veronmaksajat.fi

RAHAT

Sijoittaja on heikoilla pörssiyhtiön konkurssissa

Sijoittaja on heikoilla pörssiyhtiön konkurssissa
17.9.2021

Pörssiyhtiöiden konkurssit ovat harvassa, mutta sekin mahdollisuus osakesäästäjän on otettava huomioon. Osakkaalle konkurssi tarkoittaa käytännössä sijoituksen menettämistä.

Kaivosyhtiö Talvivaara nousi nopeasti yhdeksi suosituimmista kansanosakkeista, kun se listattiin vuonna 2009 Helsingin pörssiin. Sijoittajat joutuivat kuitenkin pettymään karvaasti, kun talousvaikeuksiin ajautunut yhtiö päätyi ensin yrityssaneeraukseen ja lopulta konkurssiin vuonna 2018.

Talvivaarasta Ahtiumiksi nimensä muuttaneella yhtiöllä oli tuolloin noin 80 000 pienosakasta, jotka menettivät yhtiöön sijoittamansa eurot.

Muiden osakeyhtiöiden tavoin myös pörssiyhtiön konkurssissa noudatetaan maksunsaantijärjestystä, jossa osakkeenomistajien asema on viimesijainen velkojiin nähden, sanoo konkurssiylitarkastaja Henri Isoahde Konkurssiasiamiehen toimistosta.

”Tämä tarkoittaa sitä, että yhtiön velkojat saavat suorituksen saatavilleen aina ennen osakkeenomistajia. Käytännössä osakkeenomistajille jää tällöin vain äärimmäisen harvoin jaettavia varoja, kun yhtiö tekee konkurssin”, Isoahde toteaa.

Vaihtoehtona saneeraus

Konkurssin vaihtoehtona voi olla yrityksen saneerausmenettely, jos yritystoiminta on mahdollista tervehdyttää. Viime vuosina saneerauksessa on ollut pörssiyhtiöitäkin.

Konepajayhtiö Componenta sai keväällä saneerausohjelmansa päätökseen. Tällä hetkellä meneillään on tavarataloyhtiö Stockmannin saneeraus.

Jos yrityksen toimintaa ei kuitenkaan saada pysyvästi kannattavaksi eikä se selviä taloudellisista velvoitteistaan, edessä on konkurssi.

Pörssisäätiön lakijohtaja Jesse Collin sanoo, että pörssiyhtiöillä itse konkurssimenettely etenee samalla tavalla kuin muissakin osakeyhtiöissä. Yritys tai velkoja jättää konkurssihakemuksen käräjäoikeuteen, joka asettaa yrityksen konkurssiin ja määrää pesänhoitajan hoitamaan konkurssipesän omaisuutta ja hallintoa. Omaisuus realisoidaan ja varat käytetään velkojen maksuun.

”Konkurssiin asettamisen jälkeen yhtiö hakee käytännössä heti kaupankäynnin keskeyttämistä ja sen jälkeen pörssilistalta poistamista. Tässä vaiheessa yhtiö pysyy vielä arvo-osuusjärjestelmässä, mutta jossakin vaiheessa pesänhoitaja ja yhtiö hakevat yleensä poistamista järjestelmästä”, Collin toteaa.

Milloin menetys on lopullinen?

Osakkaan näkökulmasta tärkeä etappi konkurssiprosessissa on arvonmenetyksen lopullisuuden toteaminen, jolloin pörssiyhtiön omistuksesta syntyneet tappiot voi vähentää verotuksessa. Tähän voi kulua kuitenkin paljon aikaa.

Lopullinen arvonmenetys voidaan todeta pesänhoitajan laatimasta ja velkojien hyväksymästä lopputilityksestä. Se voi tulla myös aiemmin ilmi esimerkiksi pesänhoitajan antamasta ilmoituksesta, jonka mukaan velkojille tehtyjen suoritusten jälkeen osakkaille ei jää varoja jaettavaksi.

Arvonmenetys katsotaan yleensä lopulliseksi myös silloin, kun konkurssi raukeaa varojen puutteen vuoksi ja yhtiö poistetaan kaupparekisteristä.

Kun verottajakin on vahvistanut lopullisen arvonmenetyksen tapahtuneeksi, konkurssiin menneen pörssiyhtiön omistuksesta syntyneet tappiot voi vähentää pääomatuloverotuksessa osakkeiden hankintamenon suuruisina.

Luovutustappion katsotaan syntyvän sinä verovuonna, jona arvonmenetystä voidaan pitää lopullisena. Esimerkiksi Ahtiumin osakkaille tämä tuli mahdolliseksi vuonna 2018, kun pesänhoitajalta saamiensa tietojen perusteella verottaja katsoi arvonmenetyksen lopulliseksi. 

Prosessissa voi kulua vuosia

Osakesijoittajien onneksi suomalaisten pörssiyhtiöiden konkurssit ovat harvinaisia.

Viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana Helsingin pörssin päälistalta on poistunut konkurssin vuoksi neljä yhtiötä: Elcoteq, Tiimari, Takoma ja Ahtium.

Samasta syystä lääkkeiden aihioita kehittänyt FIT Biotech poistettiin First North -listalta vuonna 2019.

Sijoittajien kärsivällisyyttä koettelee, että konkurssimenettelyssä ja lopullisen arvonmenetyksen vahvistamisessa saattaa mennä vuosia.

Lähihistorian pituusennätys lienee Wärtsilä Meriteollisuus, jonka vuonna 1989 alkanut konkurssimenettely kesti peräti 24 vuotta. Suurin syy tähän olivat monimutkaiset järjestelyt kansainvälisessä liiketoiminnassa.

Toisesta ääripäästä löytyy vuonna 2017 konkurssiin mennyt Takoma. Voimansiirtokomponentteja valmistaneen yhtiön konkurssimenettely meni läpi alle kahdessa vuodessa.

Henri Isoahde muistuttaa, että konkurssipesään jääneen omaisuuden realisointi voi viedä paljon aikaa.

”Esimerkiksi Ahtiumin konkurssimenettely on edelleen kesken, sillä pesässä on vielä realisoimatta omaisuutta, jota ei ole ollut pesän näkökulmasta mahdollista vielä myydä”, Isoahde mainitsee.

Isoissa yhtiöissä runsaasti työtä saattaa teettää myös monimutkainen konsernirakenne. Emoyhtiön konkurssin jälkeen joudutaan usein pohtimaan esimerkiksi tytäryhtiöiden tulevaisuutta.

Pörssiyhtiöiden konkurssit ovat harvinaisia, mutta saattavat kohdalle osuessaan kalvaa osakkeenomistajaa pitkään. Voi kestää vuosikausia ennen kuin hän pääsee vähentämään tappion verotuksessaan.

Matti Remes

MILLOIN TAPPION PÄÄSEE VÄHENTÄMÄÄN? Kun osakeyhtiön osakkeet menettävät arvonsa yhtiön konkurssin vuoksi, arvonmenetys rinnastetaan osakkeenomistajan verotuksessa luovutustappioon. Tappion pääsee vähentämään vasta, kun menetys on lopullinen. Milloin näin on? Lue verojuristi Tuomo Lindholmin kirjoittama juttu syyskuun Taloustaidosta. Voit lukea artikkelin näköislehdestä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelumme käyttäjäksi. 

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti