veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Uusi yhtiö hallinnoi 24 miljardin euron varoja – tällaisin opein niitä sijoitetaan

Uusi yhtiö hallinnoi 24 miljardin euron varoja – tällaisin opein niitä sijoitetaan
23.9.2021

Suomeen syntyi syyskuun alussa uusi varainhoidon yhtiö, kun Sampo konsernin sijoitustoiminto siirtyi Mandatumiin. Uusi Mandatum Asset Management Oy hallinnoi noin 24 miljardin euron varallisuutta. Kansainvälisille markkinoille tähyävällä yhtiöllä on selkeät ohjenuorat varojen sijoittamisesta.

Mandatum Asset Management eli MAM aloitti toimintansa syyskuun alussa, kun Sammon sijoitustoiminto siirtyi yhtiöön liikkeenluovutuksella. Nyt uusi yhtiö yhdistää sekä Mandatumin että Sammon omaisuudenhoidon osaamisen.

MAM keskittyy lähinnä institutionaalisiin sijoittaja-asiakkaisiin, mutta Mandatum Lifen kautta se palvelee myös yksityissijoittajia. Lisäksi yhtiö hoitaa Sampo-konsernin sijoitusomaisuutta sekä tuottaa rahastoliiketoimintaa ja varainhoidon palveluita omille ja Mandatumin Lifen asiakkaille.

Yhtiön hallinnassa olevista noin 24 miljardista eurosta 17 miljardia on yhtiön omassa taseessa olevia sijoitusvaroja ja noin 7 miljardia euroa on asiakasvaroja. Yhtiössä työskentelee tällä hetkellä noin 120 sijoittamisen ammattilaista. Yhtiö on Sampo konsernin sataprosenttisesti omistama tytäryhtiö. 

Kansainvälisyys houkuttaa

MAMissa on asetettu tavoitteeksi tähytä suoraan Suomen rajojen ulkopuolelle. Vertailukohtana on ruotsalainen pääomasijoitusyhtiö EQT, jonka markkina-arvo on lähes 37 miljardia euroa. Vertailun vuoksi esimerkiksi Nordean markkina-arvo on noin 43 miljardia euroa. Siinä, missä Nordealla on palkkalistoillaan noin 30 000 työntekijää, EQT:n henkilöstömäärä on vain noin 300.

”Uskomme, että meillä on valtava kasvupotentiaali. EQT osoittaa, että mahdollisuuksia on. Koska Suomi on pääomaköyhä maa, kasvu vaatii, että lähdemme Suomen ulkopuolelle. Kukaan ei ole vielä onnistunut siinä. Keskinkertaisen salkunhoidon vieminen ulkomaille ei ole mahdollista. Me uskomme, että meidän toiminta on kympin tasoista”, Mandatum Asset Managementin toimitusjohtaja Lauri Vaittinen sanoo.

Läpimurto Suomen rajojen ulkopuolella edellyttää yhtiön johdon mukaan hyvien sijoitusten lisäksi myös kykyä myydä ja tarinankerronnan taitoja. Mutta juuri myymisessä ja markkinoinnissa suomalaiset jäävät usein selvästi ruotsalaisista jälkeen.

”Instituutiot eivät osta koko varainhoitoa vaan he ostavat yksittäisiä juttuja. Bisneslogiikka on se, että se, joka pystyy tekemään markkinoita parempaa tuottoa, se menestyy”, Mandatum Asset Managementin sijoitusjohtaja Ville Talasmäki sanoo.  

Pääpaino korkosijoituksissa

MAM ja sen edeltäjät ovat harjoittaneet lainamuotoista sijoitustoimintaa jo yli 30 vuotta. Yhtiön hallinnoitavista varoista pääosa, eli 16 miljardia, onkin sijoitettu korkosijoituksiin. Noin kahdeksan miljardia euroa on osakkeissa ja vaihtoehtoisissa sijoituskohteissa. 

Miten MAMissa sitten nähdään tämänhetkinen tilanne markkinoilla?

Yhtiön johto korostaa, että heillä fokus ei ole markkinaliikkeissä, vaan sijoituksia hoidetaan viiden vuoden horisontilla. Edellisten viiden vuoden aikana esimerkiksi suomalaiset listatut osakkeet tuottivat yhtiön sijoitussalkussa 197,3 prosenttia.

Vaikka sijoittaminen on pitkäjänteistä, sijoitusjohtaja Talasmäkikutsuu MAMin sijoitustyyliä myös opportunistiseksi. Se tarkoittaa tilaisuuksiin tarttumista. Näin pitää tehdä esimerkiksi silloin, jos korona notkahduttaa kursseja rajusti.

”Me haluamme ostaa silloin, kun muut myyvät. Omissa henkilökohtaisissa sijoituksissanikin parhaita ovat olleet sellaiset sijoitukset, joista on ensin tullut tappiota. Ideaalia olisi tietenkin ostaa silloin, kun kurssi on pohjalla, mutta ajoitus on lähes mahdotonta. On helpompi ostaa laskevilla kursseilla, koska silloin löytyy myyjiä”, Talasmäki kuvaa. 

Sijoituksia listaamattomiin kasvuyhtiöihin

MAM sijoittaa myös listaamattomiin kasvuyhtiöihin, joissa se näkee potentiaalia. Käytännössä sijoituskohteeksi pyritään löytämään yhtiöitä, joiden liikevaihto on vähintään viisi miljoonaa euroa. Usein MAM tavoittelee kohdeyhtiöissä noin 20 prosentin omistusta.

Entä mitä mieltä korkosijoituksia painottavassa yhtiössä ollaan nyt korkosijoituksista?

Kun korot ovat nollassa tai negatiiviset, tällä hetkellä voi olla hyvä pitää varoja myös käteisenä. 

Toki myös osakkeisiin ja vaihtoehtoisiin sijoituskohteisiin liittyy nyt poikkeuksellisen paljon epävarmuutta.

”Tuntuu, että on väistämätöntä, että ennemmin tai myöhemmin tulee ongelmia matkaan. Nyt ei kannata olla ahne”, Talasmäki summaa.

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti