veronmaksajat.fi

RAHAT

Pörssiyhtiöt hyvässä vauhdissa – sijoittajat odottavat kovia tulosparannuksia

Pörssiyhtiöt hyvässä vauhdissa – sijoittajat odottavat kovia tulosparannuksia
13.9.2018

Talouskasvu on siivittänyt pörssiyhtiöt hyvään vauhtiin, mutta niiden on nyt lunastettava odotukset kovista tulosparannuksista.

Suurimmalla osalla Helsingin pörssin yhtiöistä menee nyt mainiosti, kun talouskasvu vauhdittaa tuotteiden ja palvelujen kysyntää. Kuluttajat kuluttavat ja yritykset investoivat. Vientikin vetää mukavasti.

Tämä ei kuitenkaan riitä sijoittajille. Toisella vuosineljänneksellä yritysten tekemät tulokset jäivät pitkälti analyytikkojen odotuksista. Se näkyi osavuosikatsausten julkistamisen yhteydessä rajuina kurssilaskuina esimerkiksi Nokian, Keskon ja Stora Enson kohdalla.

”Tuloskausi oli vähän laimea. Absoluuttisesti tulokset olivat hyvällä tasolla, ja positiivisiakin yllätyksiä nähtiin. Keskimäärin odotuksista kuitenkin jäätiin”, analyysiyritys Inderesin strategi ja seniorianalyytikko Juha Kinnunen sanoo.

Kustannusten nousu painaa tulosta

Kinnusen mukaan yritysten tuloksia painaa ennen muuta tuotantokustannusten nousu. Raaka-aineiden kova kysyntä nostaa hintoja. Kuljetuskulutkin nousevat. Esimerkiksi lentopetrolin kallistuminen on syönyt Finnairin kannattavuutta.

”Tietyillä toimialoilla myös palkat nousevat, kun osaavista työntekijöistä on pulaa. Ohjelmistoala on tästä hyvä esimerkki.”

Tilanne on uusi yrityksille, sillä vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen tuotantokustannukset eivät ole nousseet – pikemminkin päinvastoin.

Kinnusen mielestä oleellinen kysymys nyt on, kuinka hyvin yritykset pystyvät viemään kustannustason nousun omien tuotteidensa hintoihin.

”Yritysten hinnoitteluvoima joutuu nyt kovaan testiin.”

Vahvoilla ovat Kinnusen mielestä yritykset, joilla on selvä kilpailuetu. Hintoja pystyvät nostamaan yritykset, joiden tuotteille tai palveluille ei ole suoranaista kustannustehokasta vastiketta markkinoilla tai joiden hinnoittelua tukee vahva brändi.

”Heikoimmat mahdollisuudet hinnankorotuksiin ovat yrityksillä, jotka myyvät hyödykkeitä kovasti kilpailuilla markkinoilla.” 

Pörssi kohti syksyä odottavissa tunnelmissa

Helsingin pörssissä keskeiselle konepaja-alalle toinen vuosineljännes oli suhteellisen hankala. Monen yrityksen tulos jäi odotuksista.

Kinnusen mukaan yhden kvartaalin perusteella ei kannata kuitenkaan tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä, sillä yritysten tuotteiden toimituksissa voi olla isoja heilahteluja vuoden aikana.

”Tärkeämpää on katsoa yritysten tilauskantojen kehitystä. Ne ovat edelleen hyvällä tasolla. Mutta toki konepajoiltakin odotetaan parempaa loppuvuonna.”

Osakemarkkinoiden tunnelmia Kinnunen kuvaa nyt odottaviksi. Moni sijoittaja miettii, milloin yleisessä talouskehityksessä tapahtuu käänne ja millaisia vaikutuksia sillä on pörssiin.

”Yleisesti tilanne on edelleen pääosin positiivinen, mutta esimerkiksi rakennusalalla on jo selviä merkkejä hidastumisesta.”

Yritysten huolenaiheisiin kuuluvat myös kärjistyneet maailmanpoliittiset jännitteet ja talousmahtien välinen sanasota, jota lietsoo etenkin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asettamat uudet tullit.

”Kauppasota on jo tietyllä tavalla käynnissä. Sillä voi olla vaikutusta myös suomalaisyrityksiin, mutta toistaiseksi se ei ole näkynyt liiketoiminnassa.”

Uhka maailmankaupan hidastumisesta lisää kuitenkin epävarmuutta, jolla voi olla kielteisiä heijastusvaikutuksia. Uusia tulleja pelkäävät vientiyritykset saattavat lykätä investointeja. Luottamuksen heikkeneminen talouteen voi vähentää myös kuluttajien ostohaluja.

”Globaaleilla ongelmilla saattaa olla laajoja vaikutuksia, mutta tuskin ne iskevät yht´äkkiä yrityksiin.” 

Arvostustaso vielä kohdillaan

Helsingin pörssissä on takana pitkä aikakausi, jossa osakkeet on hinnoiteltu korkeammalle kuin keskimäärin historiassa. Kinnusen mukaan nykyinen arvostustaso on suhteellisen neutraali, jos odotukset tulosparannuksista toteutuvat.

”Helsingin pörssissä ei ole kuplaa, mutta tuloskasvun jatkuminen on erittäin tärkeää.”

Kinnunen sanoo, että sijoittajan on syytä varautua isoihin heilahteluihin myös loka–marraskuussa, kun pörssiyhtiöt julkistavat kolmannen kvartaalin tuloksiaan.

Voimakkaita reaktioita voidaan nähdä jo tätä ennen, kun yrityksille alkaa syys–lokakuussa selvitä alkuvuonna annettujen ohjeistusten toteutuminen. Liian optimistisia arvioita tehneet yritykset voivat joutua antamaan tulosvaroituksia. 

Huippuja ja rimanalituksia

Analyysiyritys Inderesin poiminnat toisen vuosineljänneksen onnistumisista ja pettymyksistä Helsingin pörssissä. 

Onnistumiset  

TALENOM Vuosi sitten pörssin päälistalle siirtynyt tilitoimistoyritys teki erinomaisen tuloksen, joka ylitti odotukset. Myös loppuvuoden näkymät ovat vahvat parantuneen kannattavuuden ansiosta.

QT GROUP Ohjelmistoyritys kasvatti liikevaihtoaan yli 50 prosenttia viime vuoden vertailukaudesta. Tuloskin nousi plussalle huolimatta yrityksen suurista kasvuinvestoinneista. 

UPM Onnistui tekemään huipputuloksen, joka täytti analyytikoiden kovat odotukset. Myös metsäyhtiön loppuvuoden näkymät ovat vahvat. 

ETTEPLAN Teollisuuden suunnitteluihin ja palveluihin erikoistuneen yrityksen tulos ylitti ennusteet. Taustalla on etenkin suunnittelupalvelujen historiallisen korkea kannattavuus. Yritys nosti tämän vuoden ohjeistusta ja odottaa liiketuloksen paranevan merkittävästi edellisvuodesta. 

ASPO Monialayhtiö onnistui parantamaan kannattavuutta etenkin konserniin kuuluvassa Telkossa, joka toimittaa muoviraaka-aineita ja teollisuuskemikaaleja. Tulos oli muutenkin erinomainen. 

Pettymykset

VERKKOKAUPPA.COM Kovasti kasvaneen yhtiön liikevaihdon kasvu tyrehtyi. Vaikeuksia on ollut myös uuden liikkeen käynnistämisessä Raisiossa. 

NOKIA Tulos oli iso pettymys, mutta yhtiöltä odotetaan huomattavasti parempaa loppuvuonna. Tätä myös alkuvuonna annettuun ohjeistukseen yltäminen vaatii. 

KESKO Odotukset olivat todella korkeat, mutta yhtiön tulos jäi selvästi analyytikoiden odotuksista. 

YIT Rakennussektorin kehitys on ollut viime aikoina heikkoa, eikä YIT ollut tässä suhteessa poikkeus. Tulos jäi selvästi odotuksista. 

SRV Myös SRV kärsii kustannusten noususta. Kiinteähintaisten projektien kustannusylitykset painoivat tulosta (etenkin Kalasatama Helsingissä). Materiaali- ja urakkahinnat nousevat, kun kilpailu osaavasta työvoimasta kiristyy.

Taloustaidon Pörssilista on uudistunut. Listalla on huomattavasti aiempaa enemmän tietoa, ja analyysi­yhtiö Inderes päivittää listan joka päivä. Listalta näet mm. Inderesin yhtiöistä antamat suositukset (osta, lisää vähennä, myy).  Siirry Pörssilistaan

Matti Remes

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti