veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VAPAALLA

Kuutti Lavonen kuvaa ilmeikkäitä kasvoja

9.12.2016

Kuutti Lavonen (s. 1960) on yksi Suomen suosituimpia nykytaiteilijoita. Hänen tyylinsä, lähikuva klassiseen tyyliin poseeraavan ihmisen ilmeikkäistä kasvoista, tunnistaa jo kaukaa. Yksi syy hänen sammumattomaan suosioonsa ovat klassiseen kulttuurihistoriaan pohjautuvat aiheet.

Kuutti Lavonen: Tristezza e gioia. Serigrafia 2015. 120 cm x 80 cm. © Kuvasto ry 2016.

Kuutti Lavonen tunnetaan etenkin taidegrafiikastaan, mutta hän on myös taidemaalari. Lavonen on maalannut muun muassa osan Tyrvään Pyhän Olavin -kirkon kirkkomaalauksia.

Kuutti Lavonen opiskeli Italiassa Urbinossa Instituto Superiore per le Industrie Artistichessa ja Suomen taideakatemiassa, josta hän valmistui 1984. Hän debytoi vuonna 1978 ja on sen jälkeen pitänyt lukuisia sekä yksityis- että ryhmänäyttelyjä sekä Suomessa että ulkomailla.

Suuren kysynnän ja suosion lisäksi hän on saanut monia kunniamainintoja ja palkintoja, joista tuorein on Kirkon kulttuuripalkinto vuodelta 2009. Kuutti Lavonen sai palkinnon yhdessä Osmo Rauhalan kanssa Pyhän Olavin kirkkoon tehdyistä kirkkomaalauksista.

Kuutti Lavosta arvostetaan sekä taidemarkkinoilla että taidekentällä. Hän oli esimerkiksi 1980-luvun taidebuumin aikana yhden Suomen trendikkäimmän gallerian Galerie Pelinin taiteilija ja piti samaan aikaan näyttelyjä myös taiteilijajärjestöjen ylläpitämissä gallerioissa. Hänellä on ollut koko ajan näyttelyjä ympäri Suomea, mikä on tärkeää. Kuutti Lavonen toimii Kuvataideakatemiassa taidegrafiikan professorina.

Kuutti Lavosen tekniikat ovat taidegrafiikan lisäksi temperamaalaus, sekatekniikat kuten pastelli ja akryyli tai pastelli ja guassi -yhdistelmät. Erityisen suosittuja taidemarkkinoilla ovat Lavosen värikkäät ja hieman isommat taidegrafiikat. Kuutti Lavosen grafiikkaa on saatavilla taidegrafiikkaa myyvistä liikkeissä noin 300–2 000 eurolla. Vedosmäärä ja teoksen koko vaikuttavat hintaan. Lavosen iso grafiikkatyö maksaa noin 900 euroa.

Keväällä Kuutti Lavosen isokokoisen Kuuntele enkeli -sekatekniikkatyön (1997) lopullinen hinta nousi Bukowskisilla 6 900 euroon. Teoksen lähtöhinta oli 2 000–2 500 euroa. Hagelstamilla Lavosen sekatekniikkatyö Viitta (1994) myytiin 5 000 eurolla.

Taiteilija tekee edelleen työtä aktiivisesti, ja se estää väärennösyritykset. En ole törmännyt kertaakaan siihen, että hänen teoksiaan olisi yritetty väärentää.

Kuutti Lavosen suosio on tasainen ja taattu. Aiheet ovat klassisia, joten uskon, että hänen teostensa hinnat ovat vahvoja myös tulevaisuudessa. Näyttää siltä, että hänen 1990-luvun isokokoiset ja värikkäät sekatekniikkatyöt ovat nyt erityisen arvostettuja.

Pauliina Littorin

NÄYTTELY Kuutti Lavonen – Aika ja ikuisuus 60-vuotisjuhlanäyttely Didrichsenin taidemuseossa Helsingissä esittelee taiteilijan uusinta tuotantoa ja taiteilijalle tärkeitä teoksia vuosien varrelta. Näyttely on avoinna 3.5.2020 asti.

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti