veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Turhaa byrokratiaa palkintojenjaosta

Turhaa byrokratiaa palkintojenjaosta
18.6.2019

Kilpailunjärjestäjän ilmoittamisvelvollisuus ja tulorekisteri ovat eniten hämminkiä urheiluseurojen keskuudessa aiheuttanut veroasia pitkään aikaan, suomalaisesta urheiluseuratoiminnasta Olympiakomiteassa vastaava järjestöpäällikkö Rainer Anttila kertoo.  

”Se on havahduttanut huomaamaan palkintojen veronalaisuuden ja aiheuttanut paljon tuskaa erityisesti pienissä seuroissa, jotka ovat hoitaneet veroasiat ilman sähköisiä järjestelmiä.”

Ilmoittamisvelvollisuuden takia jotkut järjestäjät ovat vähentäneet rahapalkintojen lukumäärää helpottaakseen tulojen ilmoittamisruljanssia. Moni seura pohtii myös kokonaan ”kahvipakettia arvokkaammista” palkinnoista luopumista.

Joissakin seuroissa on myös harkittu siirtymistä voittajien palkitsemisesta palkintojen arpomiseen. (Lue tästä, miten arvontapalkintoja verotetaan.)

”Tässä on myös hyvä mahdollisuus muutokseen”, Anttila huomauttaa. ”Voisiko olla järkevämpää lopettaa pienten palkintojen jakaminen kokonaan, ja sitten vaikkapa alentaa osallistumismaksuja?”

Skarppaa, lainsäätäjä!

Lainlaatijoilta Anttila toivoo selkeää ja aiemmin käytettyä 100 euron rajaa palkintojen ilmoittamiselle. ”Eihän muutaman kympin palkinnoista edes kerry verotuloja, kun palkinnonsaaja voi vähentää siitä esimerkiksi osallistumismaksun ja matkakulut.”

Vaivaa tällaisesta pyörittelystä sen sijaan tulee, eikä vain urheiluseuralle ja palkinnonsaajalle, vaan myös veroviranomaisille, joiden neuvontataakka kasvaa kohtuuttomasti olemattomaan verokertymään verrattuna.

Tulorekisteriä Anttila pitää kuitenkin erittäin hyvänä uudistuksena ja verottajalle hän haluaa lähettää lämpimiä kiitoksia Vero.fi:n erinomaisista ohjeista.

Myös Veronmaksajien lakiasiain johtaja Vesa Korpela toivoo hyödyttömän byrokratian välttämiseksi jonkinlaista alarajaa verotettavalle palkinnolle.

Verovapauden määrään voisi hakea osviittaa vaikkapa valuuttakurssivoitoista, jotka ovat luonnolliselle henkilölle verovapaata tuloa 500 euroon saakka vuodessa. Siihen suhteutettuna 100–200 euroa voisi olla sopiva enimmäismäärä verovapaalle kilpailupalkinnolle. 

Lisää aiheesta:

Jouni Junkkaala

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.