veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Golfauto talviteloille – onko oikein periä arvonlisäveroa vuokrasta?

Golfauto talviteloille  – onko oikein periä arvonlisäveroa vuokrasta?
15.9.2023

Golfyhtiö vuokraa minulle talveksi tilaa hallirakennuksesta, jossa minulla ja muilla halukkailla on mahdollisuus säilyttää golfautoa.

Onko tässä kyse arvonlisäverottomasta vuokraamisesta? Menetteleekö golfyhtiö oikein, jos se perii minulta arvonlisäverollista vuokraa?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Golfyhtiö menettelee oikein, jos kyse on kaikkien golfinpelaajien yhteistilasta. 

Kyse on silloin arvonlisäverollisesta varastointipalvelusta, kun autoja säilytetään isossa tilassa sattumanvaraisessa järjestyksessä, eikä golfinpelaajalle anneta oikeutta käyttää tiettyä tilaa. 

Varastointipalvelu tarkoittaa toimintaa, jossa asiakkaan tavaroita otetaan varastoitavaksi niin, ettei asiakkaalle anneta oikeutta tiettyyn tilaan eikä yksinomaista pääsyä sinne.

Jos golfyhtiö olisi järjestänyt teille kullekin oman selvästi erottuvan tilan ja vain sen käyttöoikeuden, kyse olisi arvonlisäverottomasta kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta. Vuokranantaja voi tällöin hakeutua verovelvolliseksi, jos loppukäyttäjää koskevat edellytykset täyttyvät.

Kun ratkaistaan sitä, onko kyse varastointipalvelusta vai kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta, vuokrauksen kestolla ei ole merkitystä. 

Aihetta on käsitelty esimerkiksi Verohallinnon ohjeessa Hakeutuminen arvonlisäverovelvolliseksi kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti