veronmaksajat.fi

RAHAT

"Kansanosakkeet tekivät paluun" – epävarmoina aikoina yksityissijoittajaa kiinnostavat jälleen tutut ja turvalliset osakkeet

"Kansanosakkeet tekivät paluun" – epävarmoina aikoina yksityissijoittajaa kiinnostavat jälleen tutut ja turvalliset osakkeet
5.7.2022

Epävarmat ajat saivat yksityissijoittajat varovaisiksi. Osakkeiden ostot ovat aiempaa harkitumpia, ja painopiste on kasvuyhtiöiden sijaan entistä enemmän vakaissa arvoyhtiöissä.

Vuoden alkupuolisko on sujunut maailman pörsseissä mollivoittoisesti, kun inflaatio, keskuspankkien valmistelemat koronnostot ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat hermostuttaneet sijoittajia.

Osake- ja rahastovälittäjä Nordnet Suomen maajohtaja Suvi Tuppurainen sanoo, että yksityissijoittajat kasvattivat osakesalkkuaan ennätysmäärin tammi–huhtikuussa. Sen sijaan toukokuu sai asiakkaat varovaisiksi.

"Venäjän hyökkäyksen jälkeisinä viikkoina ostettiin vielä vahvasti etenkin kotimaisia osakkeita. Toukokuussa aktiviteetti rauhoittui selvästi. Ostot ylittivät edelleen myynnit, mutta ostot olivat paljon harkitumpia."

Tuppuraisen mukaan keskeinen syy tähän oli todennäköisesti yli 30 vuoden huippuunsa kiihtynyt inflaatio, mikä jakaa yksityissijoittajien taloudellista huomiota pörssin ulkopuolellekin.

"Rahaa käytetään muuhun kuin osakkeiden ostamiseen. Esimerkiksi matkustaminen on vilkastunut, mutta moni on myös halunnut varata itselleen käteistä, jos jotakin yllättävää tapahtuu. Elinkustannusten nousuunkin varaudutaan."

Inflaation ja nousevien korkojen maailmassa osakekurssit ovat laskupaineessa.

"Moni sijoittaja on siirtänyt osakkeiden ostamista ja odottaa osakekurssien putoavan edelleen. Toisaalta säännöllinen säästäminen esimerkiksi joka kuukausi rahastoihin näyttää jatkuvan suunnilleen entisellään."

Sampo pitää pintansa suosikkiosakkeena

Nordnetillä vaihdetuin ja netto-ostetuin osake oli toukokuussa Sampo. Tuppuraisen mukaan yksityissijoittajat pitävät perinteisestä finanssitaloa haastavinakin aikoina vakaana sijoituksena.

"Yhtiö on pystynyt kehittämään itselleen ´tylsän´ osinko-osakkeen maineen. Se on korostunut tänäkin keväänä, kun on seurannut some-keskusteluja."

Pörssisäätiön toimitusjohtaja Sari Lounasmeri huomauttaa, että osakemarkkinoilla on ollut jo jonkin aikaa havaittavissa siirtyminen kasvuyhtiöistä vakaisiin ja osinkoa maksaviin arvoyhtiöihin. Esimerkiksi teknologiaosakkeiden sijaan turvasatamia haetaan nyt vähemmän suhdanteista riippuvaisista toimialoista.

"Tämä on loogista. Matalien korkojen aikana kasvuyhtiöiden mahdollisesti tulevaisuudessa realisoituvat kassavirrat vaikuttivat houkuttelevilta, mutta korkojen noustessa niiden tulevat voitot alkavat tuntua epävarmemmilta", Lounasmeri sanoo.

Hänen mukaansa kriisiajan suosikeiksi nousevat yleensä aina vakaat ja hyvää osinkoa maksavat yhtiöt.

"Perinteiset kansanosakkeet ovat nyt tehneet paluun. Ne ovat yhtiöitä, jotka ovat toimineet aiemminkin suomalaisten osakesalkkujen tukijalkana."

Lounasmeren mukaan epävarmoina aikoina sijoittajat katsovat yhtiöiden velkaantuneisuutta. Mahdollisten konkurssien vuoksi pelataan varman päälle ja sijoitetaan vakavaraisiin yhtiöihin.

"Myös osinkotuottoa arvostetaan. Se kertoo, että yhtiö tekee tulosta ja jakaa sitä omistajilleen."

Pörssisäätiön, Suomen Osakesäästäjien ja Viisas Raha -lehden toukokuussa julkaiseman Sijoittajabaronmetrin mukaan suomalaisten suosikkitoimialoihin kuuluvat edelleen pankit ja rahoitus, ennen muuta Sampo ja Nordea. 

Inflaatio sijoittajien mielestä suurin uhka

Sijoittajabarometrin mukaan yksityissijoittajat näkevät suurimpana uhkana inflaation.

Toiseksi eniten vastaajat pelkäävät Ukrainan sodan laajenemista ja kolmanneksi taloussuhdanteen heikentymistä.

"Huolenaiheita on nyt useita verrattuna vaikkapa kahden vuoden takaiseen koronakevääseen", Lounasmeri sanoo.

Hänen mukaansa suomalaiset yksityissijoittajat ovat kuitenkin pitkäjänteisiä omistajia, jotka pysyvät markkinoilla myös kriisitilanteiden yli.

"Mitään paniikkitunnelmaa ei ole syntynyt. Moni kuitenkin odottaa tilanteen selkeytymistä. Toisaalta toiset näkevät osakekurssien laskussa oston paikkoja."

Sijoittajabarometrin mukaan yhä useampi piensijoittaja suunnittelee lisäävänsä osakesalkkunsa kansainvälistä hajautusta. Venäjän hyökkäys Ukrainaan toimi tässä herättelijänä.

"Sijoittamisen paino on edelleen Suomessa, mutta esimerkiksi Yhdysvaltain ja Ruotsin osakemarkkinat kiinnostavat entistä enemmän", Lounasmeri toteaa.

Ulkomaisissa osakkeissa tutut suosikit

Myös Nordnetissä on havaittu suomalaisten yksityissijoittajien kasvanut kiinnostus ulkomaisiin osakkeisiin. Tuppuraisen mukaan ostetuimpien listaa hallitsevat tutut nimet Yhdysvaltain osakemarkkinoilta: Tesla, Netflix, Googlen emoyhtiö Alphabet ja Twitter.

"Esimerkiksi Teslassa on houkutellut osakkeen kurssikäyrä, joka laski toukokuun jälkipuoliskolla jopa lähes 50 prosenttia alle viimeisten 12 kuukauden huippunoteerauksensa."

Tuppuraisen mukaan suomalaisten piensijoittajien kiinnostus ulkomaisiin pörsseihin lähti selvään kasvuun pari vuotta sitten. Yksi syy tähän olivat uudet osakesäästötilit, joiden sisällä on pystynyt tekemään osakekauppoja ilman veroseuraamuksia.

"Lyhyttä kauppaa on käyty etenkin amerikkalaisilla teknologiayhtiöillä, joiden kurssiheilahteluja piensijoittajat ovat pyrkineet hyödyntämään." 

Nordnetin Suomi-osakkeiden top-lista

Netto-ostetuimmat osakkeet toukokuussa 2022: 

  • Sampo
  • Witted Megacorp
  • Qt Group
  • Puuilo
  • TietoEvry
  • Wärtsilä
  • Tokmanni
  • Kesko B
  • Valmet
  • Kone

Nettomyydyimmät osakkeet toukokuussa 2022:

  • Fortum
  • Outokumpu
  • Nordea
  • Citycon
  • SSAB B
  • Telia
  • UPM
  • Metso Outotec
  • Nokia

Matti Remes

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti