veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Miten kauan kestää saada uusi passi?

Miten kauan kestää saada uusi passi?
21.11.2023

Mikä eteen, jos passi on mennyt vanhaksi ja ulkomaan matka häämöttää jo edessä? Miten nopeasti voi saada passin? Entä edellyttääkö se aina poliisilaitoksella käymistä? Komisario Satu Mäkinen Helsingin poliisilaitokselta kertoo, mitä passin saaminen edellyttää. 

Miten nopeasti voi saada passin?

”Normipassin saaminen kestää 8–10 arkipäivää, mutta yleensä sen voi saada nopeamminkin. Pikapassi kestää 2–4 päivää ja express-passin saa jopa vuorokaudessa. Express-passin saa vain tietyistä noutopisteistä, kuten lentokentältä tai Jätkäsaaren R-kioskista Helsingissä.”

Onko passin saadakseen käytävä poliisilaitoksella?

”Joka toisen passin voi hakea suoraan netistä, mutta kuva saa olla korkeintaan puoli vuotta vanha.”

Milloin passiin tarvitaan sormenjäljet?

”Joka toinen kerta tarvitaan sormenjäljet. Sormenjäljet voivat muuttua ja esimerkiksi kulua.” 

Miten kauan passi on voimassa?

”Passi on nykyisin voimassa korkeintaan viisi vuotta. Väliaikaisia passeja voidaan tehdä jonkin matkan takia tai asevelvollisuus voi estää myöntämisen tai lyhentää myönnettävän passin voimassaloaikaa.”

Vaikeutuuko passin hankinta, jos edellinen passi on ehtinyt vanhentua?

”Ei, jos passi passin vanhentumisesta on korkeintaan kuusi vuotta. Jos passi on yli kuusi vuotta vanha, hakijan pitää käydä poliisilaitoksella. Vanhentumisen takia koronan jälkeen poliisilaitoksilla oli hirveät ruuhkat, koska niin monen passit ehtivät vanhentua.”

Onko poliisilaitoksilla vielä ruuhkia passijonoissa?

”Ruuhkat eivät ole enää samanlaisia kuin heti koronan jälkeen. Ajanvarausajat kestävät noin kaksi kuukautta, mutta joka päivälle on myös peruutusaikoja. Lisäksi poliisi avaa resurssien mukaan uusia asiakaspalveluaikoja.” 

Pitääkö poliisilaitokselta varata aika?

”Jollei onnistu saamaan aikaa, voi kävellä virka-aikana sisään. Ilman ajanvarausta voi päästä joskus suoraan palvelutiskille, toisinaan voi joutua jonottamaan esimerkiksi puolitoista tuntia. Lounasaikaan on ehkä kiireisintä. Passia voi hakea mistä tahansa poliisilaitokselta, vaikka Lapissa lomaillessaan voi käydä jättämässä passihakemuksen.” 

Mitä passi maksaa?

”Viiden vuoden passi maksaa laitoksella tehtynä 50 euroa ja netissä tehtynä 44 euroa. Pikapassin saa 69 tai 63 eurolla. Express-passi maksaa 89 tai 83 euroa. Netissä hinnat ovat hieman edullisempia.”

Mitä passikuvalta vaaditaan?

”Virallinen passikuva on parasta käydä ottamassa valokuvaamossa, silloin pääsee helpommalla, koska kuviin liittyy erilaisia kriteerejä. Muuten voi käydä niin, että kuvalla on esimerkiksi liian tumma tausta ja se pitää käydä otattamassa uudestaan. Valokuvaamossa otettu passikuva toimitetaan sähköisesti poliisilaitokselle, ja se löytyy kuvakoodilla, jonka valokuvaamosta saa mukaan.” 

Liittyykö lapselle passin hankkimiseen jotain erityistä?

”Lapsen passia varten tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Suostumuksen voi antaa valtakirjalla tai netissä poliisin palvelussa kirjautumalla sinne pankkitunnuksilla.”

Outi Airaksinen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti