veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Piknik-kausi alkaa – nosta malja kesälle

Piknik-kausi alkaa – nosta malja kesälle
18.5.2018

Alkukesän kunniaksi on mukavaa avata piknik-kausi. Lähilomailu on nyt trendikästä, joten kohteena voi hyvin olla puisto, järven poukama tai metsäsaareke kotikulmilta. Samalla toteutat piknikin alkuperäistä tavoitetta, paluuta luontoon.

Kuukauden suosikki: 578657, Pol Roger Rich Champagne Demi-Sec, Ranska, 44,80 e

Tämä ajatuksen lanseerasi valistusfilosofi Rousseau 1700-luvulla. Se nostatti aikalaisten keskuudessa innon siirtyä luonnon helmaan nauttimaan viinistä ja hyvistä eväistä.

Piknikin nimikin tulee ranskankielestä: ”faire un repas á pique nique”. Vapaasti käännettynä se tarkoittaa napsittavan aterian valmistamista. Suuresta suosiosta vuosien varrella kertovat myös piknikeitä kuvaavat maalaukset, kenties kuuluisimpana Eduard Manet’n le Déjeuner sur l’Herbe.

Suomalaisen piknik-perinteen erikoisuus on aina ollut kahvin nauttiminen, siinä missä ranskalainen keskittyy viiniin. Kahvin keittelyllä luonnon helmassa on hauska historia: 1700-luvun Ruotsi-Suomessa ulkolaiset ylellisyystavarat – kuten kahvi – oli kielletty. Tuohon aikaan kaupungeissa ja kylissä kiertelivät kahvinnuuskijat. Virkamiehen tehtävä todella oli nuuhkia ilmasta mahdollista kahvintuoksua. Niinpä tätä syntijuomaa oli turvallisempi keitellä poissa kotoa. Se oli aikansa ”korpikuusen kyynel”.

Piknikille kuuluvat pienten suolaisten tarjottavien lisäksi mansikat, mielellään paksun kermavaahdon kera. Suosittuja piknik-juomia olivat menneinä vuosisatoina kuohuviini, viinibooli sekä liköörit. Näitä voi hieman yhdistellä ja laittaa mansikat marinoitumaan sopivaan likööriin. Esimerkiksi limoncello, amaretto tai raparperilikööri käyvät hyvin.

Mansikoiden kanssa juomaksi pakataan juhlavasti samppanja. Tällä kertaa olen päätynyt puolikuivaan versioon. Vaikka rutikuivat brut- ja ultra brut -samppanjat ovat monen mielestä ainoita oikeita, kannattaa makupalettiaan rohkeasti laajentaa. Pieni jäännössokerimäärä samppanjassa tekee siitä runsaamman. Juoma ei silti tunnu makealta, sillä samppanjassa on aina hyvät hapot. Pieni makeus sovittaa juoman hienosti yhteen makeiden mansikoiden kanssa. 

Kokeile pikinikille

547474, Laurent-Perrier Harmony Champagne Demi-Sec, Ranska, 26,50 e (0,375l)

  • Kahden hengen piknikille sopiva puolikas pullo. 

953117, Zonin Prosecco Ice Demi Sec, Italia, 13,40 e

  • Jäiden kanssa juotava kuohari (jopa samppanja) on ollut muutaman vuoden muodissa. 

957957, Jaume Serra Rosado Cava Brut, Espanja, 9,90 e

  • Romanttiselle piknikille roseeta, ja kuivana. 

Kolme aterialle

537087, Verrocchio Prosecco Brut, Italia, 10,49 e

Kuiva ja tyylikäs kuohuva.

  • Parsaa ja prosciuttoa 

922437, Esterházy Grüner Veltliner Vom Stein 2017, Itävalta, 14,40 e

Hieno ja tyypillinen gruner. Kuuntele samalla Chopinia, sillä hän oli linnassa piano-opettajana.

  • Paistetut ahvenfileet ja ruskistettua voita 

519056, Puklus Pincészet Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2008, Unkari, 29,23 e

Makea ja intensiivinen jälkiruokaviini.

  • Mascarpone tuulihatut 

Kolme ajankohtaista

556327, Domäne Wachau Amphora Riesling 2016, Itävalta 24,50 e

Tyylikäs ja tunnetun tuottajan riesling.

  • Rasvaiset kalat 

466447, La Fleur de Julie Rosé 2017, Ranska, 10,40 e

Mutkaton rosee Bordeaux’sta.

  • Salaatit 

929897, Luce 2013, Italia, 99 e

Hieno ja pitkäikäinen punaviini.

  • Lahjaksi

Risto Karmavuo  

Rahat, verot, työ & eläke, koti