veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Hanna-Maria Heikkisen Suomi-suosikit: UPM, Fortum ja Wärtsilä

Hanna-Maria Heikkisen Suomi-suosikit: UPM, Fortum ja Wärtsilä
18.8.2021

KARON PÖRSSI Alkukesästä Wärtsilän sijoittajasuhdejohtajaksi siirtynyt Hanna-Maria Heikkinen on näkyvä hahmo suomalaisessa sijoitusmaailmassa. Ennen Wärtsilää hän on muun muassa vastannut YIT:n, Valmetin ja Cargotecin sijoittajasuhteista. Heikkinen kuuluu myös keväällä listautuneen Solwersin hallitukseen.

Hanna-Maria HeikkinenSijoittajasuhdeammattilaisuuden ohella Heikkinen on aktiivinen yksityissijoittaja. Osakevälitykseen erikoistunut Nordnet nosti hänet yhdeksi Vuoden sijoittaja -äänestyksensä ehdokkaista.

Pyysin Hanna-Maria Heikkistä kertomaan sijoitustaipumuksistaan.

 

Kuinka päädyit sijoittajaksi?

"Innostuin talousasioista voitettuani Kuopion läänin Taloustietokilpailun yhdeksännellä luokalla. Pari vuotta myöhemmin sain vanhemmiltani joululahjaksi Vesa Puttosen kirjan Mitä Missä Miljoona, jonka lukeminen innosti osakesijoittamiseen."

 

Millainen sijoittaja olet?

"Olen osakepoimija ja toimin pitkällä aikavälillä. Uskon yrittäjyyteen ja markkinoilla pysymiseen. Täydellisen ajoituksen sijaan yritän tutustua yhtiön lukuihin, strategiaan ja minimoida isot riskit."

 

Mitkä ovat vahvuuksiasi sijoittajana?

"Entisenä osakeanalyytikkona tutustun mielelläni analyytikoiden arvioihin ja ymmärrän taloudelliset luvut hyvin. Teen kuitenkin aina itse johtopäätökseni enkä toimi huhujen perusteella."

 

Entä heikkouksiasi?

"Analyytikkokokemus on välillä johtanut siihen, että olen seurannut liian vahvasti yritysten arvostuskertoimia ja jättänyt kalliit mutta hyvän potentiaalin omaavat kasvuyhtiöt ostolistan ulkopuolelle. Joihinkin osakkeisiin olen ihastunut liikaa."

 

Olet sijoittajasuhteiden ammattilainen. Kuinka työtaustasi näkyy siinä tai vaikuttaa siihen, miten sijoitat?

"Toki päivittäisessä työssä pääsee näkemään paljon markkinoiden trendejä ja miten sijoittajien ajatukset ja pelotkin vaikuttavat osakekursseihin. Suuri potentiaali liittyy usein niihin yhtiöihin, jotka ovat potentiaalisia kansainvälisten sijoittajien sijoituskohteita mutta joissa ei vielä ole juurikaan ulkomaalaisomistusta.

"Yksityissijoittajana on toki mielenkiintoista tutkia välillä myös pienen markkina-arvon yhtiöitä, joilla ei ole edes analyytikkoseurantaa."

 

Mistä ammennat sijoitusideoita?

"Tapaan työssäni ja vapaa-aikana paljon inspiroivia ja fiksuja ihmisiä, ja keskustelemme paljon myös sijoittamisesta. Luen myös paljon analyyseja, seuraan talousmediaa ja sijoitustwitteriä."

 

Mihin osakesijoitukseesi olet ollut erityisen tyytyväinen?

"Koronapandemian alussa myin sijoitusasuntoni ja sijoitin rahat muiden muassa Fortumiin, Catena Mediaan ja Kindrediin.

"Minulla oli iso osakepaino pandemian alkaessa, ja kurssien lasku toki harmitti. En kuitenkaan jäänyt tuleen makaamaan, vaan tein systemaattisen suunnitelman vaiheittaisista lisäsijoituksista."

 

Entä mikä sijoitus on tarjonnut katkerimmat oppirahat?

"Ehkä suurin epäonnistuminen oli myydä Nesteen osakkeet liian aikaisin. Osakkeen tuotto olisi ollut erinomainen, ja se oli salkkuun hankittu. Harmitti enemmän kuin se että olisi jättänyt kokonaan ostamatta jotakin tai ottanut tappiot kotiin."

 

Kolme tämän hetken suosikkiyhtiötäsi Helsingin pörssistä!

"UPM: Vahva suorittaja, investoinneista tuloskasvupotentiaalia 2020-luvun puolivälissä. Potentiaalinen hyötyjä sijoittajien ilmastotavoitteiden kiristyessä.

"Fortum: Maltillinen arvostus, strategian etenemisen myötä myös vastuulliset sijoittajat löytävät yhtiön.

"Wärtsilä (työnantajani): Ostin osaketta toimitusjohtaja Håkan Angevallin esimerkin mukaisesti heinäkuun tulosjulkistuksen jälkeen. Vahva huoltoliiketoiminta ja suuret mahdollisuudet meri- ja energiateollisuuden ympäristövaikutuksen pienentämisessä."

 

Millä mielin katsot osakemarkkinaa tällä hetkellä?

"Kurssit ovat nousseet täysin poikkeuksellisesti täysin poikkeuksellisen laskun jälkeen. Keskuspankkien toimet ovat tukeneet kurssien nousua.

"Osakepoimijoille on kuitenkin aina mahdollisuuksia. Markkinoilla on paljon sijoittajia, jotka eivät ole nähneet pitkäaikaista kurssien laskua. Olen iloinen, että osakesijoittamisesta on tullut yhä useamman suomalaisen harrastus."

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja. Mainituista yhtiöistä hän omistaa YIT:tä, Fortumia ja UPM-Kymmeneä.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti