veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Uusia taitoja arkeen - mitä voi oppia maanpuolustusjärjestöjen kursseilla?

Uusia taitoja arkeen - mitä voi oppia maanpuolustusjärjestöjen kursseilla?
30.8.2023

Tuhannet naiset osallistuvat vuosittain maanpuolustusjärjestöjen toimintaan. Millaisia taitoja kursseilta haetaan, pääsihteeri Pia Lindell Naisten Valmiusliitosta?

Pia Lindell”Moni kaipaa ihan perustietoa siitä, miten toimia häiriötilanteessa ja miten pääsee mukaan maanpuolustukseen. Lisäksi osa haluaa oppia ampumaan." 

Mitä kaikkea kursseilla voi oppia?

”Meillä on 40 erilaista kurssia. Osa on luentokursseja ja sitten on esimerkiksi Makean toiminnan joukot, joissa tehdään maasto-olosuhteissa munkkeja. Suosituimpia aiheita ovat olleet väestönsuojelun perusteet, informaatiovaikuttaminen sekä kyberturvallisuus ja katuturvallisuus. Lisäksi on Joka naisen selviytymispakki ja Arjen turvallisuus.” 

Missä kursseja järjestetään?

”Kursseja järjestetään puolustusvoimien alueilla, kasarmeilla tai teltassa. Saamme Puolustusvoimilta käyttöön maastopuvut.” 

Ketkä kursseille tulevat?

”Tyypillisin osallistuja on yli 50-vuotias pääkaupunkiseudulta tuleva nainen, jolla on ylempi korkeakoulututkinto.” 

Mitä hyötyä on maanpuolustustaidoista?

”Se lisää kriisinsietokykyä. On tärkeä tietää, mitä tehdä erilaisissa häiriötilanteissa, sekä oppia olemaan osa suurempaa massaa. 

Riittääkö kaikille halukkaille kursseja?

”Ukrainan sodan alkamisen jälkeen meillä oli harjoitus, johon hyväksyttiin 350 osallistujaa. 500 naista jäi vielä jonoon. Olemme pyrkineet lisäämään kurssien määrää ja saamaan enemmän oppilaspaikkoja. Meidän järjestämiin harjoituksiin osallistui viime vuonna noin tuhat naista.

Pyrimme tarjoamaan noin puolet harjoituspaikoista ensikertalaisille. Toiminta kuitenkin koukuttaa ja moni tulee yhä uudestaan kursseille. Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen koulutuksiin osallistui noin 12 000 naista. Lisäksi toimintaa on muun muassa Reserviläisliitolla ja Maanpuolustusnaisten Liitolla.” 

Mitä maanpuolustuskurssit maksavat?

”Koko viikonlopun kurssi täyshoitoineen maksaa 30 euroa. Lotta Svärd -säätiö tukee toimintaa, muuten hinta olisi 75 euroa. Hinta on todella edullinen, etenkin jos osallistuu kurssille, jossa opetellaan moottorikelkan tai mönkijän käyttöä.” 

Pääseekö kursseilla ampumaan?

”Meillä ei pääse. Reserviläisjärjestöissä on enemmän sotilaallista koulutusta ja myös Maanpuolustusnaiset järjestävät ampumakoulutusta. Mutta myös meillä harjoitellaan tahtimarssia, joka on tärkeä taito isojen massojen liikuttamiseksi.” 

Onko vapaaehtoisilla määrättyjä tehtäviä kriisioloissa?

”Toivoisimme viranomaisilta selviä tehtäviä, mitä voisimme tehdä kriisitilanteissa. Silloin voisimme täsmäkouluttaa naisia tällaisiin tehtäviin. Siviileissä on paljon potentiaalia.”

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti