veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Kysely: Yllättävän moni autoilija ajaa ilman ajovaloja pimeällä

Kysely: Yllättävän moni autoilija ajaa ilman ajovaloja pimeällä
15.10.2019

Ilman ajovaloja ajelu pimeällä on varsin yleistä etenkin syksyllä, ilmenee Liikenneturvan kyselystä. 

Useampi kuin kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta kertoo kohdanneensa valottoman autoilijan pimeällä. Peräti joka kolmas on joutunut liikenteessä vaaratilanteeseen, kun toinen tielläliikkuja on ajanut autolla ilman ajovaloja.

”Pimeitä valoja näkee varsinkin näin syksyllä melko paljon. Jokaisen olisi syytä perehtyä autonsa ajovalojen toimivuuteen ja tarkastaa, mitä valoja palaa kytkimen eri asennoissa – ja mistä esimerkiksi sumuvalo kytketään päälle. Käynnissä olevan auton ympäri kävelemällä näkee, mitä valoja automatiikka on kytkenyt käyttöön”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen sanoo tiedotteessa.

Joissakin malleissa takavalot eivät pala lainkaan huomiovalojen kanssa, mikä lisää tarvetta varmistaa näkyminen kytkemällä ajovalot käsin. Moni saattaa yllättyä, kun oman auton perä onkin pimeänä. Tämä seikka vaivaa lähinnä joitakin mallivuoden 2011–2014 autoja. 

”Monessa merkissä takavalot saa kytkettyä huomiovalojen kanssa käyttöön jälkikäteenkin. Tätä voi tiedustella omalta hovihuoltajalta”, Heiskanen vinkkaa.

Uusissa ajoneuvoissa on yhä enemmän niin sanottuja päiväajovaloja (DRL), joissa riittävän valoisalla auton anturi sytyttää vain huomiovalot. Ongelmia voi kuitenkin syntyä, jos anturi tulkitsee valoisuuden riittäväksi, vaikka näkyvyys olisi muutoin heikko. Auton kuljettajan tulisi aina tällaisissa olosuhteissa kytkeä varsinaiset ajovalot päälle.

Jos et näe edellä ajavaa, käytä takasumuvaloja

Kun näkyvyys tien päällä on heikko, auttaa takasumuvalo perässä tulevaa huomaamaan edellä ajavan paremmin. Näin riski peräänajoista pienenee. Pelkän pimeyden takia ei sumuvaloja kuitenkaan tarvita – silloin ne voivat turhaan häikäistä muita tienkäyttäjiä.

Sumun lisäksi takasumuvalosta on hyötyä myös esimerkiksi rankkasateessa, tiheässä räntäsateessa tai sakeassa lumipyryssä. ”Hyvä nyrkkisääntö on se, jos itsellä on vaikeuksia nähdä kunnolla edellä ajavaa – tällöin kannattaa laittaa takasumuvalo päälle.”

  • Useampi kuin kaksi kolmesta (68 %) suomalaisesta raportoi kohdanneensa viimeisen vuoden aikana ilman ajovaloja ajavan autoilijan pimeällä autoillessaan.
  • Peräti joka kolmas (34 %) kertoo joutuneensa liikenteessä vaaratilanteeseen, kun toinen tielläliikkuja on ajanut autolla ilman ajovaloja.
  • Vastaajista kuusi prosenttia ilmoitti joutuneensa vaaratilanteeseen ajettuaan itse ilman ajovaloja.

Minna Petäinen

Liikenneturvan kyselyn toteutti Kantar TNS, ja siihen vastasi yhteensä yli tuhat henkilöä. Vastaajista autoilijoita oli 79 prosenttia. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti