että se kattaa myyntihinnan lisäksi osakkeisiin kuuluvan yhtiölainan. Omakotitalojen varainsiirto­vero sen sijaan pysyi ennallaan 4,0 prosentissa.

Tutkimuksessa verrattiin omakotiasujien ja asunto-osakkeissa asuvien omistusasujien muutto­alt­tiut­ta ennen ja jälkeen verouudistuksen. Varainsiirtoveron korotus vähensi osakehuoneistoissa asu­vien omistusasujien muuttoja noin 4,3 prosentilla. Tutkimuksesta käy ilmi, että vero vähentää sekä työmarkkina-alueiden sisäisiä että niiden välisiä muuttoja.

Varainsiirtoveron vuoksi kotitaloudet asuvat useammin tilanteeseensa nähden esimerkiksi kooltaan tai sijainniltaan sopimattomissa asunnoissa. Lisäksi asuntokanta on veron takia tehottomassa käytössä, mikä vähentää hyvinvointia. Tutkimuksen mukaan tämä on merkittävä, vaikkakin näkymätön varainsiirtoveron kustannus.

Vuonna 2016 varainsiirtovero tuotti noin 860 miljoonaa euroa, josta valtaosa kertyi asuntokaupoista. Tänä vuonna veron tuotoksi on arvioitu noin 790 miljoonaa euroa.

Varainsiirtovero on yleinen myös muissa maissa, ja kansainvälisten tutkimus­tu­los­ten mukaan se vähentää kaupankäyntiä asuntomarkkinoilla.

Näin paljon maksat asuntokaupasta varainsiirtoveroa

Maija ostaa asunto-osakkeen, joka maksaa 200 000 euroa. Maija maksaa varainsiirtoveroa 4 000 euroa. Merja ostaa omakotitalon, joka maksaa 200 000 euroa. Merja maksaa varainsiirtoveroa 8 000 euroa.

Tutkimuksen tekivät Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (VATT) ja Helsingin kaupunginkanslian kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö. Tutkimus liittyy valtioneuvoston vuoden 2017 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeen­panoa. Hankkeessa hyödynnettiin Tilastokeskuksen aineistoja vuosilta 2006–2015, varainsiirtoveroaineistoja sekä Kiinteistövälittäjien keskusliiton (KVKL) keräämää asuntokauppa-aineistoa.

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.