veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Pörssiyhtiöiden koronakestävyys yllätti – Helsingin pörssi löi odotukset

Pörssiyhtiöiden koronakestävyys yllätti – Helsingin pörssi löi odotukset
4.12.2020

Suurin osa pörssiyhtiöistä ylsi korona-aikana odotettua parempiin tuloksiin viime tuloskaudella. Rokoteuutinen kirkasti tunnelmia, mutta tulevaisuuteen liittyy myös paljon epävarmuutta.

Helsingin pörssiyhtiöiden liikevaihdot laskivat kolmannella vuosineljänneksellä, mutta suurin osa niistä ylsi kuitenkin odotettua parempaan tulokseen.

Peräti 64 prosenttia yhtiöistä ylitti analyysiyritys Inderesin tulosennusteen, ja vain 17 prosenttia tuloksista jäi alle odotusten. Laskelmasta puuttuu muutamia viimeisten joukossa tuloksensa julkistaneita yhtiöitä.

”Tuloskausi yllätti vahvuudellaan. Liikevaihdot laskivat keskimäärin ennusteita vähemmän, ja tulokset löivät odotukset”, Inderesin strategi ja seniorianalyytikko Juha Kinnunen tiivistää.

Hänen mukaansa odotettua paremmat tulokset johtuivat pitkälti siitä, että koronapandemian jatkuessa yritykset ovat pystyneet leikkaamaan tehokkaasti kustannuksiaan. Hyvä esimerkki ovat matkakulut. Koronan koettelemille yhtiöille kulusäästöjä ovat tuoneet myös henkilöstön lomautukset.

Kinnunen löytää tuloskauden onnistujia kaikilta toimialoilta. Korona nosti kotoilun trendiksi, josta hyötyivät Harvian, Fiskarsin ja Marimekon kaltaiset kuluttajamarkkinoilla toimivat yhtiöt. Myös it-alan palveluita tarjoavilla yrityksillä meni hyvin kautta linjan.

”Sen sijaan perinteisistä teollisuusyhtiöistä aika harva selvisi puhtain paperein. Myös niiden esittämät arviot tulevasta olivat epävarmoja.”

Koronauutiset heiluttavat kursseja

Vaikka tulosjulkistukset yllättivät myönteisesti, kurssireaktiot olivat pääosin varsin vaisuja. Kinnunen arvioi tämän johtuvan epävarmoina jatkuvista talousnäkymistä.

”Kurssinousuja hillitsi todennäköisesti myös koronatilanne, joka lähti jälleen huonompaan suuntaan tulosjulkistusten aikoihin.”

Koronaan liittyvät uutiset heiluttelevat nyt osakekursseja molempiin suuntiin. Marraskuun alkupuolella julki tullut tieto Pfizerin ja Biontech SE:n rokotteesta sai kurssit reippaaseen nousuun kaikkialla maailmassa.

Suomessa nousukiidon kärjessä olivat lentoyhtiö Finnair ja ravintola-alan NoHo Partners. Samaan aikaan koronakriisistä hyötyneiden yhtiöiden kurssi laskivat.

”Rokoteuutinen oli erittäin myönteinen, sillä se hälventää merkittävästi markkinoiden inhoamaa epävarmuutta. Siksi koronan lyömien toimialojen kurssinousut olivat täysin loogisia.”

Kinnunen huomauttaa kuitenkin, että lyhyellä aikavälillä epävarmuus on edelleen suurta. Pandemian toinen aalto on käynnissä, eikä tulevan rokotteen turvallisuudesta tai jakelun aikataulusta ole vielä varmuutta.

”Epävarmuudesta kärsivät esimerkiksi suomalaiset konepajayhtiöt, joiden asiakkaat siirtävät investointejaan ja odottavat selkeämpää näkyvyyttä tulevasta.”

Arvosijoittamisen paluu näköpiirissä?

Jos riski pandemian pitkittymisestä vähenee, se heijastuu Kinnusen mukaan myönteisesti osakkeiden hinnoitteluun. Siihen vaikuttaa kuitenkin moni muukin asia, esimerkiksi valtioiden ja keskuspankkien elvytysohjelmat.

”Maailmantalous tarvitsee voimakasta elvytystä vielä ensi vuoden alkupuolella.”

Jos rokotteen käyttöönotossa ei tule mutkia matkaan, se olisi mahdollista saada laajaan jakeluun Euroopassa jo ensi vuoden ensimmäisellä puoliskon lopussa. Tämä puolestaan antaisi mahdollisuuden talouden toipumiseen.

”Koronapandemian siirtymistä historiaan toivovat kaikki, mutta talouden normalisoitumisella voi olla osakemarkkinoihin myös kielteisiä vaikutuksia pidemmällä aikavälillä.”

Kinnusen mukaan talouden toipuminen voisi luoda paineita inflaation nousulle, jos keskuspankkien ja valtioiden markkinoille pumppaama raha lähtisi liikkeelle. Tämä taas nostaisi pitkiä korkoja.

”Rahoitusjärjestelmään pumpattu raha ja nollakorot ovat tukeneet osakemarkkinoita. Tilanne voi kuitenkin muuttua, kun talous toipuu.”

Kinnusen mukaan edessä on todennäköisesti joka tapauksessa siirtymä, jossa nyt korkealle arvostetuista mutta pandemian kannalta turvallisista sijoituskohteista alkaa siirtyä asteittain pääomia koronan kannalta riskisempiin kohteisiin.

Kärsijöitä saattaisivat silloin olla esimerkiksi huippuunsa hinnoitellut amerikkalaiset teknologiayhtiöt. Hyötyjiä voisi löytyä muun muassa Helsingin pörssin perinteisistä teollisuusyhtiöistä, joiden arvostustasot ovat nyt maltilliset.

”Voi olla, että myös arvosijoittaminen tarjoaisi jälleen kilpailukykyisiä tuottoja.”

Arvosijoittaminen tarkoittaa yksinkertaistetusti sitä, että sijoitussalkkuun poimitaan matalan arvostuksen yhtiöitä, joiden liiketoiminta luo kassavirtaa mutta ei kuitenkaan merkittävää kasvua.

Onnistujia löytyy kaikilta toimialoilta

Analyysiyritys Inderesin poiminnat kolmannen vuosineljänneksen onnistumisista ja pettymyksistä Helsingin pörssissä.

Harvia

Sauna- ja spa-tuotteita valmistava yhtiön raportista on vaikea löytää heikkouksia, sillä luvut paranivat jälleen vertailukaudesta ja ylittivät ennusteet. Myös pitkän aikavälin näkymät ovat erittäin hyvät etenkin kansainvälisillä markkinoilla.

Harvia 

Fiskars

Käyttötavaroita valmistava yhtiö kuuluu kotoilutrendin voittajiin. Tulos oli järisyttävän vahva. Osa tulosparannuksesta tuli väliaikaisista säästötoimista, mutta myös suorituskyvyssä on muutenkin nähtävissä parannusta.

Fiskars 

Solteq

It-yhtiön raportti oli jälleen hyvä erityisesti tuoteliiketoiminnan ansiosta. Yhtiö on haastavan murrosjakson jälkeen pääsemässä oikealle uralle tuoteliiketoiminnassa, mikä muuttaa yhtiötä sijoittajien kannalta kiinnostavaksi.

Solteq 

Ponsse

Metsäkonevalmistajan tuloskausi oli aika lailla täysosuma. Liikevaihto, liikevoittomarginaali ja tilaukset ylittivät selvästi odotukset. Yhtiö on selvästi voittanut markkinaosuutta kilpailijoilta. Myös kulupuolta on onnistuttu tehostamaan.

Ponsse 

Alma Media

Mediayhtiön tulos oli odotettua vahvempi, kun printtimedian ja mainosmyynnin laskua kompensoi vahva veto digitaalisissa sisällöissä. Pandemia on lisännyt digitaalisen sisällön kysyntää, josta Alma Media hyötyy merkittävien panostustensa ansiosta.

Alma Media 

PETTYMYKSET

Nokia

Verkkoyhtiön raportti oli vuosineljänneksen ehkä suurin pettymys, ja osakekurssi romahti tulosjulkistuspäivänä 18 prosenttia. Suurin pettymys oli ensi vuodelle annettu liikevoiton ohjeistus. Se oli 7–10 prosenttia, kun odotukset olivat noin 11 prosentissa. Yhtiössä on alkamassa iso remontti, joka vie vuosia.

Nokia 

Bittium

Viestintä- ja liittymisratkaisuja tarjoavan it-yhtiön tulos oli selvä pettymys. Merkittäviä tuotetoimituksia ei jaksolle osunut, ja tilauskannan rakentaminen on ollut vaikeaa korona-ajan poikkeusoloissa. Näkymien arvioinnissa yhtiö on nostanut riskit entistä enemmän esille.

Bittium 

Detection Technology

Röntgenilmaisimia valmistavan yhtiön tulos jäi selvästi odotuksista. Korona hyydytti yhtiölle tärkeät turvallisuusmarkkinat, kun lentokentät eivät investoi nyt uusiin laitteisiin. Yhtiön arvion mukaan käänne kysynnässä tapahtuu aikaisintaan ensi vuoden toisella neljänneksellä.

Detection Technology 

Metso Outotec

Konepajayhtiön luvut olivat iso pettymys. Koronan aiheuttama epävarmuus vaimentaa kysyntää ja investointeja. Toisaalta yhtiö kehui, että sillä on hyvin viimeistelyvaiheessa olevia tilauksia ja kysyntä on yleisesti terveellä tasolla.

Lehto

Rakennusyhtiön tulos oli odotuksia heikompi. Tappiot jatkuvat, vaikka parannus vertailukauteen olikin jo huomattava. Kestävää tuloskäännettä joudutaan todennäköisesti odottamaan vielä usean vuoden ajan.

 

Matti Remes

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti