veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Myyn siskolle osuuteni kiinteistöosakeyhtiöstä – millaisia luovutusvoittoveroja minun on maksettava?

Myyn siskolle osuuteni kiinteistöosakeyhtiöstä – millaisia luovutusvoittoveroja minun on maksettava?
20.2.2023

Olen omistanut siskoni kanssa yhdessä (50 % /50 %) kiinteistöosakeyhtiön 2000-luvun alusta lähtien. Myyn oman puolikkaani yhtiöstä siskolleni päivän arvosta, joka on huomattavasti suurempi kuin oma hankintahintani. Millaisia luovutusvoittoveroja minulle on odotettavissa?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa

Ei minkäänlaisia luovutusvoittoveroja. Kohdallasi täyttyvät lain vaatimat kolme verovapauden edellytystä: 

  1. Verovelvollinen luovuttaa sellaisen yhteisön osakkeita tai osuuksia, jotka oikeuttavat vähintään kymmenen prosentin omistusosuuteen mainitussa yhtiössä.
  2. Omaisuus on ollut yhteensä yli kymmenen vuotta luovuttajan tai hänen ja sellaisen henkilön omistuksessa, jolta hän on saanut sen vastikkeettomasti.
  3. Ostajana on luovuttajan lapsi tai muu rintaperillinen tai luovuttajan sisar, veli, sisarpuoli tai velipuoli. Nämä lähisukulaiset voivat olla ostajana joko yksin tai yhdessä puolisonsa kanssa. 

Jos yksikin edellä mainituista edellytyksistä jää täyttymättä, on luovu­tusvoitto veronalaista tuloa. Edellytyksenä ei kuitenkaan ole, että yhtiö harjoittaa yritystoimintaa, joten säännöstä voidaan soveltaa myös esimerkiksi kiinteistöosakeyhtiön osakkeiden myyntiin kuten teidän tapauksessanne. 

Myyjän saama verovapaus vaikuttaa kuitenkin ostajan luovutusvoittoverotukseen, jos ostaja luovuttaa samaa omaisuutta eteenpäin alle viiden vuoden kuluttua siitä, kun hän sai omaisuuden. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti