veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Paratiisisaari Bali tarjoaa kulttuuria ja rantalomaa – koe Balin parhaat puolet

Paratiisisaari Bali tarjoaa kulttuuria ja rantalomaa – koe Balin parhaat puolet
11.1.2018

Balin omaperäinen kulttuuri ja kuvankauniit maisemat tekevät trooppisesta saaresta suositun lomakohteen. Näillä vinkeillä saat matkalla parasta vastinetta rupioillesi.

Indonesiaan kuuluvaa Balia kuvaillaan matkaesitteissä maanpäälliseksi paratiisiksi. Saaren maisemia hallitsevat trooppinen vihreys, palmulehdot ja turkoosin meren huuhtomat rannat.

Kokonaisuuden täydentävät vieraanvaraiset ihmiset ja Balin omaperäinen hindulainen kulttuuri. Jokaisesta kylästä löytyy laaja temppelialue ja kodeista pieni pyhäkkö, jonka edessä savuavat suitsukkeet.

Viime vuonna Kyproksen kokoisella saarella kävi lähes viisi miljoonaa turistia, eniten Australiasta, Kiinasta ja Japanista. Massaturismi keskittyy tiettyihin paikkoihin, ennen muuta Kuta Beachille ja muualle Denpasarin kansainvälisen lentokentän liepeille. Saaren muista osista löytyy edelleen miellyttäviä paikkoja, joissa voi viettää leppoisaa lomaa ja tutustua paikalliseen elämänmenoon.

Kulttuurista kiinnostuneelle Ubud

Saaren sisäosan Ubud on balilaisen kulttuurin keskus. Tanssiesitysten, musiikin ja kuvataiteen ohella se on myös erinomainen paikka tutustua paikallisiin herkkuihin, joita tulisuuden sijaan hallitsee hienostunut mausteisuus.

Saaren sisäosan Ubud on balilaisen kulttuurin keskus. Tanssiesitysten, musiikin ja kuvataiteen ohella se on myös erinomainen paikka tutustua paikallisiin herkkuihin, joita tulisuuden sijaan hallitsee hienostunut mausteisuus. Kuva: iStockphoto.com

Ubudin suosio matkailukohteena on lisääntynyt vauhdilla. Tungosta pääsee pakoon valitsemalla majapaikan hieman kauempaa keskustaa.

Ubud on erinomainen tukikohta tutustua ympäröivään maaseutuun, jonka vetonauloja ovat muun muassa kauniisti terassoidut riisipellot. 

Rantalomaa kahdella tavalla

Sanur saaren itäpuolella on suosittu rantapaikka, mutta meno on reppumatkailijoiden suosimaa Kuta Beachia rauhallisempaa. Kaupungista löytyvät ravintolat ja kaikki muut matkailijan tarvitsemat palvelut kävelyetäisyydeltä.

Pemuteran on saaren pohjoisosassa sijaitseva alue, jossa meren äärelle on noussut kymmeniä mukavia majapaikkoja. Suurin osa niistä tarjoaa puutarhan ympäröimiä bungaloweja, joissa hinta-laatusuhde on erinomainen. 

Paikallista elämää pikkusaarilla

Tunnin venematkan päässä Balista kaakkoon löytyy pieni saariryhmä, jossa autoruuhkista ja kiireestä ei ole tietoakaan. Täällä kannattaa vuokrata skootteri, kiertää kaikessa rauhassa idyllisiä kyliä ja levähtää välillä valkoisilla hiekkarannoilla.

Majapaikkoja löytyy runsaasti Nusa Lembonganin saarelta. Viereisen Nusa Penidan riutat ovat Balin parhaita sukellus- ja snorklauspaikkoja. 

Miten Balille pääsee?

Balille matkustaminen vaatii Thaimaahan verrattuna hieman enemmän vaivaa, sillä saarelle ei ole Suomesta suoria lentoja. Koneenvaihtoineen matkaan menee vähintään 18 tuntia.

Qatar Airways tarjoaa edestakaisia Helsinki–Doha–Denpasar-lentoja jopa alle 600 eurolla. KLM:n lennot Amsterdamin kautta maksavat 700–900 euroa. Samalla hinnalla voi päästä myös Finnairilla ensin Hongkongiin tai Singaporeen ja edelleen toisella lentoyhtiöllä Balille. 

Miten saarella liikutaan?

Etäisyydet ovat varsin lyhyitä, mutta kapeilla ja paikoin ruuhkaisilla teillä matkanteko vie aikaa.

Kuljetusta lentokentältä hotelliin kannattaa kysyä varauksen yhteydessä. Matkan pituudesta riippuen kyyti maksaa muutamia kymmeniä euroja suuntaansa.

Auton ja kuljettajan vuokraaminen on hyvä vaihtoehto. Silloin voi keskittyä maisemiin, eikä tarvitse stressata liikennettä tai arpoa tietä huonosti viitoitetuissa risteyksissä.

Lyhyillä matkoilla polkupyörän tai skootterin vuokraus muutaman euron päivähintaan on suosittua. 

Edullinen hintataso

Bali on muun Indonesian tavoin edullinen matkakohde suomalaiselle. Siistin huoneen paikallisesta majatalosta saa jo parilla kympillä yöltä. Todella mukava bungalow meren rannalta maksaa alle sata euroa yöltä. Balilaisen lounaan saa muutamalla eurolla.

Matkailun huippukaudella heinä-elokuussa ja jouluna majapaikkojen hinnat nousevat. Varausten tekeminen hyvissä ajoin on suositeltavaa. Muina aikoina on huomattavasti väljempää ja hinnatkin laskevat.

Bali on edullinen paikka hemmotella itseään. Tunnin kokovartalohieronta maksaa noin 15 euroa ja manikyyri 10 euroa.

Onko Balilla turvallista?

Balin turismi romahti 2000-luvun alussa matkailijoihin kohdistettujen pommi-iskujen jälkeen, mutta sen jälkeen saari on välttynyt terroriteoilta. Hiljattain purkautumisen merkkejä osoittanut Agung-tulivuorikaan ei ole uhannut matkailijoita.

Moneen muuhun matkakohteeseen verrattuna Bali on hyvin turvallinen paikka. Rikollisuus rajoittuu lähinnä vilkkaimpien alueiden satunnaisiin taskuvarkaisiin ja pienimuotoisiin huijauksiin.

Matti Remes 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti