veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Osmo Rauhala luottaa luontoon ja syksyn sävyihin

Osmo Rauhala luottaa luontoon ja syksyn sävyihin
6.11.2018

Osmo Rauhala (s. 1957) on tunnettu ja menestynyt suomalainen abstrakti luontotaiteilija. Rauhala opiskeli taidetta Vapaassa taidekoulussa, Kuvataideakatemiassa, Taideteollisessa korkeakoulussa ja Turun piirustuskoulussa.

Osmo Rauhalan ura on mielenkiintoinen ja hyvä esimerkki siitä, miten pienet asiat ratkaisevat menestyksen raskaasti kilpaillussa taiteilijan ammatissa.

Taiteilijan menestysresepti on periaatteessa yksinkertainen: ota yksi seitsemästä klassisesta aiheesta ja muokkaa se oman taiteellisen tyyliisi mukaiseksi.

Osmo Rauhala: Muista unohtaa kaikki. 2012. Öljy kankaalle, 170 cm x 435 cm. Kuva Ville-Veikko Heinonen.

Osmo Rauhala valitsi itselleen tärkeän aiheen, luonnon, joka on samalla yksi rakastetuimmista taiteen aiheista. Tyylikseen hän valitsi ajankohtaan sopivan pelkistetyn minimalismin ja loi värimaailman, joka varioi pohjolan syksyn nyansseja. Meille suomalaisille syksyn sävyt ovat rakkaita ja ulkomaalaisille keräilijöille taasen kiinnostavan eksoottisia.

Rauhala on myös hienosti rytmittänyt näyttelynsä taidemarkkinoiden noin kahden vuoden sykliin, ja hän pitää aktiivisesti näyttelyjä myös ulkomailla.

Vaikka Rauhala on ansainnut kovalla työnteolla kaiken, mitä menestynyt taiteilija Suomessa voi saada, hän on yhtä lailla joutunut kestämään rajuakin taidekentän kritiikkiä. Hyvin myyvä ja rauhaa rakastava taiteilija on aina ollut helppo kohde sivaltajille.

Inspiraatiota maailmalta

Osmo Rauhala on työskennellyt monta vuosikymmentä ateljeessaan New Yorkissa. Puolet vuodesta hän toimii Suomessa maanviljelijänä. Asuminen ja työskentely kahdessa maassa on selvästi antanut hänelle inspiraatiota ja vahvuutta.

Rauhala valittiin vuonna 1992 Vuoden nuoreksi taiteilijaksi. Samaan aikaan maailmanlaajuisesti menestyvä Nokia hankki useita Rauhalan teoksia kokoelmaansa. Rauhalan töitä hankittiin myös useaan merkittävään museokokoelmaan Suomessa. Vuonna 2009 Rauhala sai Suomi-palkinnon ja Kirkon kulttuuripalkinnon yhdessä taiteilija Kuutti Lavosen kanssa. Rauhala palkittiin myös Pro Finlandia -mitalilla vuonna 2017. 

Didrichsenin taidemuseo Helsingissä järjesti syksyllä 2017 Osmo Rauhalan 60-vuotisjuhlanäyttelyn. Peilitesti-näyttelyssä taiteilija pohti taiteen ja tieteen roolia ympäröivän todellisuuden ymmärtämisessä.

Sijoittajaa kiinnostaa 1980- ja 1990-luku

Sijoittajan näkökulmasta mielenkiintoisimpia ovat todennäköisesti Rauhalan 1980- ja 1990-lukujen teokset. Tämän aikakauden arvostuksesta kertoo muun muassa se, että suhteellisen pienikokoinen etsaus, Tuonela joki VI (30 cm x 57,5 cm 1993), huutokaupattiin Bukowskisilla jopa 850 eurolla.

Bukowskisilla huutokaupattiin myös taannoin Rauhalan Huuhkaja ja jänis -maalaus (1987) 5 400 eurolla. Työ tuli tamperelaisen sijoitusyhtiö MAC:n kokoelmasta. Minimalistinen maalaus oli isokokoinen ja hyvin tumma, mikä todennäköisesti alensi loppuhintaa.

Suomalaiset keräilijät ovat tällä hetkellä kiinnostuneita kirkkaista väreistä. Taidemarkkinoilla tummat teokset käyvät kaupaksi huonommin, ja tumma värimaailma saattaa jopa puolittaa hinnan.

Teoksia jälkimarkkinoilla harvakseltaan

Rauhalan teoksia on tullut toistaiseksi vain harvakseltaan myyntiin taiteen jälkimarkkinoille, vaikka taiteilija on vakiinnuttanut asemansa jo vuosikymmeniä sitten ja häntä arvostetaan. Hintarekisteri on toistaiseksi vaatimaton, ja se vähentää keräilijöiden halukkuutta myydä teoksiaan. Toistaiseksi Rauhalan teokset ovat liian nuoria jälkimarkkinoille.

Rauhalan tuotannolla on edelleen nuoren taiteilijan leima, ja aktiivisen taiteilijan työhön liittyy paljon odotusarvoja. Taiteilijana Osmo Rauhalaa voisi luonnehtia etsijäksi Leonardo da Vincin tapaan, ja siksi hän saattaa vielä luoda jotain kokonaan uutta ja yllättävää.

Rauhalan nimiin tehtyihin väärennöksiin en ole koskaan törmännyt ja arvioin, että keräilijä voi huoletta hankkia Rauhalan teoksen. Teoksen aitoutta voi tiedustella aina myös suoraan taiteilijalta. Osmo Rauhalan tuotantoon kannattaa tutustua myös taiteilija omilla verkkosivuilla

Pauliina Laitinen-Littorin 

Kirjoittaja on filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija.

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.