veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Tarkista renkaiden ilmanpaineet ja urasyvyys säännöllisesti – tällä viikolla ratsataan renkaita

Tarkista renkaiden ilmanpaineet ja urasyvyys säännöllisesti – tällä viikolla ratsataan renkaita
14.9.2021

Syksyn sadekelit vaativat autoilijalta ennakoivaa ajotapaa ja sadekeleille turvallisia renkaita. Kulunut rengas lähtee helposti vesiliirtoon, ellei kuljettaja hidasta nopeutta kelin mukaiseksi.

Auton renkaan ja tienpinnan välinen kosketuspinta-ala on reilun kämmenen kokoinen, ja sen pitävyydestä riippuu koko ajoneuvon hallinta, Liikenneturva muistuttaa. Sekä urasyvyyksillä että rengaspaineilla on suora vaikutus auton ajo-ominaisuuksiin.

Syksyn sateilla erityisen tärkeää on riittävä urasyvyys. Urien tehtävänä on viedä vesi pois renkaan ja tien välistä. Matala ura ei johda vettä pois: jarrutusmatkat ja vesiliirron riski kasvavat huomattavasti. 

Kesärenkaissa on uutena tyypillisesti noin 8 mm kulutuspintaa. Lain minimivaatimus kesärenkaiden urasyvyydeksi on 1,6 mm. Jo tätä ennen renkaat ovat menettäneet huomattavasti pito-ominaisuuksistaan, ja etenkin sateella vesiliirtovaara kasvaa. Sadekelillä turvallinen renkaan urasyvyys on 4 mm.

TESTAA URASYVYYS KOLIKOLLA! Urien syvyys on helppo selvittää kahden euron kolikolla, jonka reunus on noin 4 mm. Jos reunus häviää renkaan pääuraan, urat ovat kunnossa.

Neljä rengasvinkkiä syksyyn:

  • Varmista kesärenkaiden riittävä urasyvyys.
  • Tarkista rengaspaineet vähintään kerran kuukaudessa.
  • Huomioi, että hyvätkään renkaat eivät auta, jos kuljettaja ottaa riskejä.
  • Muista, että vanhat renkaat voi palauttaa veloituksetta kierrätykseen.

Huonot renkaat ovat mukana joka seitsemännessä kuolonkolarissa eli noin 28 kuolonkolarissa vuosittain. 

Renkaiden aiheuttamien onnettomuuksien syyt:

  • huonokuntoiset renkaat 47 %
  • sopimaton rengastus 31 %
  • väärät rengaspaineet 13 %
  • muu renkaisiin liittyvä riski 10 %.
    Lähde: Autonrengasliitto 

Rengasratsia on Autonrengasliiton, Liikenneturvan ja poliisin yhteinen rengasturvallisuuskampanja, joka järjestetään 3.–17.9.2021. Tapahtumaviikolla seurataan henkilö- ja pakettiautojen renkaiden kuntoa ja jaetaan tietoa renkaiden vaikutuksesta ajoturvallisuuteen.

SAKKOJA HUONOISTA RENKAISTA! Poliisi valvoon renkaiden kuntoa myös muulloin kuin ratsiaviikolla. Joka syksy poliisi kirjoittaa noin 400 liikennevirhemaksua tai sakkoa renkaissa ilmenevien puutteiden takia.

Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti