veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Liukas tie yllättää – vaihda talvirenkaat, kun keli sitä vaatii

Liukas tie yllättää – vaihda talvirenkaat, kun keli sitä vaatii
18.10.2021

Jäinen ja liukas tienpinta saattaa yllättää teillä liikkuvat, kun yöt kylmenevät ja lämpötila painuu pakkaselle. Renkaiden kunto kannattaa tarkistaa, jotta ne toimivat oikein yllättävissä tilanteissa.

Talvirenkaita pitää käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää sitä edellyttää. Aikaisemminkin ne saa vaihtaa, jos keliolosuhteet niitä vaativat. Kesärenkailla saa marras-maaliskuussa ajella vain, jos tieolosuhteet ovat kesärenkaille soveltuvat.

Talvirenkaiden kulutuspinnan pääurien tulee olla vähintään 3 mm. Renkaanvaihdon yhteydessä kannattaa tarkistaa, että urasyvyys on reilusti tätä suurempi, jotta renkaat eivät heti alita lain vähimmäisvaatimusta.

Renkaiden kuntoa kannattaa tarkkailla myös talvella ja viimeistään hiihtolomien aikaan – varsinkin, jos kilometrejä on kertynyt runsaasti sulalla asfaltilla.

”Oikeat rengaspaineet pitää tarkistaa vaihdon yhteydessä, mutta yleensä sekä auton että renkaiden valmistajat suosittelevat paineiden tarkastusta vähintään kerran kuussa. Tästä kannattaa tehdä tapa ja samalla syynätä kumien kunto muutenkin. Oikeat rengaspaineet löytyvät esimerkiksi auton ohjekirjasta”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara sanoo tiedotteessa.

Useampi kuin joka neljäs Liikenneturvan kyselyyn viime syksynä vastanneista oli sitä mieltä, että on hankala arvioida, milloin kesärenkaat on hyvä vaihtaa talvirenkaisiin. Miltei puolet koki, että talvirenkaiden käytön tarpeellisuuden arviointi on nykyään liikaa autoilijan oman arvion varassa.

Kantar TNS:n kyselyyn vastasi 1 017 henkilöä marras-joulukuussa 2020. Kyselyssä selvitettiin suomalaisten mielipiteitä ja kokemuksia liikenteestä.

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti