veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Myin autoni voitolla – voinko vähentää autoveron myyntihinnasta?

Myin autoni voitolla – voinko vähentää autoveron myyntihinnasta?
8.3.2019

Voinko laskea autoveron hankintakuluksi, kun myin autoni voitolla? Kyse oli yksittäisestä kaupasta, en myy autoja ammattimaisesti.

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Saat vähentää auton myyntihinnasta muun ohessa ostovaiheessa tai maahantuonnissa maksamasi autoveron, jos autosi luovutusvoitto lasketaan todellisen hankintamenon mukaan. 

Muiden kuin yhteisöjen ja henkilöyhtiöiden luovutusvoitto voidaan aina laskea myös vähentämällä luovutushinnasta hankintameno-olettama. Hankintameno-olettama on 40 prosenttia luovutushinnasta, jos omaisuus on omistettu vähintään 10 vuotta, ja 20 prosenttia, jos omistusaika on alle 10 vuotta. Hankintameno-olettaman lisäksi luovutushinnasta ei saa vähentää mitään muuta.  

Näitä hankintameno-olettamia käyttäen voitto on aina joko tasan 80 tai 60 prosenttia luovutushinnasta. 

Hankintameno-olettaman käyttö on yleensä järkevää, jos esimerkiksi myy vanhan arvoauton. 

Myynnistä syntynyt voitto on veronalaista pääomatuloa, josta maksetaan veroa 30 prosenttia. Mikäli sinulla olisi pääomatuloja vuodessa yli 30 000 euroa, maksat ylimenevästä osasta veroa 34 prosenttia. 

Verotuskäytännössä henkilöautojen myyntiin ei sovelleta pykälää tavanomaisen koti-irtaimen verovapaasta myynnistä. Omassa tai perheen käytössä ollutta tavanomaista koti-irtainta voi nimittäin myydä verovapaasti, jos myyjän luovutusvoitot eivät ylitä 5 000 euroa. 

Todettakoon tässä yhteydessä myös melko itsestään selvä asia, että verovelvollisen tai hänen perheensä käyttämän auton myynnistä syntynyt tappio on vähennyskelvoton.

Rahat, verot, työ & eläke, koti