veronmaksajat.fi

VAPAALLA

Voiko viimevuotista aurinkovoidetta käyttää? Ota nämä lomalaisen vinkit haltuun ja päivitä lääkevarastosi

Voiko viimevuotista aurinkovoidetta käyttää? Ota nämä lomalaisen vinkit haltuun ja päivitä lääkevarastosi
2.7.2024

Lääkekaappi on tärkeää päivittää kesän kynnyksellä kotona ja mökillä. Pitkälle reissulle lähtiessä on hyvä huolehtia lääkkeiden riittävyydestä.

Mökin lääkekaapissa säilytettyjen lääkkeiden päiväykset on hyvä tarkistaa vuosittain ja vaihtaa lääkkeet uusiin, etenkin jos ne ovat talven aikana altistuneet kylmälle tai kosteudelle. Sama sääntö pätee myös kotona, sanoo asiantuntijaproviisori Henna Kyllönen Apteekkariliitosta.

”Yleensä tablettimuotoiset lääkkeet säilyvät muita pidempään”.

Vanhentuneita ja käyttämättä jääneitä lääkkeitä ei tule heittää roskiin, vaan tuoda apteekkiin hävitettäväksi. Sama pätee käytettyihin lääketuubeihin, inhalaattoreihin ja lääkekyniin.

Moni meistä saattaa kesällä pohtia, voiko kaapista löytynyttä viimevuotista aurinkorasvaa enää käyttää.

Kyllönen ei itse käyttäisi päiväyksen yli menneitä aurinkovoiteita, sillä niissä ei ole tarvittavaa tehoa. Etenkin vaikeat säilytysolosuhteet, kuten kylmä, kuuma ja kostea, syövät aurinkovoiteen ja ylipäätään minkä tahansa lääkkeen tehoa.

Aurinkovoiteessa kannattaa suosia korkealla suojakertoimella olevaa, sillä se antaa paremman suojan käyttäjälleen.

”Aurinkorasvaa on hyvä annostella reippaalla kädellä etenkin alkukesästä ja silloin, kun ollaan veden äärellä”, Kyllönen kertoo.

Kesälomalaisen lääkekaapin peruspilarit

”Omasta ensiapuakaapista on hyvä löytyä särkylääkettä, ripulilääkettä, kuumemittari, laastareita, sideharsoa, sakset, punkkipihdit, antihistamiinia allergian varalle sekä desinfiointiaine haavanpuhdistusta varten. Kylmägeeli tai kertakäyttöinen kylmäpakkaus on hyvä olla olemassa ensiavuksi kivun lievittämiseen nyrjähdyksissä”, Kyllönen listaa.

Pinsetit on hyvä olla myös jokaisessa kodissa, sillä tikut lähtevät paremmin niiden poistoon soveltuvilla teräväkärkisillä pinseteillä.

Hyönteisten puremiin voi varautua ostamalla apteekista kortisonivoidetta tai aloe vera -geeliä, jolla pystyy lievittämään paikallista ihoärsytystä ja kutinaa. Voimakkaasti reagoiva voi ehkäistä iho-oireita käyttämällä antihistamiinitabletteja.

Mustikanpoimija voi kohdata ikävän yllätyksen metsässä esimerkiksi maa-ampiaispesän muodossa. Jos lääkäriin on pitkä matka, hydrokortisonitabletteja kannattaa varata ensiavuksi.

Lomalla ruokailutottumukset voivat poiketa tavanomaisesta, joten Kyllönen suosittelee hankkimaan varalta närästyslääkettä. Matkoillaan paljon istuvan, kuten karavaanarin, on hyvä nauttia vatsan toimintaa edistävä kuitupitoinen aamupala.

Paljon liikkuvan kannattaa varautua kesähelteisiin hankkimalla etukäteen myös nesteytystabletteja.

”Kuumalla ilmalla pelkkä vesi ei välttämättä korjaa tilannetta, sillä keho tarvitsee suolojakin”, Kyllönen perustelee.

Jos perheessä on pieniä lapsia, lääkekaappiin kannattaa hankkia myös lääkehiiltä. Myrkytyskeskukseen kannattaa kuitenkin soittaa ennen lääkkeenottoa, jotta voi varmistua siltä, että lääke soveltuu kyseisessä tilanteessa otettavaksi. On tärkeää muistaa, että lääkehiili estää myös säännöllisten lääkkeiden imeytymisen.

Oletko lähdössä pitemmälle reissulle? Huomioi vielä nämä

Perussairauksien kohdalla lääkkeiden riittävyydestä tulee huolehtia tarkoin. Hoitotasapainon ylläpitäminen on tärkeää myös lomalla, eikä lääkkeidenottoa tule laiminlyödä.

Ennen mökille lähtemistä kannattaa Kyllösen mukaan tarkistaa lääkkeiden saatavuus paikkakunnan apteekista, jos aikoo viettää mökillä pidemmän ajan.

Jos oman lääkkeen saatavuudessa on aiemmin ollut haasteita, voi tarkistaa tilanteen esimerkiksi soittamalla suoraan paikkakunnan apteekkiin tai apteekkien lääkehakupalvelun avulla. Apteekkien lääkehakupalvelu toimii vain Suomessa.

Lentokoneella matkustaessa lääkkeet tulee aina pakata käsimatkatavaroihin alkuperäispakkauksissaan. Englanninkieliset jäljennökset toimitetuista resepteistä on hyvä pyytää apteekista ennen matkaan lähtöä. Jäljennöksen avulla voi todentaa, että mukaan otetut lääkkeet ovat henkilökohtaisia ja välttämättömiä kuljettaa mukana matkalla.

Lääkkeitä koskevat dokumentit tulee olla matkassa mukana, etenkin jos on kyse keskushermostoon vaikuttavista tai pistettävistä lääkkeistä. Esimerkiksi kohdemaan viranomaiset, kuten tulli, voivat haluta tietää tarkemmin lääkkeistä ja niiden käyttötarkoituksesta. Vain henkilökohtaiseen käyttöön tulevia lääkkeitä saa kuljettaa mukana, ei esimerkiksi kohdemaassa tavattavan henkilön.

Apteekilta tai lääkäriltä voi tarkistaa lisätietoa tarvittavista dokumenteista ja maakohtaisista ohjeistuksista.

”Ennakoiminen on tärkeää. Loma on rentouttavampi ja huolettomampi, kun varautuu ennakolta eri tilanteisiin”, Kyllönen summaa.

Jenni Vihtkari

Kuva: Apteekkariliitto/Vuokko Salo

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti