veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Etsitkö vaihtoehtoa hotellihuoneelle? Lomailijan ohjeet välittäjäviidakkoon

Etsitkö vaihtoehtoa hotellihuoneelle? Lomailijan ohjeet välittäjäviidakkoon
1.12.2017

Hotellihuoneelle löytyy vaihtoehtoja muistakin kanavista kuin Airbnb:stä. Mitä vuokraajan kannattaa ottaa huomioon majapaikkaa etsiessään?

Hotelli on vaivaton majoitusmuoto, mutta yhä useampi lomailija haluaa persoonattomille hotellihuoneille ja tylsille aamiaisbuffeteille vaihtoehtoja. Sellaisia löytyy kotimajoitusta ja asuntoja välittävistä nettipalveluista.

Oma huone jonkun toisen kodissa on hyvä ja halpa tapa tutustua paikalliseen elämään.

Asunnon tai kokonaisen talon vuokraava lomalainen saa puolestaan rahojensa vastineeksi runsaasti tilaa.

Etenkin turistien suosikkikohteissa sopivaa majoitusta löytyy jokaiseen makuun ja kukkarolle. Esimerkiksi Barcelonassa tai Prahassa kotimajoitus maksaa halvimmillaan 20–40 euroa yöltä. Luksusta haluava voi vuokrata 300 eurolla hulppean asunnon kattoterassilla. 

Sekä suuria että pieniä välittäjiä

Airbnb tunnetaan nettipalveluna, jonka kautta ihmiset vuokraavat matkailijoille omia kotejaan. Tosiasiassa suuri osa tarjonnasta on kalustettuja sijoitusasuntoja.

Vuokrattavia loma-asuntoja tarjoaa moni muukin iso välittäjä, kuten Homeaway, 9flats ja Wimdu. Myös Booking.comin kaltaisista hotellinvälityspalveluista löytyy asuntoja.

Turistien suosimissa kaupungeissa toimii lisäksi pienempiä vuokra-asuntojen välittäjiä. Laajaan tarjontaan pääsee kiinni, kun internetin hakukoneeseen kirjoittaa vaikkapa ”holiday apartments” ja kaupungin nimen.

Suurten nettipalvelujen etu on, että niiden kautta asunnon vuokraaminen on suhteellisen riskitöntä.

Esimerkiksi Airbnb veloittaa koko maksun luottokortilta varauksen yhteydessä, mutta yritys tilittää rahat asunnon omistajalle vasta vuorokausi sisäänkirjautumisen jälkeen. Näin asiakkaalla on aikaa reklamoida, jos asunto ei ole sovitussa kunnossa tai sitä ei ole lainkaan. 

Nettipalaute paljastaa huijarit

Asunnon vuokraus onnistuu pienenkin toimijan kautta, mutta välittäjästä ja asunnosta kannattaa hakea hieman taustatietoja. Hälytyskellojen pitää soida etenkin silloin, jos asunnon kuvia on selvästi käsitelty tai jos sitä kaupataan huomattavan halvalla.

Muiden matkailijoiden palaute voi paljastaa huijausyritykset. Riippumattomia arvioita löytyy esimerkiksi Tripadvisor-matkailupalvelusta.

Oleellista on myös perehtyä vuokrauksen maksu- ja peruutusehtoihin. Usein varauksen tekeminen edellyttää luottokorttitietojen antamista, mihin sisältyy omat riskinsä.

Toiset välittäjät haluavat pankkitilille varausmaksun, usein 30 – 50 prosenttia kokonaishinnasta.

Huijausten ehkäisemiseksi majoitusta ei kannata maksaa kokonaisuudessaan ennen kuin on nähnyt majapaikan omin silmin.

Maksukuitti ja varausvahvistus kannattaa ottaa mukaan. Silloin kaikki näkevät, mistä on sovittu. Sekaannuksia saattaa aiheuttaa esimerkiksi, kuuluuko loppusiivous hintaan vai ei. 

Välittäjien vertailu kannattaa

Sama asunto voi olla vuokrattavissa useammankin välittäjän kautta. Asian saa yleensä selville, kun kirjoittaa asunnon nimen ja katuosoitteen hakukoneeseen.

Vertailu kannattaa, sillä hintaerot voivat olla suuret. Vuokrasin hiljattain asunnon Roomasta, jonka viikkovuokra oli Booking.comin kautta 1 025 euroa. Airbnb:n kautta sama asunto olisi maksanut 1 415 euroa.

Vuokra-asunnoissa pätee yleensä vanha totuus: sitä saa mitä tilaa. Eniten maksavat remontoidut ja varustelultaan korkeatasoiset huoneistot lähellä matkailijoiden suosimia nähtävyyksiä ja ravintoloita.

Kattoterassi tai ikkunasta avautuvat kivat maisemat nostavat yleensä hintaa.

Halvimmat asunnot on kalustettu usein jämäkalusteilla. Pölykoirat paljastavat, että siivouksestakin on tingitty.

Asunnon hintaan vaikuttaa oleellisesti paikkakunta. Pariisissa vuokraaminen on huomattavasti kalliimpaa kuin ranskalaisessa pikkukaupungissa.

Ydinkeskustassa asunnosta voi joutua maksamaan yhtä paljon kuin hotellista, kun taas lähiöissä hinnat ovat huomattavasti edullisemmat.

Yleensä asunnoista löytyy pieni keittiö, jossa on perusvälineet yksinkertaisten aterioiden laittoon. Hintaan sisältyvät tavallisesti myös liinavaatteet ja pyyhkeet. Langaton internetyhteyskin löytyy yhä useammasta asunnosta.

Varustetasosta ja siisteydestä voi olla vaikea saada tietoa etukäteen. Tässäkin asiassa hyödyllistä tietoa saa usein aiemmilta asukkailta. Monessa nettipalvelussa on myös mahdollisuus lähettää viestejä asunnon omistajalle ja kysyä häneltä suoraan käytännön asioista. 

Loma-asunnon vuokraus 

Plussat

+ Hotellia halvempi, tilavampi ja kodikkaampi. 
+ Sopii etenkin perheille ja kaveriporukoille. Aikaa voi viettää paremmin yhdessä ja laittaa ruokaa koko seurueelle. 
+ Kotimajoituksessa pääsee paremmin sisälle paikalliseen elämänmenoon.

Miinukset

- Vastaanotto- ja muut hotellipalvelut puuttuvat.
- Asuntoon saa yleensä vain 1–2 avainta. Se voi vaatia ylimääräistä sumplimista, jos reissussa on isompi kaveriporukka.
- Avaimesta on pidettävä hyvää huolta, sillä vara-avain löytyy vain asunnon hoitajalta tai omistajalta. Saako hänet puhelimen päähän, jos avain katoaa?

Matti Remes

Rahat, verot, työ & eläke

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.