veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Pimeä haastaa liikenteessä – osaatko käyttää kaukovaloja oikein?

Pimeä haastaa liikenteessä – osaatko käyttää kaukovaloja oikein?
23.12.2021

Kaukovaloja kannattaa käyttää pimeällä ajellessa aina, kun se muita häikäisemättä on mahdollista eikä tiellä ole muuta valaistusta. Katse on hyvä suunnata niin kauas tielle kuin valot näyttävät. 

Kaukovalojen eli niin sanottujen pitkien valojen käyttö vaatii kuitenkin erityishuomiota, kun kohtaa muuta liikennettä tai ohittaa autoja.  

Pitkät valot kohdatessa

Kohtaamistilanteissa ei pidä vaihtaa lähivaloille liian aikaisin, jotta valojen väliin ei jää pimeää vyöhykettä.

Hyvä hetki napsauttaa lähivalot päälle on silloin, kun autojen valokiilat kohtaavat. Takaisin kaukovaloihin vaihdetaan juuri ennen kohtaamishetkeä”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen opastaa tiedotteessa.

Suoralla moottoritieosuudella pitkiä valoja voi plähes aina käyttää myös kohtaamistilanteissa. Mutta mutkissa on oltava tarkkana, ettei häikäise vastakkaisesta suunnasta tulevaa.

”Kohtaamistilanteessa katse on suunnattava kohti tien oikeaa reunaa, niin välttyy häikäistymiseltä. Silloin huomioi vielä tarkemmin oikean reunan ja sen mahdolliset esteet. Ajolinja kohtaamistilanteessa voi olla normaalia reunemmassa etenkin kapeilla teillä.” 

Pitkät valot ohituksessa

Ohitustilanteissakin on huolehdittava tehokkaasta valojen käytöstä siten, että näkyvyys eteenpäin on mahdollisimman hyvä sekä ohittajalle että ohitettavalle.

Ohitustarve on aina syytä harkita tarkkaan. Vastuu turvallisesta ohittamisesta on aina ohittamaan lähtevän ajoneuvon kuljettajalla.

”Kun lähestyt ohitettavaa, pidä pitkät päällä niin kauan, että näet auton ääriviivat selvästi. Tässä kohtaa on hyvä vaihtaa lähivaloille. Kaukovalot kannattaa laittaa uudestaan päälle silloin, kun olet tulossa ohitettavan rinnalle. Näin näet mahdollisimman pitkälle eteenpäin. Kaukovaloille vaihdetaan ohitettavan ajoneuvon rinnalle tultaessa”, Karvonen ohjeistaa.

”Jos sinua ohitetaan, vaihda kaukovalot lähivaloihin vasta, kun ohittaja alkaa siirtyä kaistallesi.”

Ota pimeys huomioon myös ajonopeudessa

Tehokkaan valojen käytön lisäksi maltillinen ajonopeus antaa lisäaikaa havainnoinnille ja reagoinnille, kun ajaa pimeällä.

Tilanteeseen sopiva nopeus auttaa näkemään paremmin. Jo pienikin nopeuden alentaminen antaa kuljettajalle lisäaikaa havaintojen tekoon ja jättää pelivaraa pysäyttää auto tiukoissakin paikoissa. Tänä on erittäin tärkeää taajamissa, joissa liikkuu kävelijöitä ja pyöräilijöitä ja joissa on paljon suojateitä. 

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti