veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Kysymyksiä ja vastauksia palkintojen verotuksesta

Kysymyksiä ja vastauksia palkintojen verotuksesta
18.6.2019

Sain juoksukilpailuista palkinnoksi sykemittarin. Pitääkö minun ilmoittaa se verotuksessa?

Sinun pitää ilmoittaa veronalainen palkintosi vain, jos se puuttuu esitäytetyltä veroilmoitukselta tai on ilmoitettu väärin. Kilpailun järjestäjä ilmoittaa palkinnosta Verohallinnolle.

Entä jos järjestäjä ei ilmoita palkintoa?

Kun esitäytetty veroilmoituksesi on tullut Omaveroon, tarkista se. Jos ilmoituksessa ei ole palkinnon tietoja, sinun on lisättävä ne.

Miten sykemittarin arvo määritetään?

Sykemittarin verotusarvo on sen käypä arvo, eli se mitä mittarista saisi, jos sen myisi välittömästi vapailla markkinoilla. Katso vaikkapa verkkokaupoista tai verkon markkinapaikoilta, mitä vastaavasta tuotteesta pyydetään.

Järjestäjä ilmoitti juoksukilpailuista saamani 200 euron arvoisen palkinnon tulorekisteriin. Voinko vähentää verotuksessa juoksukilpailun osallistumismaksun, matkakulut kisapaikalle, yöpymisen kisapaikalla ja kilpailuja varten ostamani lenkkitossut?

Voit vähentää osallistumismaksun, matkakulut ja yöpymisen, mutta et lenkkareita, koska ne eivät ole välittömästi kilpailuun liittyvä kulu (voit käyttää niitä muuallakin).

Lenkkarit voisit vähentää, jos urheilullasi on selkeä tulonhankkimistarkoitus.  Se tarkoittaa, että urheilusta ansaitsemasi tulot kattavat ainakin osan elantomenoistasi senkin jälkeen, kun urheilutuloista on vähennetty niihin kohdistuneet kulut.

Järjestimme juoksukilpailun, jossa jaoimme voittajille 50 euron arvoiset harjoittelustipendit. Pitääkö ne ilmoittaa tulorekisteriin?

Pitää. Vain opintoja, tieteellistä tutkimusta tai taiteen harjoittamista varten saatu apuraha tai stipendi voi olla verovapaa.

Annoimme seuran menestyneimmälle nuorelle stipendin hänen opiskelujaan varten. Pitääkö se ilmoittaa tulorekisteriin?

Pitää. Urheiluseurojen jäsenilleen myöntämät stipendien katsotaan liittyvän urheiluun.

Jaoimme seuran pitkäaikaiselle aktiiville 2 000 euron tunnustuspalkinnon hänen toiminnastaan yhdistyksen hyväksi. Onko se hänelle veronalaista tuloa?

Kyllä erittäin todennäköisesti on, koska sen voidaan katsoa olevan jälkikäteen maksettua korvausta yhdistyksen hyväksi tehdystä työstä.

Onko seuran menestyneimmälle nuorelle annettu 2 000 euron tunnustuspalkinto hänelle veronalaista tuloa?

On, sillä se katsotaan myönnetyksi urheilullisten saavutusten takia.

Voimmeko jakaa juoksukilpailun voittajille harjoittelustipendejä heidän urheiluvälinehankinnoistaan aiheutuneita kulujaan vastaan?

Voitte, mutta jakamanne ”stipendit” ovat kilpailupalkintoja, jotka pitää ilmoittaa tulorekisteriin.

Voiko seura korvata jäsenensä itselleen hankkimia varusteita kuitteja vastaan.

Voi, mutta myös kuitteja vastaan korvatut suoraan urheilemisesta aiheutuneet kulut ovat veronalaista tuloa. Seura voi toki hankkia varusteita itselleen ja antaa jäsentensä käyttää niitä.

Lisää aiheesta:

Jouni Junkkaala

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.