veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Vain virkkuna auton rattiin – kuljettajat eivät ota väsymystä tosissaan

Vain virkkuna auton rattiin – kuljettajat eivät ota väsymystä tosissaan
3.11.2022

Väsymys on suomalaisille autoilijoille tuttu matkakumppani. Kuljettajista jopa 15 prosenttia on viimeisen vuoden aikana ajanut niin väsyneenä, että on pelännyt nukahtavansa rattiin. Joka viides tuntee itsensä usein väsyneeksi ajaessaan autoa talviaikaan. Vain harvat ovat kuitenkaan valmiita siirtämään ajoa väsymyksen takia, kertoo Liikenneturvan kysely.

Liikenneturvan suunnittelija Mia Nyholm evästää ottamaan väsymyksen vakavasti. Nukahtamisen lisäksi myös vireystilan lasku kasvattaa onnettomuusriskiä. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan väsymys vaikuttaa jopa joka viidennen kuolonkolarin taustalla.

Ratissa väsyneenä sinnittelevä kuljettaja on todennäköisesti jo ylittänyt tai ylittämässä oman toimintakykynsä rajat.

Kun väsymys iskee, kuljettajan tarkkaavaisuus herpaantuu, silmänräpäysten kesto pitenee ja tästä voidaan liukua mikrouneen.

”Mikrounen aikana kuljettaja ei huomioi ympärillään tapahtuvia asioita tai edes huomaa, että valot sammuvat. Väsyneenä kuljettajan kyky arvioida omaa ajokuntoaan on heikentynyt”, Mia Nyholm kertoo tiedotteessa.

Pelkkä tahdonvoima ei riitä väsymyksen selättämiseen. Onkin tavallista, että kuljettajat pyrkivät kompensoimaan väsymystä keinoilla, jotka mahdollistaisivat edelleen ajamisen.

”Pitemmän päälle väsymystä voi torjua vain nukkumalla. Jos väsymys yllättää kesken ajon, paras keino sen taltuttamiseen on matkan keskeyttäminen. Jos se ei ole mahdollista, voi juoda kahvia tai muuta kofeiinipitoista ja ottaa sen jälkeen vartin tirsat, sillä kofeiinin vaikutus alkaa viiveellä”, Nyholm vinkkaa.

Viisi vinkkiä ajokunnon huomiointiin:

  • Aja vain ajokuntoisena. Matkustajana seuraa myös kuljettajan vointia.
  • Vältä väsymys ajossa nukkumalla matkaa edeltävänä yönä vähintään 6 tuntia. Ota tarvittaessa torkut ennen matkaa. Huomioi, että moni lääke voi väsyttää.
  • Tauota riittävästi ja huomioi pysähdykset myös matka-ajassa.
  • Vältä ajamista sairaana. Kipeänä levätään. Myös tunnekuohut vaikuttavat ajokuntoon- älä pura stressiä tai pahaa mieltä liikenteessä.
  • Kun ajat, et ota. Muista, että alkoholi voi vaikuttaa vielä seuraavanakin päivänä.

Kuljettajan ajokunnolla on merkittävä vaikutus ajamisen turvallisuuteen. Omasta ajokunnosta tulisi olla kartalla ennen ratin taakse asettumista.

”Vaihtoehtoiset ratkaisut ajamiselle kannattaa miettiä etukäteen. Oli sitten ratkaisuna ajon siirtäminen, keskeyttäminen, tauottaminen tai joko kuskin tai kulkumuodon vaihtaminen, tärkeintä on, että vain ajokuntoisena ajetaan”, Nyholm toteaa.

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti