veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Talvi ei yllätä autoilijaa, eihän? Tässä seitsemän vinkkiä talvisille teille

Talvi ei yllätä autoilijaa, eihän? Tässä seitsemän vinkkiä talvisille teille
12.12.2022

Talvi yllättää monet autoilijat vuosi toisensa jälkeen. Fiksu autoilija varautuu yllättäviin tilanteisiin ennakolta ja välttyy yleensä harmeilta kokonaan. Ainakin hän pääsee niistä helpommalla. Tässä fiksun autoilijan seitsemän vinkkiä.

1.  Talvivarusteet

Jos autoa ei ole valmisteltu talvikautta varten, se on syytä tehdä viimeistään nyt, ennen joulun ja vuodenvaihteen liikennettä. 

Itsestään selviä autossa mukana kulkevia varusteita ovat lumiharja, jääraappa ja heijastinliivi. Tarkista myös, että autosta löytyy varoituskolmio.

Lisäksi on syytä pitää mukana lämmintä vaatetta, vähintään pipo ja hanskat. Fiksu autoilija pitää mukanaan lisäksi lapion, hinausköyden ja käynnistyskaapelit. Kannattaa myös varmistua puhelimen latausmahdollisuudesta autossa.

2. Valot

Tunnethan autosi valot. Palavatko takavalot automaattisesti aina, vai pitääkö sinun kääntää valokatkaisimesta erikseen valot päälle? 

Osaathan kytkeä etu- ja takasumuvalon päälle. Niitä tarvitaan kovassa lumisateessa tai tiellä pöllyävässä lumessa ajettaessa. 

Tarkista kaikkien valojen toiminta ennen matkaa, myös vilkut ja jarruvalot

3. Akku

Pakkaskeleillä auton käynnistysakku on kovilla. Vanha väsähtänyt akku voi toimia kesäkelillä hyvin, mutta aiheuttaa ikäviä yllätyksiä ilmojen kylmetessä. Tarkistuta akun kunto korjaamolla, jos vähänkään epäilet sitä.

Käynnistysakun kestoikä vaihtelee huomattavasti mm. käytön ja olosuhteiden mukaan. Käyttämättömänä seisominen ja hyvin lyhyitten matkojen ajaminen heikentää akkua. Ääritapauksessa akku voi olla vaihtokunnossa jo vuoden ikäisenä.

4. Tuulilasi  

Puhdista tuulilasi myös sisäpuolelta. Siihen mikrokuituliina on hyvä väline. Puhdas lasi ei huurru yhtä helposti kuin likainen. Lisäksi vältyt ikäviltä heijastumilta pimeällä ajaessa. 

Lasinpesunesteen määrä ja sen pakkasenkestävyys on asia, mistä kuljettajan on huolehdittava auton tyypistä tai sen iästä riippumatta. Käytä talvella vähintään -20 astetta kestävää lasinpesunestettä. Sopivan sekoitussuhteen (pesuneste/vesi) näet pullon kyljestä, ellei neste ole suoraan valmiiksi laimennettua. 

5. Renkaat

Tarkista talvirenkainen kunto, kuluneisuus ja säädä ilmanpaineet ohjeistuksen mukaiseksi. Sään kylmeneminen alentaa ilmanpainetta. Lievä ylipaine ei haittaa, varsinkin jos sitä on tasaisesti kaikissa renkaissa.

Talvirenkaissa suositeltava urasyvyys on vähintään 5 mm. Lain sallima minimi on 3 mm.

6. Auton muut tarkistuskohteet

Sähköautoilijat voivat sivuuttaa tämän kohdan. 

Iäkkäämpien autojen tärkeimpiä tarkistuskohteita ovat moottoriöljy, jäähdytysneste ja jarruneste. Auto saattaa kuluttaa hieman moottoriöljyä, vaikka se ei olisikaan vanha. Tarkista öljyn määrä. 

Jäähdytysnesteen ja jarrunesteen määrä säilyy huoltojen välillä lähes muuttumattomana ellei vuotoja ole. Nämä nesteet on vaihdettava säännöllisesti huolto-ohjelman mukaisesti.

Kaikki tekniset tarkistukset ovat sitä tärkeämpiä, mitä iäkkäämpi auto on. Uudemmissa autoissa kuljettajan tarvitsee harvoin puuttua niihin.

7. Matkan suunnittelu

Tämä kohta koskee sähköautoilijoita. Katso reitin varrella olevat suurteholatauspaikat etukäteen ja huolehdi, että toimintamatka riittää myös vaihtoehtoiselle latauspisteelle ajamiseen.

Aina on oltava ”suunnitelma B”. Latauspaikalla voi olla jonoa tai latauslaite epäkunnossa. 

Koskaan ei pidä ajaa ensimmäiselle suunnitellulle latauspisteelle akku lähes tyhjänä.

Maltti on paras valtti

Kiire pois. Kukapa meistä ei haluaisi matkustaa hyvässä tunnelmassa. Siihen voit vaikuttaa huolehtimalla väljästä aikataulusta ja ottamalla muut tiellä liikkujat huomioon. Kohteliaisuus on usein myös sitä parasta turvallisuutta. 

Jos matka keskeytyy, valitse omaan tilanteeseesi sopivin taho, mihin soitat.

  • Oman automerkin vika/hätäpalvelu
  • Vakuutusyhtiösi matkahätäpalvelu
  • Autoliiton tiepalvelu ( 0200 8080 (jonotuksen hinta mpm tai pvm, vastatun puhelun hinta 1,93 € / min + mpm tai pvm) Tilatut palvelut ovat maksullisia.
  • Yleinen hätäpalvelunumero on 112.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti