veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Kuvataiteen kuuma lista kevät 2022 – Maiju Salmenkivi, Susanna Majuri ja Magnus Enckell ykkösnimet

Kuvataiteen kuuma lista kevät 2022 – Maiju Salmenkivi, Susanna Majuri ja Magnus Enckell ykkösnimet
15.3.2022
  • Nykytaiteilijoiden kärkinimet ovat kuvataiteilija Maiju Salmenkivi, taidemaalari Sirpa Särkijärvi ja nykytaiteilija Leena Nio.  
  • Edesmenneistä kysytyimmät ovat valokuvataiteilija Susanna Majuri sekä taidemaalarit Leena Luostarinen ja Ilkka Lammi.                         
  • Klassikoiden listan kiinnostavimmat nimet ovat taidemaalarit Magnus Enckell, Sigrid Schauman ja Juho Rissanen. 

Nykytaiteilijoiden värikkäät teokset kiehtovat

Nykytaiteen listan kärkikolmikko Maiju Salmenkivi (1972), Sirpa Särkijärvi (1974) ja Leena Nio (1982) ovat arvostettuja ja tunnettuja taiteilijoita, jotka tekevät tasaisin väliajoin uutta kiinnostavaa taidetta.

Maiju Salmenkivi: Room with a view. 2019–2020. Akryyli, öljy ja spray kankaalle. 90 x 120 cm. Helsinki Contemporary. Kuva: Jussi Tiainen.

Kolmikon värikkäät ja puoliabstraktit teokset kiehtovat nyt keräilijöitä. Tämä kuvastaa suomalaisten keräilijöiden maun muuttumista: länsimainen tyyli viehättää.

Sekä korona-aika että Ukrainan sota ovat lisänneet nykytaiteilijoiden sijoitusteosten kysyntään, sillä pääomaa hajautetaan nyt myös taiteeseen. Taiteeseen sijoittavat haluavat kuitenkin ennen hankintaa varmistaa, että kyseessä on sijoitukseksi sopiva ja arvonsa säilyttävä teos.

Nykytaiteilijoiden listan arvostettujen taiteilijoiden Osmo Rauhalan, Marjatta Tapiolan, Jani Leinosen, Miina Äkkijyrkän ja Heikki Marilan teokset kiinnostavat kyselijöitä nimenomaan sijoitusmielessä.

Jenni Pasanen poikkeaa listan muista taiteilijoista, sillä hän tekee NFT-taidetta. Pasasen teokset ovat globaalisti myynnissä netissä koko ajan. Kryptotaiteen kysyntä kasvaakin nyt kovaa vauhtia.

Listalla yhdeksänneksi sijoittunut taidemaalari ja -graafikko Kuutti Lavonen on rakastettu kestosuosikki.

TOP 10 Nykytaiteilijat

1. Maiju Salmenkivi 
2. Sirpa Särkijärvi 
3. Leena Nio
4. Osmo Rauhala
5. Marjatta Tapiola

6. Jani Leinonen
7. Heikki Marila
8. Miina Äkkijyrkkä 
9. Kuutti Lavonen 
10. Jenni Pasanen         

Edesmenneiden kärjessä valokuvataiteilija 

Edesmenneistä 1900-luvulla syntyneistä taiteilijoista kysytyin on valokuvataiteilija Susanna Majuri (1978–2020). Mielenkiintoisen valokuvataiteilijan fanipiiri on laajentunut entisestään.

Susanna Majuri: Kaksoset. 2009. HAM Helsingin taidemuseo. Kuva: HAM / Yehia Eweis. @ Kuvasto 2022.

Leena Luostarisen (1949–2013)  1980-luvun legendaarisiin kissoihin liittyvät tiedustelut ovat myös lisääntyneet. Todennäköinen syy on uudelleen virinnyt kiinnostus 1980-luvun taidebuumin Top 10 -taidesijoituskohteisiin.

Ilkka Lammia (1976–2000) koskevat teostiedustelut ovat lisääntyneet. Lammin tuotannon hintahaarukka on laaja, vaikka teosten valmistumisvuosien aikaperiodi on pieni.

Muutoin edesmenneiden listalla on viime vuosisadan rakastettuja taiteilijoita. Viime vuosiin verrattuna listalla on nyt kalliimpia nimiä.

TOP 10 Edesmenneet taiteilijat

1. Susanna Majuri
2. Leena Luostarinen
3. Ilkka Lammi
4. Ole Kandelin
5. Elga Sesemann

6. Reidar Särestöniemi
7. Carolus Enckell
8. Jukka Mäkelä
9. Nina Terno
10. Ukri Merikanto

Klassikoiden edullisemmat teokset kiinnostavat

Magnus Enckell (1879–1925) on klassikkotaiteilijoista kysytyin. Ateneumin, Tampereen taidemuseon ja Amos Rexin -näyttelyissä esillä olleet teokset ovat lisänneet kiinnostusta taiteilijan symbolistiseen tuotantoon.

Magnus Enckell: Seinen rantaa.1912. Öljy kankaalle. 54 cm x 65 cm. Kuva: Kansallisgalleria/Hannu Pakarinen.

Myös listalla toiseksi sijoittuneen Sigrid Schaumanin (1877–1979) tuotantoa on ollut esillä isojen museoiden näyttelyissä.

Juho Rissasen (1873–1950) edellisestä suuresta näyttelystä on jo muutamia vuosia, mutta taiteilijan hyviä teoksia on tullut myyntiin, ja tämä näkyy lisääntyneinä kyselyinä.

Klassikkotaiteilijoihin liittyvät kyselyt koskevat pääasiassa edullisempaa suomalaista arvotaidetta. Esimerkiksi Helene Schjerfbeckiin (1862–1946) liittyvät kyselyt kohdistuvat taiteilijan kevyempään ja edullisempaan tuotantoon.

Taiteen jälkimarkkinoiden kulutuspsykologiaa tarkasteltaessa kiinnostus edullisempaan arvotaiteeseen kertoo keräilijöiden varovaisuudesta, mutta myös siitä, että kalleimmat arvoteokset pysyvät kokoelmissaan. Niitä liikkuu nyt vain ani harvoin yksityisilläkin markkinoilla.

Parhaimpien arvomaalausten omistajien ei kannata tällä hetkellä myydä teoksiaan julkisesti, sillä taiteen jälkimarkkinoilla ei liiku riittävästi pääomaa. Tämä vaatisi talouden noususuhdannetta.

TOP 10 Klassikkotaiteilijat

1. Magnus Enckell
2. Sigrid Schauman 
3. Juho Rissanen 
4. Ilmari Aalto 
5. Vilho Lampi

6. Ragnar Ungern
7. Verner Thomé
8. Hugo Simberg
9. Helene Schjerfbeck
10. Väinö Hämäläinen

Pauliina Laitinen

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija.

KUVATAITEEN KUUMA LISTA KEVÄT 2022 Lista perustuu tiedusteluihin, joita Pauliina Laitiselle on tehty viimeisen puolen vuoden aikana eri taiteilijoiden tuotannoista. Lista ei perustu kirjoittajan omiin taidemieltymyksiin. 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti