veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Miten vallanvaihdos Yhdysvalloissa vaikuttaa suomalais­yrityksiin?

Miten vallanvaihdos Yhdysvalloissa vaikuttaa suomalais­yrityksiin?
25.5.2021

Yhdysvallat elvyttää nyt talouttaan ennennäkemättömillä summilla, ja maa toipuu kovaa vauhtia pandemia-ajan notkahduksesta. Miten tämä näkyy Yhdysvaltain markkinoilla toimivissa suomalaisyrityksissä, bisnesverkosto Amcham Finlandin toimitusjohtaja Alexandra Pasternak-Jackson?

”Tunnelmat niissä ovat hyvin innostuneet ja motivaatio korkealla, sillä tällä hetkellä Yhdysvalloissa on paljon mahdollisuuksia suomalaisille yrityksille.

Vauhdittuneet koronarokotukset ovat tuoneet valoa tunnelin päähän, ja amerikkalaiset ovat hyvää vauhtia palaamassa normaalioloihin. Talous toipuu erittäin nopeasti. Esimerkiksi Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ennustaa tälle vuodelle 6,4 prosentin kasvua.”

Millaisia vaikutuksia Valkoisen talon vallanvaihdoksella on suomalaisyrityksiin?

”Suomalaisyritykset menestyivät varsin hyvin Trumpin kaudella, sillä ennen pandemiaa Yhdysvalloissa elettiin historiallisen pitkää taloudellista nousukautta.

Vallanvaihdoksen jälkeen transatlanttisissa suhteissa voi kuitenkin aistia uuden aikakauden alkua. Yhdysvaltain ja Euroopan johtajat osoittavat kunnioittavansa jälleen toisiaan.

Keskustelun sävy on muuttunut, oli sitten kyse tariffeista, EU:n ja Yhdysvaltain välisestä tiedonsiirrosta, yksityisyydensuojasta tai digitaalisten palvelujen verosta.

Suomalaisyritysten arjessa vallanvaihdos näkyy maahantulomääräysten muutoksessa. Yritysten on jatkossa helpompaa siirtää henkilöstöään Yhdysvaltoihin, kun työviisumien saaminen helpottuu.”

Miten Yhdysvaltain massiivinen elvytyspaketti voi hyödyttää suomalaisyrityksiä?

”Mitä enemmän rahaa on liikkeellä, sitä enemmän luonnollisesti investoidaan ja kulutetaan.

Mahdollisuuksia on monella toimialalla, mutta yhdistävä tekijä on suomalaisyritysten korkeatasoinen teknologia ja osaaminen. Se kiinnostaa Yhdysvalloissa. Hyviä esimerkkejä ovat uusiutuvaan energiaan, arktisiin oloihin, terveyteen, hyvinvointiin, kyberturvallisuuteen ja tekoälyyn liittyvä teknologia.

Ilmastonmuutoksen torjunta on sekä Yhdysvaltain että Suomen keskeisiä painopisteitä. Yritysten välinen yhteistyö auttaa tavoitteisiin pääsyä, sillä molemmista maista löytyy tähän korkean tason osaamista ja tekniikkaa.” 

Miten Suomen kauppa Yhdysvaltoihin on viime aikoina kehittynyt?

”Yhdysvallat oli ainoa Suomen seitsemästä suurimmasta vientimarkkinasta, jonne vienti kasvoi viime vuonna. Kauppa Yhdysvaltoihin kasvoi 13,4 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kun samaan aikaan viennin kokonaisarvo laski 11 prosenttia.

Tavaroiden vienti Suomesta Yhdysvaltoihin laski prosentin, mutta palvelujen vienti kasvoi peräti 34 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Suurin osa tästä oli suomalaisten ICT-yritysten erilaisia palveluja.”

Matti Remes 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti