veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Myin sähköautoja voitolla – mitä tuloveroja maksan kaupoistani?

Myin sähköautoja voitolla – mitä tuloveroja maksan kaupoistani?
30.3.2023

Hoksasin vuonna 2022 markkinaraon sähköautoissa ja tein muutamalla sähköauton ostolla ja myynnillä kohtuullisen tilin. Mitä tuloveroja maksan autokaupoistani ja miten ilmoitan myynnit keväällä 2023 veroilmoituksellani? Kaikki kaupat olivat voitollisia. Olen yksityishenkilö.

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Maksat autojen luovutusvoitosta pääomatuloveroa.

Luovutusvoitto on pääomatuloa, josta maksetaan veroa 30 prosenttia, 30 000 euroa ylittävältä osalta vero on 34 prosenttia.

Ilmoitat sähköautojen myynnit luovutusvoittoina joko Omaverossa tai paperilomakkeella 9.

Voitto lasketaan vähentämällä myyntihinnasta hankintameno ja voiton hankkimisesta aiheutuneet kulut tai vaihtoehtoisesti luovutusvoiton laskemisessa voidaan käyttää hankintameno-olettamaa.

Koska olet omistanut myymäsi auton alle 10 vuotta, hankintameno-olettama on 20 % auton myyntihinnasta ja voitto on aina tasan 80 % kauppahinnasta.

Jos olisit omistanut voitolla myymäsi auton vähintään 10 vuotta, hankintameno-olettama olisi 40 % auton myyntihinnasta ja voitto aina tasan 60 % kauppahinnasta.

Hankintameno-olettamaa käytettäessä voittosi olisi kuitenkin aina tasan 80 % auton kauppahinnasta, joten se ei kohdallasi taas kannata, koska tuskin voittosi on kuitenkaan niin suuri.

Autot eivät ole tavanomaista koti-irtaimistoa, joten niiden myyntiin ei voi esimerkiksi soveltaa säännöstä, jonka mukaan omassa tai perheen käytössä olleen tavanomaisen koti-irtaimiston luovutuksista saadut voitot ovat verovapaita siltä osin kuin ne ovat verovuonna yhteensä enintään 5 000 euroa verovelvollista kohden.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti