veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Matkailetko vastuullisesti vai oletko perinteinen turisti? Tästä tunnistat reilun matkailijan

Matkailetko vastuullisesti vai oletko perinteinen turisti? Tästä tunnistat reilun matkailijan
28.11.2023

Matka hiukan kauemmas kotiympyröistä on monelle tärkeä virkistys talven harmauteen. Olipa suuntana kotimaa tai aurinkoloma, moni haluaa nyt matkustaa vastuullisesti. Voiko omilla valinnoilla vaikuttaa siihen, että matkailu sujuisi maapallolla hyvin tulevaisuudessakin? Kyllä voi. Kestävä matkailu voi olla sekä mukavampaa että edullisempaa kuin perinteinen turismi.

1. Kysy matkanjärjestäjältä

Kun valitset matkaa, selvitä, miten matkanjärjestäjä toimii kestävän matkailun edistämiseksi. Moni suomalainen matkatoimisto osallistui äskettäin EU:n rahoittamaan Sustour-hankkeeseen, joka ohjasi toimintaa kestävämpään suuntaan. Toimistojen verkkosivuilta löytyy vinkkejä myös kuluttajalle.

SMAL:n kuluttajakyselyn mukaan suomalaisia kiinnostavat erityisesti matkakohteen tasa-arvo- ja ihmisoikeusasiat sekä poliittiset ja yhteiskunnalliset olot. Seuraavaksi tulevat toimet luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseksi, käytännössä vaikkapa kierrätys. Matkansa hiilidioksidipäästöjä oli kompensoinut 13 prosenttia vastaajista. Kompensoinnilla ei pystytä vaikuttamaan päästöjen määriin. Siksi monet yritykset ovat etsimässä tehokkaampia keinoja ilmastotoimiin.

2. Helppoja valintoja

Paikallisten tuotteiden ja palvelujen, kuten ravintoloiden tai julkisen liikenteen käyttö on vastuullista. Matkailu on iso työllistäjä, joka tuottaa tuloja monenlaisille paikallisille yrityksille. Kansainvälisen luksushotellin all inclusive -paketit voivat olla helppoja, mutta kestävämpää on syödä paikallisessa tavernassa lähellä tuotettua ruokaa.

Suosi alueen omaa kulttuuria ja aitoja elämyksiä. Onko lomakohteesi rakennettu pelkkää matkailua varten vai elävätkö paikalliset asukkaat siellä? Monissa kehittyvissä maissa halutaan säilyttää alkuperäinen kulttuuri ja esitellä sitä matkailijoille. Tutustu myös alueen historiaan. Joskus epäkohtiin voi itse vaikuttaa: verkosta löytyvä Matkailun pimeä puoli -opas kertoo, miten voimme yhdessä torjua lasten seksuaalista hyväksikäyttöä matkakohteissa.

3. Vettä ja vehreyttä

Vedestä on maailmassa kova pula, joten säästä sitä majapaikassasi: älä vaadi pyyhkeiden ja lakanoiden vaihtoa tai siivousta tiuhempaan kuin kotona. Luonnossa liikkuessasi pysy merkityillä reiteillä. Älä roskaa. Kasveja, kiviä, koralleja tai simpukankuoria ei pidä kerätä tai ostaa matkamuistoksi.

Tarkista Tullin verkkosivuilta tai matkanjärjestäjän ohjeista, mitä kasveja tai eläintuotteita matkustaja ei saa tuoda tai viedä. Älä lähde retkelle ratsastamaan norsulla tai uimaan delfiinien kanssa. Eläinten kohtelussa voi olla epäkohtia.

Matkailun hiilidioksidipäästöjen selvittämiseen ei ole vielä selkeää yhteistä mittaustapaa. Sustour-hankkeessa edistettiin sitä, että matkailuyritykset ottaisivat käyttöön Carmacal-laskurin. Laskurilla matkailuyritys voi arvioida koko matkapakettinsa päästöt: kuljetuksen, majoituksen ja kaikki matkaan kuuluvat palvelut.

4. Vinkkejä suunnitteluun

Jos mahdollista, matkusta suorinta mahdollista reittiä. Välilaskullinen lento voi olla edullisempi kuin suora, mutta se ei ole vastuullisin vaihtoehto. Säästöjä syntyy, jos voit matkustaa huippusesongin ulkopuolella. Tai ehkä voisit yhdistää työmatkaan muutamia lomapäiviä? Pidempi matka silloin tällöin on ekologisempi kuin lyhyt reissu kerran kuussa.

Viime tipassa varaamalla matka on kalliimpi. Tee varaus hyvissä ajoin ja matkusta mieluummin keskellä viikkoa kuin viikonloppuna. Äkkilähtöjä tarjotaan edelleen, mutta ne eivät välttämättä ole kovin halpoja. Edullinen matka ei ole vastuullinen, jos matkanjärjestäjä maksaa vähemmän palveluntuottajille ja työntekijöille.

5. Muista turvallisuus

Vastuullista on myös se, että huolehdit matkasi turvallisuudesta. Tarkista ulkoministeriön sivuilta matkustustiedotteet ja Suomen edustustojen yhteystiedot matkakohteessasi. Tee matkustusilmoitus, niin saat ulkoministeriöltä tiedon tekstiviestillä tai sähköpostilla, jos jokin uhka syntyy kohteessa matkasi aikana.

Vinkkejä vastuulliselle matkailijalle antoi Heli Mäki-Fränti, Suomen matkailualan liiton (SMAL) toimitusjohtaja.

Lue lisää:

smal.fi Vastuullinen matkailu

reilumatkailu.fi: Reilun matkailijan ohjeet

greentourism.eu: Green ideas for tourism for Europe

 

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti