veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Näin arpajaisten palkintoja verotetaan

Näin arpajaisten palkintoja verotetaan
18.6.2019

Urheilukilpailujen palkintojen verotukseen liittyvät uudistukset ovat saaneet jotkut urheiluseurat miettimään, kannattaisiko siirtyä voittajien palkitsemisesta palkintojen arpomiseen.

Entä voisiko arpomalla välttää palkintojen ilmoittamisruljanssin ja verot?

Jos kilpailun palkinnot arvotaan kaikkien osanottajien kesken, voi kyseessä olla arpajaisverolain mukainen muu arpajainen, eikä palkinnon saajien tarvitse silloin maksaa veroja. Mahdollisten osallistujien lukumäärän pitää kuitenkin olla ”riittävän suuri”, mikä tarkoittaa Verohallinnon ohjeen mukaan ”vähintään useita satoja”.

Näin ollen 50 osallistujaan rajatussa tapahtumassa arvotut palkinnot ovat niiden voittajille siis veronalaista tuloa aivan samaan tapaan kuin taitokilpailujen voittajille jaetut palkinnot.

Sama pätee esimerkiksi Facebookissa pidettyihin arvontoihin. Jos arvontaan voi osallistua ”useampi sata” henkilöä, on kyse arpajaisverolain mukaisista arpajaisista, ja mahdollisten verojen maksamisesta vastaa arvonnan järjestäjä.

”Muiden arpajaisten” järjestäjän ei siis tarvitse kerätä palkinnon saajien tietoja ja ilmoittaa heidän saamiensa palkintojen arvoa tulorekisteriin. Silloinkin veroa on maksettava, mutta vero on arpajaisvero ja sen maksaa arpajaisten järjestäjä.

Verot voi välttää ainoastaan, jos arvottujen palkintojen yhteisarvo on pieni. Yhden kalenterikuukauden aikana yksi yhdistys voi arpoa palkintoja ilman veroseuraamuksia yhteensä korkeintaan 166,66 euron arvosta.

Arpajaisveron maksaa järjestäjä

Jos yhdistys järjestää arpajaiset, jossa voittaakseen pitää ostaa maksullinen arpa, pitää niille hakea lupa poliisilta. Lupaa ei tarvita, jos arpojen yhteenlaskettu myyntihinta on enintään 2 000 euroa ja arpojen myynti ja voittojen jako tapahtuvat samassa tilaisuudessa.

Luvanvaraisissa arpajaisissa arpajaisveron suuruus on 1,5 % arpojen yhteenlasketusta toteutuneesta myyntihinnasta. Veroa ei kuitenkaan tarvitse maksaa, jos sitä tulisi maksettavaksi vähemmän kuin 50 euroa kalenterikuukaudessa. Näin ollen veroa täytyy alkaa maksaa vasta, kun arpojen toteutunut myyntihinta on vähintään 3 333,33 euroa kuukaudessa.

Luvanvaraisten arpajaisten arpajaisvero ilmoitetaan ja maksetaan viimeistään arpajaisten toimeenpanon päättymistä seuraavan toisen kalenterikuukauden 12. päivänä. Tiedot ilmoitetaan sähköisesti oma-aloitteisten verojen veroilmoituksella OmaVerossa.

Jos arvontaan osallistuvien ei tarvitse maksaa arvontaan osallistumisesta, kyse ei ole arpajaislain mukaisista arpajaisista eikä poliisin lupaa tarvita. Tällaisiakin julkisia arpajaisia koskee arpajaisverolaki.

Vero on 30 % palkintojen yhteenlasketusta arvosta, ja sen maksaa arpajaisten järjestäjä. Arpajaisveroa ei tarvitse maksaa, jos maksettava vero olisi kuukauden aikana 50 euroa tai vähemmän. Siten veroa ei tarvitse maksaa niiltä kuukausilta, joiden aikana voittoja on ollut perittävänä enintään 166,66 euron edestä.

Arpajaisveron määrää laskettaessa palkinnon arvo on esineen tai hyödykkeen arvonlisäverollinen hankintahinta, jonka arpajaisten järjestäjä on siitä maksanut tavanomaisen paljous-, käteis- tai muun alennuksen vähentämisen jälkeen.  Jos järjestäjä on saanut palkinnot ilmaiseksi, lasketaan niiden verot käyvän arvon perusteella.

Lisää aiheesta:

 Jouni Junkkaala

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.