veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Asuntoflippaaja, selvitä myös verokohtelu

Asuntoflippaaja, selvitä myös verokohtelu
15.4.2021

Aloittavan asuntoflippaajan kannattaa selvittää myös toimintaan liittyvät verotukselliset asiat. Suhteellisen pienimuotoisessa toiminnassa verotus on pitkälti samanlaista kuin sijoitusasuntojen verotus ylipäätäänkin.

Asunto-osakkeesta maksetaan ostovaiheessa kahden prosentin varainsiirtovero. Myydyn asunnon luovutusvoitot lasketaan henkilökohtaisessa verotuksessa pääomatuloksi.

Verotuksessa voi vähentää tulonhankinnasta aiheutuneita kuluja, kuten varainsiirtoveron, remonttikulut, ulkopuolisilta ostetut remonttityöt ja asunnon hankintaan mahdollisesti otetun lainan korot.

Verottaja arvioi tapauskohtaisesti

Veronmaksajien verojuristi Juha-Pekka Huovinen korostaa, että edellä mainittu pätee pienimuotoiseen asuntoflippaukseen, jossa toimintaa hoidetaan esimerkiksi varsinaisen päivätyön ohella eikä kohteita ole useita.

Jos sen sijaan kohteita on monia ja niissä tehdään suuria, arvonnousua tuovia saneerauksia velkarahalla, verottaja voi määritellä toiminnan elinkeinotoiminnaksi. Siinä tapauksessa luovutusvoitot lasketaankin pääomatulojen sijaan suurelta osin ansiotuloksi, mikä saattaa kiristää verotusta huomattavasti.

”Verottaja arvioi aina tapauskohtaisesti kokonaisuutena, kuinka ammattimaista toiminta on ja miten paljon siinä otetaan riskiä.”

Toisaalta yksityishenkilö voi ostaa, omistaa ja myydä useitakin sijoitusasuntoja, mutta verottaja ei tulkitse toimintaa elinkeinotoiminnaksi, ellei niissä tehdä merkittäviä ja arvoa nostavia remontteja tai muita aktiivisia toimia arvonnousun saamiseksi.

”Jos asuntoflippaaja on verottajan tulkinnasta epävarma, kannattaa laatia asiantuntijan kanssa ennakkoratkaisuhakemus ja varmistaa näin verottajan kanta etukäteen.”

Osakeyhtiö saattaa olla toimiva ratkaisu

Jos asuntoflippaaja aikoo hankkia useita kohteita ja olla aktiivisesti mukana remonteissa, toimintaa voi olla fiksuinta pyörittää alusta lähtien osakeyhtiönä. 

Osakeyhtiön kautta flipattujen asuntojen myyntivoitosta maksetaan 20 prosentin yhteisövero.

Mitä flippaus tarkoittaa?

Asuntojen flippaamisessa on kyse siitä, että asuntoja ostetaan, remontoidaan ja myydään nopeasti pois. Termi tulee englanninkielisestä flipping-sanasta. Sillä tarkoitetaan kassavirtaa tuottavan omaisuuden ostamista ja myymistä eteenpäin nopeasti voitolla.

Matti Remes

Lue Taloustaito Bonuksesta juttu Asuntoflippaaja taitaa täysremontit. Kaksi kokenutta flippaajaa kertoo jutussa, miten flippauksesta saa taloudellisesti kannattavaa. Voit lukea jutun, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelujemme käyttäjäksi.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti