veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Viritetty mopo on turvallisuusriski – kaksipyöräisen tuunailu on laitonta puuhaa

Viritetty mopo on turvallisuusriski – kaksipyöräisen tuunailu on laitonta puuhaa
16.4.2019

Mopokausi on taas käynnistymässä, ja jälleen moni nuori ajaa viritetyllä kaksipyöräisellä. Liikenneturva muistuttaa, että viritetty mopo on turvallisuusriski ja kannustaa nuorten huoltajia puuttumaan asiaan.

Mopo on kevyt ja suojaamaton ajoneuvo, jonka suurin sallittu nopeus on 45 km/h. Mopoja viritellään kuitenkin kulkemaan tätä kovempaa.

Onnettomuuteen joutuminen mopolla ei vaadi aina edes toista osapuolta. Pelkästään kovasta vauhdista kaatuminen voi olla kohtalokasta.

Vanhempien on hyvä muistaa, että vähän viritettyä, laitettua tai tuunattua mopoa ei ole. Mopo on aina joko laillinen tai laiton. Viritetyn mopon tunnistaa esimerkiksi tavallista mopoa terävämmästä äänestä, opastetaan Liikenneturvan videossa.

Viritetyllä mopolla ajamisesta aiheutuvat sakot, verot ja katsastusmaksut saattavat nousta yli 1 500 euroon. Taloudellisen ja inhimillisen vastuun viritetystä moposta kantaa lopulta aina lapsenhuoltaja. 

Autoilija, älä ohita mopoa taajama-alueella 

Autoilijoiden on mopoilijoita kohdatessaan hyvä muistaa, että mopolla ajaa useimmiten nuori ja kokematon tielläliikkuja, sillä mopokortin saa jo 15-vuotiaana.

Esimerkiksi taajama-alueella ei useinkaan ole mitään syytä lähteä ohittamaan mopoa. Mopoilijan on taas oltava erityisen tarkkana lähestyessään risteystä kärkikolmion takaa, aivan kuten muidenkin kuljettajien. 

Viisi vinkkiä turvalliseen mopoiluun

  • Tunne liikennesäännöt ja noudata niitä.
  • Tunne itsesi ja hallitse kulkupelisi.
  • Ota muut tielläliikkujat huomioon.
  • Käytä sopivan kokoista ja ehjää kypärää ja kiinnitä hihna. Myös matkustajan on käytettävä kypärää.
  • Muista ennakoiva ajotapa: nopeus tilanteen mukaan, tarkkaile kokonaistilannetta, pidä turvaväli ja vältä yllättämästä muita toiminnallasi.
    Lähde: Liikenneturva

VIRITETTY MOPO? Miten asiaan voi puuttua, jos epäilee nuoren mopon olevan viritetty? Tai miten sen voi saada selville? Entä millaisia seurauksia virittämisestä voi olla? Näihin kysymyksiin saa vastauksia nuorten huoltajille suunnatusta Liikenneturvan mopovideoista.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti