veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Yhtiövelka maksettu – voinko vähentää maksetun velan vuokratulojeni verotuksessa?

Yhtiövelka maksettu – voinko vähentää maksetun velan vuokratulojeni verotuksessa?
19.10.2017

Omistan osakehuoneiston, jota vuokraan. Saamani vuokratulo vastaa alueen käypää vuokratasoa. Kyseisessä asunto-osakeyhtiössä tehtiin putkiremontti, jota varten asunto-osakeyhtiö otti velkaa. Maksoin osakkeitteni osuuden yhtiövelasta kerralla pois. Voinko vähentää tämän summan vuokratulojeni verotuksessa?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Voit vähentää maksamasi yhtiövelkaosuuden vuokratuloistasi, jos asunto-osakeyhtiö on tulouttanut maksamasi summan omassa kirjanpidossaan. 

Osakehuoneistosta saadusta vuokratulosta on vähennyskelpoista menoa osakkaan asunto-osakeyhtiölle maksama vastike, joka on kirjattu asunto-osakeyhtiön kirjanpidossa tuloksi. Vähennyskelpoisuuteen ei vaikuta se, maksetaanko vastike kuukausittain pääomavastikkeena vai kerralla lainaosuussuorituksena. 

Asunto-osakeyhtiön kirjanpidossa pääomasijoituksena käsitelty eli rahastoitu vastike ei ole vähennyskelpoinen meno vuokratulosta. Rahastoitu vastike lisätään osakkeen hankintamenoon ja otetaan huomioon osakehuoneiston mahdollista luovutusvoittoa tai -tappiota laskettaessa, kun luovutusvoittoa ei lasketa ns. hankintameno-olettamaa käyttäen (20/40). Hankintameno-olettamaa käytettäessä ei voi koskaan syntyä luovutustappiota.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.