veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Näin ilmoitat palkinnot tulorekisteriin

Näin ilmoitat palkinnot tulorekisteriin
18.6.2019

Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta, johon palkkojen ja palkkioiden maksajien on pitänyt vuoden 2019 alusta alkaen ilmoittaa maksamansa suoritukset.

Tiedot viedään tulorekisteriin joko ohjelmallisesti sähköisen rajapinnan kautta, lataamalla erillinen tiedosto tai syöttämällä tiedot verkkolomakkeella.

Rajapinnan käyttämiseen oikeanlaisen tiedoston muodostamiseen tarvitaan sopiva palkanlaskentaohjelmisto. Jos yhdistyksellä ei ole sopivaa ohjelmistoa, voi se käyttää ilmaista Palkka.fi-palvelua.

Palkka.fi:n käyttämiseen tarvitaan Katso-tunniste. (Katso-tunnisteilla kirjautuminen on mahdollista vuoden 2019 loppuun. Tämän jälkeen asianhoitajalla tulee olla voimassa oleva Suomi.fi-valtuutus.)

Katso-tunniste perustetaan osoitteessa yritys.tunnistus.fi. Tunnisteen perustaminen verkossa edellyttää verkkopankkitunnuksia, sirullista henkilökorttia tai mobiilivarmennetta, ja tunnisteen perustajalla pitää olla yhdistysrekisteriin merkitty nimenkirjoitusoikeus. Yhdistyksellä pitää myös olla Y-tunnus. Jos sitä ei ole, saa sen muutamassa päivässä osoitteesta ytj.fi.

Yhdistysrekisteri uudistetaan heinäkuussa 2019, jolloin kaikki yhdistykset saavat Y-tunnuksen, jos niillä ei sitä aiemmin ollut.

Palkka.fi sopii palkanmaksuun

Palkka.fi on suhteellisen helppokäyttöinen nettipalvelu, ja sitä voi harjoitella palvelun testiversiossa.

Palvelu on tarkoitettu ensisijaisesti palkkojen maksamiseen, joten siinä on paljon sellaista, mitä ei tarvita, jos yhdistys haluaa ilmoittaa vain kilpailupalkintojen saajat. Jokainen palkinnon saaja pitää lisätä yksitellen. Heistä kysytään sellaisiakin tietoja (kuten osoite ja ammattiluokitus), joita ei tarvita, kun kyse on palkinnon voittajasta.

Palkinnot suoraan tulorekisteriin

Yksinkertaisin tapa ilmoittaa palkinnoista tulorekisteriin on tehdä se tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa. Siellä voivat asioida esimerkiksi yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja ja hallituksen jäsen, jos heidät on merkitty kaupparekisteriin tai yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ) kyseiseen roolin yhdistyksessä.

Henkilö voidaan myös erikseen valtuuttaa toimimaan asiointipalvelussa yhdistyksen nimissä.

Tulorekisterin sähköiseen asiointipalveluun kirjaudutaan henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla sivulta tulorekisteri.fi.

Palkittujen tietojen syöttäminen on varsin helppoa, mutta jokaisen palkinnonsaajan tiedot on syötettävä erikseen. Ensin täytetään maksajan (yhdistyksen) ja yhteyshenkilön tiedot, jos ne eivät tule automaattisesti Y-tunnuksen perusteella.

Palkitun eli tulonsaajan osalta ei tarvitse merkitä kuin nimi, henkilötunnus, palkanmaksukausi, suorituksen maksupäivä, tulolaji ja palkinnon arvo euroina. Kaikki muut kohdat voi jättää tyhjäksi.

Kilpailujen palkinnot ilmoitetaan tulolajilla 316 (Muu veronalainen ansiotulo).

Ennen tietojen syöttämistä järjestelmän käyttämistä voi harjoitella tulorekisterin testiympäristössä .

Tiedot palkinnoista pitää ilmoittaa viimeistään palkinnon jakamista seuraavan kuukauden 5. päivänä, jos kyseessä on tavarapalkinto. Rahapalkinnot pitää ilmoittaa viimeistään 5 päivää maksusuorituksen jälkeen.

Katso Verohallinnon selkeät ja konkreettiset ohjeet tulorekisterin käytöstä.

Lisää aiheesta:

Jouni Junkkaala

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.