veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Romutuspalkkion ehtoihin tulossa tiukennus – uuden auton hankintaan voi käyttää vain yhden palkkion

Romutuspalkkion ehtoihin tulossa tiukennus – uuden auton hankintaan voi käyttää vain yhden palkkion
14.1.2021

Hallitus esittää tarkennusta henkilöautojen romutuspalkkiota koskevaan lakiin. Uuden auton hankintaan voi käyttää vain yhden 2 000 euron romutuspalkkion.

Lain voimaan tulon jälkeen ilmeni, että laissa ei määritellä riittävän selkeästi uuden auton tuen enimmäismäärää. Laissa ei liioin ole selvää kieltoa useamman romutuspalkkion käyttämisestä yhden auton hankintaan.

Muutoksella on tarkoitus päästä eroon ei-toivotusta palkkioiden niputtamisesta. Romutuspalkkioiden määrän rajaaminen yhteen varmistaisi myös, että valtion budjetissa romutuspalkkioihin varatut varat riittävät useamman uuden ajoneuvon hankintaan, Liikenne- ja viestintäministeriön tiedotteessa todetaan.

Nyt esitetty lakimuutos on tarkoitus saada voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen, kun eduskunta on käsitellyt sen. Laki olisi voimassa 31.3.2022 saakka.

Romutuspalkkioihin on varattu 8 miljoonaa euroa.

Romutuspalkkio on 2 000 euroa, kun se käytetään uuden vähäpäästöisen auton, esimerkiksi sähköauton, hankintaan. Palkkion voi käyttää myös uuden sähköavusteisen polkupyörän, joukkoliikenteen kausilipun tai joukkoliikenteen matkustusoikeutta sisältävän liikkumispalvelun hankintaan, jolloin palkkio on enintään 1 000 euroa.

Hakemus romutuspalkkiosta on jätettävä tämän vuoden loppuun mennessä. Romutettavan auton on oltava vähintään 10 vuotta vanha.

Minna Petäinen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti