veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Marjatta Tapiolan suosio kantaa vuosikymmenestä toiseen

2.2.2016

Marjatta Tapiola (s. 1951) on yksi Suomen tämän hetken legendaarisimmista ja arvostetuimmista nykytaiteilijoista. Tapiolan tyyli on ekspressiivinen ja hänet käyttää vahvoja värejä. 

Hänen suosituimpia aiheitaan ovat puoliabstraktit eläimet ja ihmiset. Taiteilija on itse kertonut, miten hän maatalon tyttärenä oli jo lapsena tottunut näkemään teurastettuja eläimiä sekä niiden luita ja lihoja. Näitä mielikuvia hän on tallentanut väritettyinä kankaalle.

Tapiola opiskeli Suomen Taideakatemiassa vuosina 1969-1974. Debytointi tapahtui vuonna 1973. Todellinen läpimurto ja taiteellinen kuuluisuus tulivat 1980-luvulla. Samalla Marjatta Tapiolasta tuli yksi Suomen kuuman taidebuumin halutuimmista taiteilijoista. Tapiolan ura poikkeaa monen muun taiteilijan uraan verrattuna siinä, että hänen suosionsa on ollut pysyvää. Taiteilija on pystynyt uusiutumaan sopivasti vangiten kuitenkin tunnistettavat piirteensä aina kankaalle.

Marjatta Tapiola pitää säännöllisesti näyttelyjä, ja ne ovat olleet suosittuja. Näyttelyt ovat pitäneet taiteilijan aktuellina ja arvostettuna. Tämä ei ole itsestään selvää pitkän uran tehneelle taiteilijalle.

Marjatta Tapiola on myös maalannut monia muotokuvia suurmiehistä ja -naisista. Tapiola on saanut useita palkintoja ja tunnustuksia urastaan, muun muassa Pro Finlandian vuonna 2004, Kuvataiteen valtionpalkinnon vuonna 2006 ja taiteilijaeläkkeen 2014.

Teoksia liikkuu jälkimarkkinoilla

Hänen uusia töitään on myynnissä aika-ajoin gallerioissa ja jälkimarkkinoilla eritoten huutokaupoissa. Tapiolan 1980-luvun ja 1990-luvun alun värikkäät ja vaaleataustaiset eläinaiheiset suuret maalaukset ovat ehkä kaikkein suosituimpia, ja näiden teosten hinnat nousevat eniten.  

Tapiolan uuden tuotannon hinnat ovat noin 4 000-40 000 euroa teoksen koon mukaan vaihdellen. Jälkimarkkinoilla hinnat ovat noin 3 000-8 000 euron välillä. Hän on tehnyt myös kevyitä tekniikoita, ja niiden hinnat ovat noin 300-2 000 euron välimaastossa.

En ole kertaakaan törmännyt Tapiolan nimiin tehtyihin väärennöksiin ja uskonkin, että ostaja voi ostaa teoksen jälkimarkkinoilta luotettavin mielin. Tapiolan suuren suosion ansiosta hänen tuotantonsa vahva ja itsetietoinen siveltimenjälki on helppo tunnistaa.

Työt hyviä sijoituskohteita

Marjatta Tapiolan työt ovat sijoituskohteena aina hyviä. Hänen tuotantoaan kerätty monipuolisesti ja tasaisen säännöllisesti.

Marjatta Tapiolan töitä on lukuisien eri taidemuseoiden ja säätiöiden kokoelmissa sekä yritysten ja yksityisten kokoelmissa. Tapiolan vahvat ja jopa seksuaalisvivahteiset härkäaiheiset maalaukset nostavat kieltämättä taidekokoelman statusta.

Pauliina Laitinen-Littorin

Rahat, verot, työ & eläke, koti