veronmaksajat.fi

VEROT

Myyn osakkeita omalle yhtiölleni – miten minua verotetaan?

Myyn osakkeita omalle yhtiölleni – miten minua verotetaan?
21.8.2023

Olen osakkaana osakeyhtiössä, josta omistan 40 prosenttia. Jos osakeyhtiöni ostaa minulta näitä osakkeitani, miten minua verotetaan?

Verojuristi Juha-Pekka Huovinen vastaa:

Kun osakeyhtiösi ”ostaa” sinulta omia osakkeitaan, on kyse omien osakkeiden hankinnasta. Omien osakkeiden hankinnasta verotetaan osakasta joko luovutusvoittoverosäännösten mukaisesti tai sitten ikävämmässä tapauksessa peiteltynä osinkona.

Luovutusvoitot verotetaan pääomatuloinasi, jolloin vero on 30 prosenttia 30 000 euroon asti huomioiden mahdolliset muutkin pääomatulosi vuodessa. Ylittävältä osalta vero on 34 prosenttia. Peitelty osinko verotetaan sataprosenttisesti ansiotuloinasi. Lisäksi peitellystä osingosta määrätään veronkorotukset sekä yhtiölle että sinulle.

Sinun kannattaa hakea Verohallinnolta maksullinen ennakkoratkaisu mm. sen varmistamiseksi, ettei asiaa katsota peitellyksi osingoksi. Näin varmistetaan, että yhtiö ei maksa ylihintaa osakkeistasi, joka verotettaisiin peiteltynä osinkona, eikä verotuksessa liioin tulkita, että omien osakkeiden hankinnalla vältetään avoimesta osingosta menevää veroa. Jos asia tulkitaan verotuksessa näin, voidaan sinua verottaa peitellystä osingosta, vaikka yhtiö ei maksaisikaan osakkeistasi ylihintaa.

Jos omien osakkeiden hankkimiselle esitetään riittävä liiketaloudellinen syy, niin yleensä kyseessä ei katsota olevan osingosta menevän veron välttäminen.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti