veronmaksajat.fi

VEROT

Hoivakotiin muuttanut isäni myy omakotitalon – meneekö talokaupasta myyntivoittoveroa?

Hoivakotiin muuttanut isäni myy omakotitalon – meneekö talokaupasta myyntivoittoveroa?
13.3.2024

Isäni myi vuodesta 1964 omistamastaan tilasta pellot vuonna 1982. Hän osti tuolloin minulta omakotitalon, joka sijaitsi tilan alueella. Vuokrasopimus oli siirtokelpoinen.

Isäni asui talossa vuodesta 1982 aina vuoteen 2022 ennen siirtymistään hoivakotiin. Tilasta oli tuolloin jäljellä tuo omakotitalo 3 300 neliön siirtokelpoisella vuokra-alalla haja-asutusalueella ja erillinen metsäpalsta. Talon maapohjan myynti on selvitetty erikseen, koska isä ei sitä omista.

Metsäpalsta myytiin 23 000 eurolla, ja siitä määrättiin myyntivoittovero 40 prosentin hankintameno-olettamalla. Talo on nyt menossa kaupaksi 80 000 eurolla, ja kauppa tehdään pian. Onko nyt kyseessä isäni vakituisen asunnon myynti, jolloin kaupasta ei näiltä osin menisi myyntivoittoveroa?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Isäsi voi myydä kotinsa verovapaasti. Oman asunnon luovutusvoitto on verovapaa, koska isäsi on omistusaikanaan käyttänyt asuntoa omana tai perheensä asuntona yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta. Sillä ei ole merkitystä, että isäsi on muuttanut talosta pois jo vuonna 2022. 

Oman asunnon luovutusvoittoa koskevia säännöksiä sovelletaan verovelvollisen omana tai hänen perheensä vakituisena asuntona käytetyn rakennuksen tai sen osan luovutuksesta syntyvään voittoon. 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti