veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Jenkkipörssit kovassa vauhdissa – miltä aloilta löytyy vielä lupaavia sijoituskohteita?

Jenkkipörssit kovassa vauhdissa – miltä aloilta löytyy vielä lupaavia sijoituskohteita?
17.5.2021

Ennätyskorkealle nousseissa Yhdysvaltojen pörsseissä voi olla edessä korjausliike. Ne tarjoavat silti jatkossakin hyvän mahdollisuuden hajauttaa osakesijoituksia. ”Eläkepäiviä varten säästävälle ne ovat käytännössä pakollinen sijoituskohde”, sanoo sijoitusammattilainen.

Helsingin pörssissä tammi–maaliskuun tuloksiaan esitelleet yhtiöt ovat lyöneet järjestään ennusteet, mutta vahvaa on ollut meno Atlantin toisella puolellakin.

Yhdysvalloissa eniten huomiota ovat tälläkin tuloskaudella saaneet osakemarkkinoita hallitsevat teknologiajätit Apple, Amazon Microsoft, Facebook ja Googlen emoyhtiö Alphabet.

Niiden johdolla pörssi on toipunut ripeästi koronapandemian notkahduksesta. Esimerkiksi markkina-arvoltaan suurimmat listayhtiöt sisältävä S&P500-osakeindeksi on noussut viime maaliskuun pohjilta runsaat 80 prosenttia.

Salkunhoitotoiminnon johtaja Tero Wesanko Alexandria Rahastoyhtiöstä sanoo, että historiallisesti tarkasteltuna osakkeiden arvostustasot ovat erittäin korkealla kaikkialla maailmassa. Erityisesti tämä näkyy Yhdysvalloissa, mutta kursseissa on kuitenkin vielä nousuvaraa.

”Se edellyttää, että yritysten tuloskasvussa ei tule negatiivisia yllätyksiä, luottamusindikaattorit jatkavat hyvällä tasolla eikä talouden kokonaiskuvaan tule säröjä.”

Wesangon mukaan tulosten vahva elpyminen on jo hinnoiteltu osakekursseihin. Alhaisena pysyttelevä korkotaso ja Yhdysvaltain talouden massiiviset elvytysohjelmat tukevat kuitenkin edelleen riskisempiä omaisuusluokkia, kuten osakkeita.

Kevät on vaarallista aikaa

Wesangon mielestä jo vuoden kestäneen voimakkaan kurssinousun jälkeen on hyvä varautua ainakin lyhytaikaisiin korjausliikkeisiin. Sijoituspalvelukonserni United Bankersin salkunhoitaja Teemu Perälä on samaa mieltä.

”Kevät on vaarallista aikaa. Nyt on paahdettu ylöspäin niin pitkään, että jossakin vaiheessa osakemarkkinoiden on pakko jäähtyä. Mahdollisen korjausliikkeen jälkeen nousun jatkumiselle on kuitenkin hyvät edellytykset.”

Nopeutuuko inflaatio vai ei?

Myös Teemu Perälä odottaa, että Yhdysvaltain keskuspankin elvyttävä politiikka jatkuu eikä korkotason merkittävä nousu ole näköpiirissä.

Myöskään inflaation kiihtymiseen hän ei usko ‒ kulutuksen kiihtymisen aiheuttamaa hetkellistä hintapiikkiä ehkä lukuun ottamatta.

”Yhdysvalloissa jo viime kesästä asti nousseita pitkiä korkoja sekä inflaatio-odotuksia kannattaa kuitenkin seurata. Monet raaka-aineethan ovat kallistuneet jo jyrkästi”, Tero Wesanko muistuttaa.

Takaiskut pandemiassa voisivat heijastua pörssiin

Yhdysvalloissa pandemian taltuttamisessa näkymät ovat parantuneet, mutta mahdolliset takaiskut voisivat Wesangon mukaan heilutella pörssikursseja. Poliittisia riskejä on vähentänyt presidentti Joe Bidenin edeltäjäänsä vakaampi politiikka, mutta ilmassa on edelleen epävarmuutta etenkin Yhdysvaltojen, Venäjän ja Kiinan suhteissa.

Paljon mahdollisuuksia suomalaissijoittajille

Wesangon ja Perälän mielestä suomalaisen osakesäästäjän kannattaa pitää jatkossakin silmällä Yhdysvaltojen pörssejä ja hyödyntää niiden mahdollisuudet.

”Helsingin pörssi on pieni reunamarkkina, jossa osakkeiden hintavaihtelu on suurempaa. Yhdysvaltalaiset osakkeet ovat vakaampi markkina, joka on toiminut usein turvasatamana parhaiten”, Wesanko perustelee.

”Yhdysvaltojen pörsseihin listattujen yhtiöiden markkina-arvo on yli puolet koko maailman osakemarkkinoista. Eläkepäiviään varten säästävälle sijoittajalle ne ovat käytännössä pakollinen sijoituskohde, kunhan ostaa osakkeita harkiten ja hajautetusti”, Perälä jatkaa.

Muutakin kiinnostavaa kuin teknologiajätit

Teemu Perälän mukaan teknologiajätteihin painottuva uutisointi on jättänyt varjoonsa muita kiinnostavia toimialoja.

”Sijoituskohteita voi miettiä toimialoilta ja yhtiöistä, jotka oletetusti hyötyvät Yhdysvalloissa käynnistyvästä nousubuumista”, Perälä sanoo.

Kiihtyvä rakentaminen tuo nostetta rakentajille ja rakennustuotteiden valmistajille.

Kulutusjuhlat satavat puolestaan vähittäiskaupan laariin, kun pandemian hellittäessä ihmiset uskaltavat lähteä taas ostoksille perinteisiin kauppoihin.

Potentiaalisena sijoituskohteena Perälä pitää myös Yhdysvaltain finanssisektoria. Euroopan tavoin toimiala on Atlantin toisella puolella lähtenyt notkahduksen jälkeen jälleen nousuun.

”Pankkisektori toimii silloin hyvin, kun talous kasvaa, luottotappiot jäävät pieniksi ja korkoympäristö on sopiva.”

Metsäyhtiöt hyötyvät ympäristöpainotuksista

Bidenin ympäristöasioita korostava politiikka ja kuluttajien ympäristötietoisuuden nousu hyödyttävät Perälän mielestä esimerkiksi amerikkalaisia metsäteollisuusyhtiöitä. Sielläkin megatrendinä on korvata fossiilista muovia uusiutuvilla puupohjaisilla tuotteilla.

Sen sijaan Exxon Mobilin ja Chevronin kaltaisilla perinteisillä öljy- ja kaasuyhtiöillä on vaikeuksia pysyä mukana Yhdysvalloissa meneillään olevassa energiamurroksessa ja siirtymisessä uusiutuviin energiamuotoihin. Tämä näkyy osakkeiden arvostuksessa.

”Öljy-yhtiöistä on tulossa enemmän tai vähemmän hyljeksittyjä yhtiöitä vähän samaan tapaan kuin tupakkayhtiöt. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö öljy-yhtiöt voi olla hyviä sijoituksia. Ne maksavat varmasti jatkossakin osinkoa niin paljon kuin pystyvät”, Perälä sanoo.

Jenkkipörssiin helpoimmin rahastojen avulla

Perälän mielestä osakekauppoja on syytä tehdä Yhdysvalloissa valikoiden, sillä ennustettu tuloskasvu on jo hinnoiteltu etenkin suurten yhtiöiden osakekursseihin.

”Tulevaisuuden tähtiä pitäisi löytää pienistä ja keskikokoisista pörssiyhtiöistä. Tämä vaatii kuitenkin aikaa ja perehtymistä.”

Wesangon mielestä helpoin tapa sijoittaa Yhdysvaltoihin ovat indeksipohjaiset sijoitustuotteet tai vaikkapa varainhoitorahastot, joka sijoittavat osan varoistaan sikäläisille osakemarkkinoille.

”Amerikan osakemarkkinoilla voi keskittyä esimerkiksi etf-sijoittamiseen ostamalla pörssilistattuja rahastoja. Sijoituskohteita on satoja. Tunnetuimmat niistä perustuvat osakemarkkinoiden pää- ja toimialaindekseihin. Myös megatrendeihin tai muihin teemoihin keskittyviä teemoja rahastoja löytyy runsaasti.”

KONEPAJAT! Yhdysvaltain jättimäinen elvytys ja ripeä talouskasvu on onnenpotku maassa toimiville suomalaisyhtiöille. Nousukaudesta hyötyvät etenkin Helsingin pörssin konepajat. Lue juttu: Yhdysvaltojen nousukausi poikii tilauksia suomalaisille yrityksille >>

Matti Remes

Rahat, verot, työ & eläke, koti