veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Miten tehdä löytöjä antiikkimessuilla? Ota onkeesi konkarin 10 vinkkiä

Miten tehdä löytöjä antiikkimessuilla? Ota onkeesi konkarin 10 vinkkiä
6.4.2022

Antiikki- ja vintagetapahtumia järjestetään taas pitkän hiljaiselon jälkeen. Olen vuosien varrella kiertänyt lukemattomissa alan tapahtumissa ja odotan innolla pääseväni jälleen lempiharrastukseni pariin.

Miten tehdä löytöjä? Mitä asioita messuilta ja tapahtumissa käydessä kannattaa ottaa huomioon? Tässä 10 vinkkiäni messukävijälle.

1. Mieti budjettisi tarkkaan. Messujen tavarapaljoudessa innostuu helposti innostua ja hankkii tavaraa, jota ei tarvitse. Kannattaa muistaa laittaa myös omaa tavara kiertoon. 

2. Monet messukonkarit ovat sitä mieltä, että messuille kannattaa löytöjen toivossa mennä mieluiten heti niiden avautuessa, jolloin pöytien ympärillä käykin kova kuhina.

Tosin varsinkin monipäiväisissä tapahtumissa myyjät myös täydentävät osastojaan tavaroiden huvetessa. Joskus viimeisinä päivinä myyntiin tuodaan ”helmiä”, joista ei oltu alussa valmiita luopumaan. 

3. Esineiden mittasuhteet usein hämärtyvät suurissa halleissa. ja messuilla tavaraa saa harvemmin kotiin sovitettavaksi. Mikäli mietit isompaa hyllyä, sohvaa tai peiliä, ota mitta mukaasi kotoa.  

Kuva: Katja Weiland-Särmälä

Kannattaa myös pohtia, miten saat kuljetettua esineet omaan kotiisi. Myyjien kanssa voi neuvotella esineiden kotiinkuljetuksesta. 

4. Messuillla on usein sekalainen kirjo myyjiä ammattilaisista keräilijöihin ja harrastelijoihin. Mikäli tavara on ostettu yksityiseltä henkilöltä, on kyseessä kahden yksityishenkilön välinen kauppa ja kauppaan sovelletaan näin ollen kauppalakia.

Yksityishenkilöiden välisessä kaupassa ei ole takuuta eikä palautusoikeutta, ellei siitä ole erikseen sovittu. Olen kirjoittanut aiheesta laajemmin aiemmin nettikaupan yhteydessä.

5. Varaa mukaan käteistä, kun lähdet iltatoreille, kirppiksille tai messuille. Vaikka korttimaksu ja MobilePay ovat yleistyneet, on yhä olemassa ns. ”vanhan kaartin kauppiaita”, joille kelpaa vain käteinen.

Jokunen vuosi sitten Fiskarsissa paikallinen pankkiautomaatti oli nostettu tyhjiin, kun innokkaat ostajat tekivät käteiskauppaa. 

6. Messuilta löytyy esineitä laidasta laitaan ja joka kukkarolle. Kannattaa kierrellä osastoilla ja vertailla hintoja. Vanhoilla esineillä ei ole mitään kiveen hakattua hintamanuaalia, joten hintaeroja löytyy varmasti.

Kuva: Katja Weiland-Särmälä

Samannäköisten esineiden erilaiset hinnat johtuvat mm. esineiden kunnosta, iästä tai vaikkapa esineen erikoisväristä, -koosta, -leimasta tai muusta harvinaisesta arvoa nostavasta seikasta. Pieni tinkiminen hyvässä hengessä ei ole koskaan pahitteeksi.

7. Mikäli käyt messuilla ulkomailla, kannattaa siellä huomio kiinnittää kotimaisiin esineisiin. Suomalaiset keräilevät Arabiaa ja ruotsalaiset puolestaan Rörstrandia ja Gustavsbergiä. 

Olen ostanut ruotsalaisilta antiikkimessuilta suomalaista Arabian riisiposliinia ja Gunnel Nymanin tuotantoa pilkkahintaan. Sama pätee toki myös päinvastoin. Suomesta voi löytää vaikkapa Stig Lindbergin, Lisa Larssonin tai Marianne Westermanin tuotantoa edullisemmin kuin lahden toiselta puolelta.

8. Kannattaa tutkia pöydät ja hyllyt tarkkaan, myös ne halvemmat 10 ja 5 euron laarit, joista voi tehdä hyviä löytöjä. Muista, että likaisen esineen saa puhtaaksi, mutta rikkinäisestä ei saa ehjää. Pyydä saada katsella esinettä tarkasti valoa vasten ja tunnustele sormella sen pintaa. Pienikin rikko tai särö alentaa hintaa.

Peltirasia Kuva: Katja Weiland-Särmälä

Ole myös tarkka, ettet haksahda uustuotantoon tai vanhannäköiseksi käsiteltyyn uuteen esineeseen. Kun ihmiset hurahtivat vintageen, markkinoille tulivat pian myös uusvanhat julisteet, kyltit, peltipurkit ja kanisterit. Vanhan erottaminen uusvanhasta vaatii asiantuntemusta.

9. Muista turvallisuus. Mikäli vaikkapa valaisin, josta olet kiinnostunut, on rikki tai johdot näyttävät arveluttavilta, älä käytä sitä ennen kuin olet näyttänyt sen ammattilaiselle.

Kuva: Katja Weiland-Särmälä

Myyjät osaavat vinkata eri tyyppisten esineiden hyvistä korjaajista ja kunnostajista. Osa myyjistä kunnostaa valmiiksi valaisimensa. 

10. Varaa aikaa tapahtumaan. Kierrä rauhassa, juo kuppi kahvia, jää juttelemaan myyjien kanssa ja kysele esineistä.

Olen tutustunut tapahtumissa moneen ihanaan myyjään, joilla on kallisarvoista asiantuntemusta, ja usein he myös raottavat mielenkiintoisia tarinoita esineiden takaa.

Tässä kiinnostavia kevään ja kesän messuja ja tapahtumia:

HUHTIKUU

09.–10.4. Lahden Antiikki- ja Keräilymessut, Jokimaan Ravikeskus, Lahti

15.–17.4. Helsinki Retro & Vintage + Design Expo, Kaapelitehdas, Helsinki

TOUKOKUU

19.–22.5. Stockholms Antikmässan, Tukholman messukeskus, Älvsjö  

26.5. Hyvinkään Antiikki- ja Keräilymarkkinat, Villatehdas, Wanha Areena

KESÄKUU

11.06. Lasipäivä, Suomen lasimuseo, Riihimäki

30.6.–3.7. Billnäsin antiikkipäivät, Billnäsin ruukki, Raasepori

30.6.–3.7. Fiskarsin antiikkipäivät , Fiskarsin ruukkikylän Puimala, Raasepori 

HEINÄKUU

16.–17.7. Simpeleen antiikkipäivät, Simpeleen koulu 

16.–17.7. Juvan Antiikkipäivät, Partalan Kuninkaankartano, Juva 

30.–31.7. Porvoo Antiikki & Vintage, Taidetehdas, Porvoo

ELOKUU

06.–07.8. Aitoon Antiikki- ja Keräilymessut, Aitoon Honkala, Pälkäne 

Tapahtumat on listannut Lasinkeräilijän Blogi.

Katja Weiland-Särmälä

Kirjoittaja on taidehistorioitsija ja esinetutkija

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti