veronmaksajat.fi

VEROT

Miten paljon jäännösverosta on maksettava korkoa vuonna 2024?

Miten paljon jäännösverosta on maksettava korkoa vuonna 2024?
20.11.2023

Olen ymmärtänyt, että jäännösveron koroilla alkaa olla taas suurempaa merkitystä, kun viitekorko on noussut. Miten suurista korkoseurauksista puhutaan? Entä pystyykö sanomaan, kuinka suuren jäännösveron voi maksaa korkoseuraamuksitta?

Verojuristi Georg Rosbäck:

Jäännösverolle maksetaan verovuotta seuraavan vuoden helmikuun alusta niin sanottua huojennettua viivästyskorkoa, jonka suuruus on Suomen Pankin vahvistama viitekorko lisättynä kahdella prosenttiyksiköllä, mutta kuitenkin vähintään 0,5 prosenttia.

Viitekorko määräytyy verovuoden lopun tilanteen perusteella. Vuoden 2023 lopussa Suomen Pankin viitekorko on neljä prosenttia, joten helmikuun 2024 alusta jäännösverolle maksetaan kuuden prosentin korkoa. Jäännösveron huojennetusta viivästyskorosta vähennetään aina 20 euroa, mutta kuitenkin enintään koron määrä. Huojennettua viivästyskorkoa lasketaan jäännösveron ensimmäisen erän eräpäivään asti.

Valitettavasti tarkkaa summaa korottamalle jäännösverolle ei pysty sanomaan entisaikojen tapaan, koska verotus päättyy nykyään eri verovelvollisilla eri aikaan.

Yllä kerrotusta laskukaavasta voi kuitenkin päätellä jotain koron suuruudesta, jos tietää veron eräpäivän. Korko lasketaan kuukauden ja vuoden todellisten päivien mukaan.

Jäännösveron voi välttää hakemalla lisäennakkoa. Jos päätät maksaa lisäennakkoa jäännösveron sijaan, koron laskeminen päättyy vasta lisäennakolle määrättyyn eräpäivään. Lisäennakon huojennetusta viivästyskorosta ei kuitenkaan vähennetä 20 euroa. Jos lisäennakon eräpäivä on tammikuussa, voit maksaa veron ilman korkoa.

Lisäennakkojen eräpäivät kannattaa muistaa. Jos maksat lisäennakkoa vasta sille määrätyn eräpäivän jälkeen, lisäennakolle lasketaan varsinaista viivästyskorkoa eräpäivää seuraavasta päivästä maksupäivään saakka. Vuonna 2024 viivästyskorko on 11,0 prosenttia.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti