veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Lähtisinkö matkalle kotisohvalta – aito virtuaalimatka on harvinainen herkku

Lähtisinkö matkalle kotisohvalta – aito virtuaalimatka on harvinainen herkku
26.8.2022

Virtuaalimatka on ainutkertainen tietoverkossa tehty reissu, jossa on mukana ihmisopas ja muita matkailijoita. Kaikki tapahtuu suorana. Tarjontaa on vielä vähän, mutta saimme testimaistiaisen matkasta Lontooseen.

Virtuaalimatkailu on lavea ilmaisu, jonka alta verkosta löytyy kuitenkin kovin vähän kunnollista saati kotimaista tarjontaa. Kesä-heinäkuussa 2022 todellisia suomenkielellä opastettuja virtuaalimatkoja verkossa tarjosivat vain Ikaalisten Matkatoimisto ja Naantalin Matkakauppa, jotka perustivat yhteisen Virtuaalimatka.fi -verkkopalvelun pandemian alettua.

Virtuaalimatkalla tarkoitetaan tässä jutussa ainutkertaista tietoverkossa tehtyä reissua, jossa mukana on opas matkakohteessa tai samassa istunnossa. Voit keskustella oppaan sekä muiden virtuaalimatkaajien kanssa ja suuri osa elämyksestä tapahtuu reaaliajassa.

Maailmanmitassakin virtuaalimatkailuksi nimitetään kovin ohuita elämyslitkuja. Englanniksi haku virtual travel tuottaa peräti kirjavia tuloksia

Majoituksen alustapalvelu Airbnb tarjoaa valtavan kirjon erilaisia online-elämyksiä yhtä kirjaviin hintoihin. Näiden alustafirmoiksi kutsuttujen yritysten sisällöt ovat mitä sattuu Taj Mahalin kierroksesta Tarot-kursseihin.

Airbnb:n paletti on itse asiassa monensorttisen elämysalan yrittäjäjoukon myyntiportaali, eikä suuri osa sisällöstä täytä keskimääräisen virtuaalimatkailijan minkäänlaisia vaateita. Esimerkiksi Taj Mahalin oppaan tekstin suomen- ja englanninkielen kökköys vieroitti edes ajattelemasta kokeilua.

Suomalaiselle matkalle pääsee jo parilla kympillä

Suomalaisille Virtuaalimatkojen järjestämille matkoille lähdetään ostamalla reissu etukäteen ja liittymällä siihen tiettynä päivänä Zoom-linkillä. Mitään erityislaitteita kuten virtuaalilaseja  ei tarvita, joten niin halutessaan matkalle pääsee vaikka kännykällä.

Kyseessä ei ole siis mikään nauhoitus, jonka voisi katsoa halutessaan, vaan elävä opas mukana vähintään Zoom-istunnossa, ja useimmiten myös kohteessa paikan päällä, reaaliajassa. Tosin tapauksesta riippuen virtuaalimatkaelämyksessä voi olla mukana myös nauhoitettua materiaalia.

Esimerkiksi Monte Carloon kasinoineen voi tutustua 20 euron hinnalla 13.10.2022 tarjottavalla puolentoista tunnin kierroksella. Jo seuraavana päivänä sitä saattaa löytää itsensä Rooman Trasteverestä samanlaiselta nojatuolireissulta.

Suurin osa Virtuaalimatkojen tarjonnasta on näitä puolentoista tunnin pikavisiittejä, mutta joukossa on myös kaksi kuuden päivän mittaista syyskuista virtuaalireissua Nizzaan 250 euron hintaan.

Yksi tapaa hyödyntää virtuaalimatkaa on tehdä se ennen varsinaista lentoa kohteeseen, mikäli haluaa saada matkastaan irti mahdollisimman paljon.

Youtubesta löytää vaikkapa museoon

Kansainvälisestä tarjonnasta saa kiinni menemällä Youtubeen ja etsimällä vaikka hakusanoilla VR (virtual reality) ja virtual travel. Jos sattuu omistamaan virtuaalilasit, löytyy mitä erilaisimmista matkakohteista laajennetun todellisuuden maistiaisia ja stereokuvateknologioilla terästettyjä markkinointinauhoitteita.

Suuret museolaitokset kuten Louvre ja Guggenheim  tarjoilevat ilmaisia video-otteita näyttelyistään. Ne on usein toteutettu Google Streetview-tekniikalla, jolloin kävijä voi pyörittää näkymää näytöllä ja liikkua rajatusti näyttelykohteissa.

360 asteen esittelyjä Suomesta

Virtuaalimatka.fi:n kyljessä Suomessa orastaa joukko palveluntarjoajia, jotka toimittavat teknologia-alustoja muun muassa kaupunkien matkailuhankkeisiin. Yksi tällainen on Doerz, toinen toistaiseksi vain Varsinais-Suomen aluetta palveleva 360tour.fi.

Yritysten sivuilla on joitakin virtuaalisia nähtävyysdemoja ja linkkejä niiden asiakkaiden matkailutoteutuksiin, mutta 360 asteen kamerakulmien lisäksi tietosisältöä ei juuri ole. Tosin esimerkiksi Wikipedian tai muun online-tiedon kanssa vaikkapa Turun seudun pyhiinvaelluskohteista saa jo jotakin irti, jos ihminen vähän viitsii.

Kokeilu:  Toimittajan nojatuolimatka Lontooseen

Vaikka Virtuaalimatka.fi ei jutun tekovaiheessa järjestänytkään reaaliaikaista nojatuolimatkaa, tarjosi yritys maistiaisen sisäisestä koulutusnauhoituksesta. Se oli Lontoon kierros alkukesältä.

Tunnin mittaiseen kokeneen Lontoon-oppaan Minna Andersenin 30 vuoden ammattitaidolla vetämään videokatsaukseen mahtuu antelias kattaus jättikaupungin historiasta ja nykyhetkestä.

Videokokemuksen perusteella tällaista ajatellummin rakennettua etämatkailua voi suositella esimerkiksi silloin, kun tarkoitus on mennä kohteeseen paikan päälle, mutta mieli hapuilee jättimäisen kaupungin nähtävyyksien valinnassa: mihin siellä keskittyisin, kun aikaa ei ole määräänsä enempää?

Mitä tulevaisuudessa?

Virtuaalimatkailu on kirjaimellisesti myös matalan kynnyksen mahdollisuus varsinkin liikuntarajoitteisille ihmisille.

Laadukas nojatuolimatkailu on Suomessa ja maailmallakin toistaiseksi näpertelyä, enkä kehtaisi 360 asteen kamerakulmia ilman muuta kunnollista tietosisältöä virtuaalimatkailuksi nimittää, oli päässä sitten stereolasit tai ei.

Ympäristötietoisuuden kasvu ja matkailualan kehitys puhaltavat tuulta näihinkin purjeisiin. Toistaiseksi monet matkailijat kuitenkin haluavat pandemiakaranteenin jälkeen hankkia kosketeltavia elämyksiä.

 

Kauko Ollila

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti