veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Maksukortti matkalla – maksa kortilla turvallisesti

Maksukortti matkalla – maksa kortilla turvallisesti
29.12.2017

Suomalaiset käyttävät maksukortteja ahkerasti ulkomailla. Näillä vinkeillä lisäät omaa turvallisuuttasi, kun maksat ulkomailla kortilla. 

 

Säilytä korttia huolellisesti

Suhtaudu maksukorttiisi kuin älypuhelimeen tai käteiseen rahaan. Ethän siis jätä lompakkoa kortteineen ravintolan pöydälle, kun pyyhällät tanssilattialle, tai rantatuolille, kun pulahdat uima-altaaseen. Jos korttisi turvaraja on esimerkiksi 2 000 euroa, säilytä korttiasi yhtä huolellisesti kuin vastaavan suuruista rahasummaa.

Jätä kepeät kangaskassit kotiin ja käytä reissussa vetoketjulla suljettavaa laukkua. Repun päätytasku ei ole turvallinen paikka lompakolle.

Ethän säilytä korttigalleriaasi älypuhelimen suojuksessa? Kun puhut puhelimessa, korttisi lävähtävät näkyviin kaikille. Siirrä korttisi lompakkoon tai vaikkapa laukun sivutaskuun.   

Varmista säännöllisesti, että korttisi on tallessa. Älä jätä maksukorttia autoon tai hotellihuoneeseen.

Suhtaudu älypuhelimeesi kuin maksukorttiin ja säilytä sitä yhtä huolellisesti kuin korttejasi. Suojaa puhelin pääsykoodilla tai näppäinlukituksella, vaikka mobiilimaksujärjestelmät ja -pankit vaativatkin oman tunnistautumisensa.

Muista maarajaus ja aseta kortille sopivat turvarajat

Monille pankkien maksu- ja luottokorteille voi asettaa maarajauksen, jonka avulla voit estää kortin käytön Suomen ulkopuolella. Maarajaus tunnetaan myös nimellä geo-blocking.

Yleensä tarjolla on neljä aluevaihtoa: Suomi, Pohjoismaat ja Viro, Eurooppa tai koko maailma. Maarajaus koskee tavallisimmin korttimaksuja ja käteisnostoja automaatilla. Joissakin pankeissa se voi koskea myös nettiostoja. Maarajoitus tehdään ja sitä muutetaan omassa verkkopankissa. 

Maksukorttien käteisnostoille, varmennettaville korttiostoille ja verkkomaksuille on mahdollista asettaa vuorokausikohtainen turvaraja verkkopankissa. Turvaraja määrittää, kuinka paljon voit esimerkiksi nostaa käteistä automaatista. Turvaraja voi olla esimerkiksi 300 euroa vuorokaudessa. Jos käytössäsi on yhdistelmäkortti, aseta turvarajat erikseen sekä debit- että credit-puolille.

Tallenna sulkunumero kännykkään, kirjaa sulkunumero paperilapulle

Pankkien asiakkaat voivat ilmoittaa kortin katoamisesta pankin sulkunumeroon.Tarkista sulkunumero omasta pankistasi. Kun olet ilmoittanut kortin katoamisesta sulkupalveluun, et ole enää vastuussa korttisi käytöstä. Jos korttisi on varastettu, tee lisäksi rikosilmoitus poliisille.

Pankilla saattaa olla toinen sulkunumero, johon ilmoitetaan verkkopankkitunnusten katoamisesta.

Kirjoita sulkunumerot myös paperilapulle, jos käy niin huonosti, että kännykkäkin päätyy hukkateille. Säilytä lappua matkalaukussa tai hotellihuoneessa.

Matkapuhelimen ja/tai SIM-kortin katoamisesta ilmoitetaan matkapuhelinoperaattorille netissä palveluntarjoajan verkkosivuilla tai soittamalla asiakaspalveluun. 

Hanki varakortti, ota matkaan käteistä

Ota lomareissulle mukaan kaksi maksukorttia. Varakortin paikka ei ole lompakossa, vaan korttia kannattaa säilyttää hotellihuoneen turvalokerossa.

Jos vuokraat auton, jotkin autovuokraamot vaativat kalliimpien autojen vuokraajalta kaksi luottokorttia.

Vaikka maksaisit ostoksesi pääasiassa kortilla, ota mukaan myös jonkin verran käteistä.

Maksut ulkomaan valuutassa tai euroissa

Ulkomailla tekemäsi korttiostokset veloitetaan aina euroina. Maksat ne joko pankkitililtä tai luottokorttilaskulla.

Valuuttakurssimuutosten vuoksi laskulla tai tililtä veloitettava summa voi erota ostopäivän kurssin mukaisesta summasta. Yleensä valuuttakurssina käytetään kyseisen valuutan tukkukurssia, johon lisätään valuuttalisä. Liikkeet saattavat veloittaa korttimaksajalta erikseen palvelumaksun.

Kauppa saattaa tarjota korttimaksajalle mahdollisuutta maksaa euroissa paikallisen valuutan sijaan. Kun valitset maksun euroissa, hyväksyt liikkeen käyttämän valuuttakurssin, joka voi olla sinulle epäedullinen. Yleensä on kannattavampaa maksaa ostos kohdemaan valuutassa.

Lähimaksu on näppärä tapa maksaa pieniä summia myös matkoilla. Pienissä maksuissa et tarvitse tunnuslukua. Suomessa lähimaksun raja on 25 euroa. Ulkomailla rajat saattavat vaihdella.

Tarkista, onko pankkisi verkkosivuilla korttiostosten valuuttalaskuri, jolla voit halutessasi tarkistaa ostostesi hinnan euroissa.

Käteistä saa automaatista

Käteisautomaattien palvelut saattavat olla ulkomailla erilaisia kuin Suomessa. Tarkista ensin, millä kortilla voit nostaa automaatista käteistä. Automaatit saattavat tarjota debit- ja credit-nostojen lisäksi esimerkiksi mahdollisuutta ladata puheaikaa paikalliseen matkapuhelinliittymään.

Muista, että pankkisi voi veloittaa maksun käteisnostosta ja prosenttiosuuden nostetusta summasta. Tiedot nostokuluista kannattaa tarkistaa oman pankin verkkosivuilta. Automaatin käyttämä valuuttakurssi saattaa olla huonompi kuin luottokorttiyhtiön käyttämä kurssi.

Euroopan maissa useimmissa automaateissa käytetään nelinumeroista tunnuslukua. Kuusinumeroiset tunnusluvut ovat yleisiä etenkin amerikkalaisissa ja aasialaisissa korteissa. Yleensä automaatit hyväksyvät erimittaiset tunnusluvut. Jos automaatti ei hyväksi nelinumeroista tunnuslukua, voit kokeilla lisätä tunnusluvun eteen tarvittavan määrän nollia.

Jos ulkomainen pankkiautomaatti nielaisee korttisi, soita välittömästi sulkupalveluun ja sulje korttisi. 

Suojaa tunnuslukusi

Suojaa tunnuslukusi aina, kun maksat kortilla tai kun nostat rahaa automaatista. Älä säilytä tunnuslukua ja maksukorttia koskaan samassa paikassa esimerkiksi lompakossasi. Viisainta on opetella tunnusluku ulkoa.

Kuitit talteen

Ota talteen kuitit ulkomailla tekemistäsi korttiostoksista, käytitpä sitten korttisi debit- tai credit-ominaisuutta. Vertaa kuitteja tiliotteen veloituksiin ja luottokorttilaskulla veloitettaviin summiin. Jos summissa on epäselvyyttä, ota yhteyttä pankkiisi tai luottokorttiyhtiöön. 

Kortista kopio hotellissa

Älä hätkähdä, jos hotellin vastaanotossa halutaan ottaa valokopio maksukortistasi, vaikka olet maksanut hotellihuoneesi jo varauksen yhteydessä luottokortilla. Näin toimiessaan hotelli varmistaa saatavansa, jos tyhjäät minibaarin, syöt maksullisia aamiaisia tai käytät vaikkapa hotellin pesulapalveluita. Kun luovutat hotellihuoneen, käyttämäsi palvelut veloitetaan luottokortiltasi.

Muualla, esimerkiksi kaupassa tai ravintolassa, kortin kopiointiin ei pidä suostua. Kun maksat, pidä korttisi näköetäisyydellä. 

Tutustu etukäteen matkustustiedotteisiin

Ulkoasianministeriön julkaisemissa matkustustiedotteissa kerrotaan maan yleisestä turvallisuustilanteesta. Rikollisuutta käsittelevässä osuudessa muistutetaan myös maksukortteihin liittyvistä riskeistä. Esimerkiksi Viron ja Latvian matkustustiedotteissa varoitetaan mm. Tallinnassa ja Riiassa yleistyneistä luottokorttihuijauksista.

Lähteet: Finanssiala ry/johtava asiantuntija Kirsi Klepp, Nets, korttiturvallisuus.fi., pankkien ja puhelinoperaattoreiden verkkosivuja, UM:n matkustustiedotteet. 

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti