veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Myyn osan metsätilasta – miten omistusaika lasketaan?

Myyn osan metsätilasta – miten omistusaika lasketaan?
6.1.2023

Osakeyhtiöni, jonka omistin kokonaan, osti metsäkiinteistön vuonna 2004. Lopetin oy:n toiminnan ja myin muun muassa metsätilan itselleni vuonna 2014. Nyt olen myymässä osaa tästä metsätilasta pois. Onko niin, että en ole omistanut metsää kymmentä vuotta?

Verojuristi Juuso Loikkanen vastaa:

Et ole omistanut metsää kymmentä vuotta. Olet omistanut metsän henkilökohtaisesti vasta vuodesta 2014 lähtien. Toimintansa lopettanut yhtiösi on sinusta erillinen verovelvollinen.

Tässä tapauksessa on kyse vastikkeellisesta luovutuksesta. Olit osakkeenomistaja ja osakeyhtiösi myi sinulle metsäkiinteistön. Kymmenen vuoden omistusaikasi lähdetään laskemaan tästä yhtiösi ja sinun välisestäsi kaupasta, jolloin verovapauteen vaadittava aika ei ole täyttynyt vielä vuonna 2022.

Luovutusvoittoverotuksessa sovellettava omistusaika alkaa vakiintuneen verotus- ja oikeuskäytännön mukaan sitovan osto- tai muun hankintasopimuksen tekemisestä ja päättyy sitovan luovutussopimuksen tekemiseen.

Kymmenen vuoden omistusaika vaikuttaa verotuksessa esimerkiksi hankintameno-olettaman suuruuteen (20/40) tai metsätilojen kohdalla lähipiiriluovutusten luovutusvoiton verovapauteen.

Viimeksi mainittuja metsätilojen lähipiiriluovutuksia ovat tilanteet, joissa ostajana on luovuttajan lapsi tai muu rintaperillinen tai luovuttajan sisar, veli, sisarpuoli tai velipuoli. Nämä lähisukulaiset voivat olla ostajana joko yksin tai yhdessä puolisonsa kanssa.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti