veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Mökkikaupasta rahat useammassa erässä – maksanko voitosta veroa useampana vuotena?

Mökkikaupasta rahat useammassa erässä – maksanko voitosta veroa useampana vuotena?
10.1.2023

Omistamme avopuolisoni kanssa puoliksi kesämökin maapohjineen. Myyn omistamani puolikkaan vuonna 2023 avopuolisoni pojalle. Hän maksaa kauppahinnan minulle viiden vuoden aikana erissä, ei siis koko summaa kerralla. 

Mökki on hankittu vuonna 2006, joten käytän voiton laskemisessa 40 prosentin hankintameno-olettamaa. Maksanko joka vuosi voitosta 30 prosenttia veroa? Missä vaiheessa kaupanvahvistaja tulee mukaan kuvioihin, jos emme tee sähköistä kiinteistökauppaa?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa: 

Luovutusvoitto katsotaan sen verovuoden tuloksi, jona kauppa on tehty. Koko kauppa verotetaan sinulla vuoden 2023 luovutuksena. 

Sitovan lopullisen kauppakirjan tekemisajankohta on ratkaiseva, kun luovutusvuotta määritetään. Sopimuksenvaraiset kaupan ehdot eivät vaikuta luovutusvuotta ratkaistaessa. Sopimuksenvarainen ehto on muun muassa sopimus kauppahinnan maksamisesta erissä kauppakirjan tekemisen jälkeen. 

Kauppa syntyy vasta, kun myyjä ja ostaja tai heidän asiamiehensä ovat allekirjoittaneet kauppakirjan ja kaupanvahvistaja on vahvistanut sen todistuksellaan kaikkien kauppakirjan allekirjoittajien läsnä ollessa. Ilman julkista kaupanvahvistajaa ei siis synny kiinteistökauppaakaan, poikkeuksena mainitsemasi sähköisesti tehdyt kiinteistökaupat.

Rahat, verot, työ & eläke, koti