veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Mökki lahjaksi lapsenlapselle – voiko hallintaoikeuden pidättää useammalle henkilölle?

Mökki lahjaksi lapsenlapselle – voiko hallintaoikeuden pidättää useammalle henkilölle?
21.5.2021

Minulla on kesämökki, jonka arvo on 100 000 euroa. Olen ajatellut lahjoittaa kesämökin omistusoikeuden lapsenlapselleni. Hallintaoikeuden aion antaa 40-vuotiaalle lapselleni. Voinko pidättää hallintaoikeuden myös itselleni? Lapsenlapseni omistaman mökin hallintaoikeus olisi sekä minulla että lapsellani. 

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Kyllä voit. Hallintaoikeusvähennys lasketaan teistä nuoremman eli lapsesi ikäkertoimen mukaan, jos pidätät elinikäisen hallintaoikeuden sekä itsellesi että lapsellesi siten, että lapsenlapsi ei saa kesämökkiä osaksikaan hallintaansa ennen kuin molempien hallintaoikeuden haltijoiden oikeus on päättynyt.

Lapsenlapselle tulevan kesämökin arvosta vähennetään lahjaverotuksessa hallintaoikeuden arvo. Lahjavero määrätään kesämökin käyvästä arvosta, josta on tehty hallintaoikeusvähennys. Tämä taas alentaa lahjansaajan maksettavaksi jäävää lahjaveroa.

Elinikäisen hallintaoikeuden arvo lasketaan kertomalla hallittavasta omaisuudesta saatavan vuosituoton määrä hallintaoikeuden haltijan ikäkertoimella. Vapaa-ajan asunnoissa vuosituottona käytetään normaalisti kolmea prosenttia. Ikäkerroin on sitä suurempi mitä nuorempi hallintaoikeuden haltija on lahjoitushetkellä.

Jos tyttäresi on lahjoitushetkellä 40-vuotias, ikäkerroin on 12. Kun mökin käypä hinta on 100 000 euroa, hallintaoikeuden arvo on (ikäkerroin 12 x tuottokerroin 3 % x käypä arvo 100 000 euroa) 36 000 euroa. Mökin arvoksi jää lahjaverotuksessa 64 000 euroa.

Näin kesämökin verotettavaksi arvoksi lahjaverotuksessa jää vain 64 prosenttia lahjan käyvästä arvosta. Lahjavero 64 000 eurosta on 5 780 euroa. Lahjavero 100 000 euron lahjasta olisi 10 100 euroa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti